HSV Spikes vervolgt het toernooi in de ESF Cup-poule.

MEC Heren 2017

Quick en Pioniers naar Super Cup-poule

Quick en Pioniers naar Super Cup-poule

HSV Spikes vervolgt het toernooi in de ESF Cup-poule.

HSV Spikes vervolgt het toernooi in de ESF Cup-poule.

XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers hebben zich vandaag beiden geplaatst voor de Super Cup-poule. De Amersfoortse gastheer deed dat in stijl met een no-hitter van pitcher Niek Nieuwenhuizen. Met de overige tien beste teams van het toernooi strijden de twee Nederlandse clubs de komende drie dagen op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort om de allerhoogste Europese clubtitel. Voor Quick is het de eerste keer dat de club zich voor deze poule heeft geplaatst.

De softballers van XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers openden maandag de European Super Cup nog wel met een nederlaag, maar kwamen sterk terug. De drie daaropvolgende wedstrijden werden gewonnen, waardoor beide teams zich als nummer twee uit hun poule hebben geplaatst voor de Super Cup-poule (Europa Cup 1). Het is voor het eerst sinds 2013, toen DVH en Storks zich hadden geplaatst, dat Nederland twee clubs heeft in de Super Cup-poule. De overige acht deelnemende clubs spelen verder om de ESF Cup (Europa Cup II).

Dat betekent wel dat XLLease Quick niet de kans krijgt de ESF-Cup te verdedigen. Vorig jaar werd Quick voor het eerst in de clubhistorie winnaar van deze Europese clubprijs. Met de kwalificatie voor de strijd om de Super Cup hebben XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers voldaan aan hun eerste doelstelling. De komende drie dagen gaan ze proberen als eerste club sinds DVH in 2014 winnaar te worden van de hoogste Europese clubtitel.

Effectiever

Hoofddorp Pioniers verzekerde zich vandaag als eerste Nederlandse club van de Super Cup-poule. Dat was voor de tweede keer ooit. Vorig jaar eindigde Pioniers in deze poule op een achtste plaats. De Hoofddorpse softballers rekenden in het begin van de middag eenvoudig af met Italian All Stars. Dit team werd tot het toernooi toegelaten als vervanger voor het Italiaanse Pro Roma, dat de afgelopen twee jaar beslag had gelegd op de Super Cup. Beide teams kwamen tot zeven hits, maar Pioniers bleek een stuk effectiever. De Hoofddorpse softballers slaagden er steeds in om hun tegenstander onder druk te zetten. Rake klappen van Glennsig Polonius en Enio Kwas leverden al in de eerste inning twee punten op. Hierna liep Pioniers eenvoudig uit naar de 7-1 winst. Voor de Hoofddorpse ploeg sloeg de Arubaan Eldrick Dijkhoff de enige homerun van de wedstrijd.

In hun laatste wedstrijd uit de voorrondes klom Hoofddorp Pioniers tegen het nog ongeslagen Spectrum Praha ook op naar de tweede plaats in de poule. Pitcher Samuel Villalvazo (9-1-3-2) was op dreef. Hij stond slechts drie hits toe en zorgde er daarmee voor dat Hoofddorp Pioniers in de zevende inning de kans kreeg om bij een 1-1 gelijke stand de winst naar zich toe te trekken. Jeremy Regales sloeg met zijn solohomerun het winnende punt binnen.

Tweede plaats

Ook XLLease Quick volbracht vandaag zijn missie. Met shut-outs tegenSC Span (0-8) en het Tsjechische nationale U23-team (7-0) werd eveneens de tweede plaats in de poule bemachtigd. Pitcher Joel Eli Cooley (8-0-1-1) was tegen het Kroatische SC Span heer en meester. Hij stond alleen in de derde inning een tegenstander toe op het tweede honk. Quick scoorde bij een 0-1 voorsprong zevenmaal in de twee inning. De Amersfoortse slagploeg kwam dit duel tot negen hits, waaronder twee van Jeff Delfina (2 uit 3). Erik van der Horst (1 uit 1) sloeg een driehonkslag in de tweede inning.

In de laatste wedstrijd uit de voorrondes tussen XLLease Quick en Tsjechië U23, met als inzet de tweede plaats in de poule, waren de honkslagen schaars. Pitcher Niek Nieuwenhuizen (13-4-0-0) gooide voor de thuisploeg zelfs een no-hitter. Maar Quick had geen honkslag nodig om in de derde inning op een 3-0 voorsprong te komen. Na wat vrije lopen, wilde worpen en een doorgeschoten bal hadden de Tsjechische talenten de wedstrijd uit handen gegeven. De slagploeg van XLLease Quick kwam vanavond tot vier hits, waaronder twee van Emeron Lourens (2 uit 4). De derde honkman van de Amersfoortse ploeg scoorde driemaal, waaronder het zevende en laatste punt na de walk-off honkslag van Jerome Wouters in de zesde inning.

ESF Cup

De derde Nederlandse deelnemer aan het Europese clubtoernooi wacht nog altijd op zijn eerste overwinning. HSV Spikes verloor vanochtend tegen het nog ongeslagen Zraloci Ledenice ook zijn vierde en laatste wedstrijd uit de voorrondes. Voor de Tsjechische ploeg hield pitcher Jonas Hajny (8-6-2-0) de slagploeg uit Spijkenisse vijf innings lang op slechts twee hits. Door een driehonkslag van Trevor Havins kwam HSV Spikes in de eerste slagbeurt nog wel op een 0-2 voorsprong, maar die was een slagbeurt later alweer verdwenen: 3-2.  Via nog eens zes runs in de tweede en onder meer een solohomerun van Jifi Pivnicka in de vijfde inning kwam de eindstand uiteindelijk op 10-3.

Door deze vierde nederlaag vervolgt HSV Spikes de komende dagen het toernooi verder in de ESF Cup-poule. Morgen opent XLLease Quick de tweede ronde met zijn eerste wedstrijd uit de Super Cup-poule. Tegenstander dan is het nog ongeslagen U19-team van Argentinië. Op de eerste speeldag was dit team met 10-11 te sterk voor Hoofddorp Pioniers. De wedstrijden in de Super Cup- en ESF Cup-poule worden gespeeld volgens het dubbele eliminatiesysteem.

Uitslagen Nederlandse clubs:
Hoofddorp Pioniers – Italian All Stars 7 – 1
Zraloci Ledenice – HSV Spikes 10 – 3 (5 innings)
SC Span – Quick Amersfoort: 0-8 (5 innings)
Spectrum Praha – Hoofddorp Pioniers: 1-2
Quick Amersfoort – Tsjechië U23: 7-0 (6 innings)

Programma donderdag Nederlandse clubs:
09.00 uur: Quick Amersfoort – Argentinië U23 (Super Cup)
09.00 uur: Amager Vikings – HSV Spikes (ESF Cup)
11.30 uur: Hoofddorp Pioniers – MRKI Medvedi (Super Cup)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017