De Curaçaose pitcher Frensley Leito keert na het EK van vorig jaar terug in het Koninkrijksteam.

Honkbal

Drie profs met U18 Koninkrijksteam mee naar WK

Drie profs met U18 Koninkrijksteam mee naar WK

De Curaçaose pitcher Frensley Leito keer na het EK van vorig jaar terug in het Koninkrijksteam.

De Curaçaose pitcher Frensley Leito keert na het EK van vorig jaar terug in het Koninkrijksteam.
Foto: © Frans Wiesemann

Manager Eric de Bruin heeft deze maand tijdens het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger de beschikking over drie spelers uit de Amerikaanse Minor League. Vier anderen, Luuk ter Beek, Jiorgeny Casimiri, Denzel Bryson en Jeandro Tromp, schreven drie weken geleden historie met het winnen van de U16 Colt World Series. De 28e editie van het U18 WK gaat vrijdag in het Canadese Thunder Bay van start.

Het Nederlands honkbal bewaart goede herinneringen aan Thunder Bay. Die Canadese stad was in 2010 ook al gastheer van het U18 wereldkampioenschap. Onder leiding van de toenmalige manager Brian Farley werd historie geschreven door niet alleen Cuba te verslaan, maar bovendien als zesde te eindigen, de hoogste eindklassering tot nog toe. Een jaar later maakte Farley ook furore met de A-selectie toen in Panama opnieuw Cuba op het WK werd verslagen, maar ditmaal zelfs in de finale.

Koen Haderman in actie tijdens het EK in Gijon.

Koen Halderman in actie tijdens het EK in Gijon.
Foto: © Frans Wiesemann

In 2010 had Farley de beschikking over onder meer de aanstormende talenten Jerremyh Angela, Bayron Cornelisse, Lars Huijer, Stijn van der Meer en Nick Urbanus. Van dat team speelden er zeven spelers later in de Amerikaanse Minor League. Tijdens het aankomende U18 WK krijgt manager Eric de Bruin de beschikking over drie actieve profhonkballers. Voor het WK is de World Baseball Softball Confederation (WBSC) hiervoor tot een overeenstemming gekomen met Major League Baseball (MLB).Deelnemende landen mogen daardoor actieve profhonkballers (geboren tussen 1999 en 2001) in hun selectie opnemen. Voor het Koninkrijksteam zijn dat de Curaçaose spelers Sherten Apostel (Pittsburgh Pirates) en Mike Kelkboom (Cleveland Indians) geworden. Jeugdinternatonial Richgelon Juliana (San Francisco Giants) heeft inmiddels ook al een profcontract op zak, maar wacht nog op zijn debuut.

Beste pitcher

Afgelopen zaterdag reisde de selectie af van luchthaven Schiphol via Toronto naar Thunder Bay. Een groot deel van dit team kwalificeerde zich vorig jaar met de Europese U18-titel in het Spaanse Gijon voor dit WK. Binnenvelder Delano Selassao (HCAW) is de enige speler uit de U23-selectie, die deze maand Europees kampioen werd. In de WK-selectie is hij met een gemiddelde van .281 de speler met het beste slaggemiddelde uit de hoofdklasse, gevolgd door UVV-speler Tijmen Takke (.279) en zijn HCAW-ploeggenoot en catcher Dylan Koster (.273).

Voor het Nederlands Koninkrijksteam zijn ook een aantal spelers uit Curaçao uitgenodigd. Eén van hen is pitcher Chris Koeiman. Hij nam met het Nederlands jeugdteam in 2014 al eens deel aan het U15 Europees kampioenschap, waar hij werd uitgeroepen tot beste pitcher. Tien andere spelers uit de huidige U18-selectie kwamen ook voor Oranje uit op dat EK, waaronder profhonkballer Mike Kelkboom. Jeugdinternational Koen Halderman werd toen uitgeroepen tot MVP. Hij reisde afgelopen zaterdag eveneens mee af naar Canada.

World Series

Christopher Koeiman werd op Curaçao zowel MVP als beste pitcher.

Christopher Koeiman werd op Curaçao zowel MVP als beste pitcher.

In de Hubenil/Big League, de jeugdcompetitie van Curaçao, werd Koeiman in juni van dit jaar uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler en beste pitcher. Hij leidde Sta. Rosa Indians in de finale naar winst. Koeiman leidde de competitie in onder meer strikeouts (72) en verdiende puntengemiddelde (0.17), vlak gevolgd door Frensley Leito (1.24 met 49 keer drie slag). In 2012 nam Koeiman, samen met pitcher/buitenvelder Richgelon Juliana, namens Curaçao deel aan de Little League World Series.

Het Nederlands Koninkrijksteam start het WK in Thunder Bay vrijdag (19.00 uur Nederlandse tijd) met een wedstrijd tegen titelverdediger Verenigde Staten, die de laatste drie edities wonnen. Hierna volgen nog wedstrijden tegen Cuba (zaterdag om 20.00 uur NL tijd), Zuid-Afrika (zondag om 20.00 uur NL tijd), Japan (maandag om 20.00 uur NL tijd) en Mexico (dinsdag 15.30 uur NL tijd). Met drie tegenstanders uit de top vijf van de wereld zit het Koninkrijksteam in de meest zware poule op dit WK. De laatste keer dat Nederland deelnam aan het U18 WK was in 2012. In het Zuid-Koreaanse Seoul eindigde Jong Oranje in dat jaar met één zege in vijf wedstrijden op een elfde en voorlaatste plaats.

In de aanloop naar het WK speelt Oranje een serie van drie wedstrijden tegen Ontario Blue Jays. De eerste wedstrijd op het Meadowvale Sports Park in Mississauga werd zondag gewonnen met 1-6. Gisteren was het Koninkrijksteam ook met 1-8 te sterk. De derde en laatste wedstrijd wordt later vandaag gespeeld.

Selectie

Pitchers (9):
Luuk ter Beek (Hoofddorp Pioniers)
Donny Breek (DSS)
Jiorgeny Casimiri (Wassenaar)
Aaron de Groot (Storks)
Stefan Iannelli (Tridents)
Christopher Koeiman (Sta. Rosa Indians, Curaçao)
Frensley Leito (Marchena Braves, Curaçao)
Mic van de Ven (De Glaskoning Twins)
Lars Vogelaar (DSS)

Catchers (2):
Enrique Hatma (Curaçao)
Dylan Koster (HCAW)

Binnenvelders (5):
Sherten Apostel (Pittsburgh Pirates, Verenigde Staten)
Mike Kelkboom (Cleveland Indians, Verenigde Staten)
Tommy van de Sanden (DSS)
Delano Selassa (HCAW)
Tijmen Takke (Pickles UVV)

Buitenvelders (4):
Denzel Bryson (De Glaskoning Twins)
Koen Halderman (DSS)
Jeandro Tromp (HCAW)
Richgelon Juliana (San Francisco Giants, Verenigde Staten)

Technische staf:
Eric de Bruin – manager
Evert-Jan ’t Hoen- assistent-coach
Ben Thijssen – assistent-coach
Martijn Nijhoff – pitching-coach
Pepijn van Ingen – fysiotherapeut
Erik van der Graaff – teammanager

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal