Jeff Delfina aan slag voor XLLease Quick.

MEC Heren 2017

Winst en verlies voor Nederlandse clubs in Super Cup

Winst en verlies voor Nederlandse clubs in Super Cup

Jeff Delfina aan slag voor XLLease Quick.

Jeff Delfina aan slag voor XLLease Quick.
Foto: © Quick Amersfoort

XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers zijn de Super Cup-poule vandaag begonnen met winst en verlies. Op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort wordt vanaf vandaag door middel van een dubbele eliminatiesysteem bepaald welke twee teams zondagavond in de eindstrijd spelen om de Europese clubtitel. De twee Nederlandse clubs moeten nu morgen winnen om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen.

De softballers van XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers plaatsten zich gisteren in de voorrondes voor de Super Cup-poule. Beide teams werden met drie overwinningen in vier wedstrijden tweede in hun groep. Met de beste twaalf teams van deze zesde editie van de European Super Cup wordt nu in deze tweede ronde middels een dubbele eliminatie gestreden om de Europese clubtitel.

XLLease Quick won vanochtend zijn eerste wedstrijd uit deze tweede ronde nog wel met 2-1 van het Argentijnse U23-team, maar verloor later op de dag met 6-2 van Spectrum Praha. Daardoor moet de gastheer morgen winnen van de nationale U23-selectie van Tsjechië om in de race te blijven voor een plek in de finale. Dat is niet onmogelijk. Gisteren werd in de voorrondes al met 7-0 van dit team gewonnen.

Verlenging

XLLease Quick moet morgenochtend winnen om uitschakeling te voorkomen.

XLLease Quick moet morgenochtend winnen om uitschakeling te voorkomen.
Foto: © Quick Amersfoort

De dag begon nog voortvarend voor de Amersfoortse softballers. Op het pitchen van Augustin Fernandez (10-3-6-1) kwam XLLease Quick lang niet verder dan een honkslag van Jeff Delfina (2 uit 3) en een tweehonkslag van Emeron Lourens (1 uit 3) in de eerste inning. Maar dat was toch voldoende voor een 2-0 voorsprong. De Argentijnen kwamen in de derde inning nog wel op gelijke hoogte, maar slaagden er niet in om de leiding in dit duel over te nemen. Dat was vooral te danken aan pitcher Shawn Koster, die elke Argentijnse kans de kop indrukte.

Na vier puntloze innings moest er een verlenging aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Het was nog maar de tweede verlenging van het toernooi. Met Ricardo Bryson (tie-break) en Jeff Delfina (opzettelijk vier wijd) op de honken ging de Argentijnse derde honkman in de fout op een stootslag van Manuel Bouwman. Hij gooide de bal langs zijn ploeggenoot waarop Bryson het winnende punt kon binnenlopen.

Onoverkomelijk

Met een tweede zege op de dag had XLLease Quick zich een goede dienst kunnen bewijzen, maar tegen Spectrum Praha was de ploeg van manager Anthony Hosé vandaag niet opgewassen. Na een rally in de eerste inning met twee hits en twee tweehonkslagen keek Quick al vroeg tegen een 4-0 achterstand aan. Die bleek op het pitchen van Ondrej Malecek (14-0-5-0) onoverkomelijk. De Tsjech hoefde alleen twee punten toe te staan in de derde inning na hits van Darren Koster en Jeff Delfina en een tweehonkslag van speler/coach Anthony Hosé. De winst ging met 6-2 naar Spectrum Praha.

Angelo Clementina aan slag voor Hoofddorp Pioniers.

Angelo Clementina aan slag voor Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Quick Amersfoort

Hoofddorp Pioniers wachtte vandaag eenzelfde scenario. De nummer twee uit de Nederlandse competitie begon zijn dag met een 7-0 shut-out tegen het Kroatische MRKI Medvedi, op de eerste speeldag van dit toernooi met 4-14 nog te sterk voor HSV Spikes. Maar in de tweede wedstrijd van de dag ging Pioniers onderuit tegen het nog ongeslagen Brasschaat Braves.

Homerun

De softballers uit Hoofddorp scoorden tegen MRKI Medvedi viermaal in de tweede inning. Drie punten kwamen binnen nadat Forstin Coenraad de bal voor een homerun over de omheining in het midveld had geslagen. Twee innings later werd de voorsprong zelfs vergroot tot 7-0 nadat onder meer Glennsig Polonius met een driehonkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat had gestuurd. Dat was voldoende om de wedstrijd al na vijf innings te kunnen beëindigen. Pitcher Jeroen Mulder (10-1-1-0) kreeg in vijf innings slechts zestien tegenstanders tegenover zich en schakelde er tien uit met drie slag.

Brasschaat Braves, één van de drie nog ongeslagen teams dit toernooi, was in de namiddag een horde te ver. Pablo Skladny, de Meest Waardevolle Speler van vorig jaar, was superieur. De pitcher gooide een no-hitter. Hij stond in zeven innings geen enkele honkslag toe en gooide maar liefst achttien keer drie slag, waarvan acht zelfs op rij. Jeremy Regales werd in de vijfde inning de enige honkloper nadat hij door een pitch van Skladny was geraakt. Lang vond hij in Samuel Villalvazo zijn gelijke. De pitcher van de Hoofddorpse ploeg kwam vandaag tot elf keer drie slag en stond tot aan de zesde inning alleen een driehonkslag toe aan nota bene Pablo Skladny (2 uit 3) zelf. Maar in de zesde inning sloeg de ongeslagen Belgische favoriet alsnog toe. Opnieuw sloeg Skladny raak voor een honkslag. Nu kreeg hij wel bijval, want na nog eens twee hits had Brasschaat Braves voor de beslissing gezorgd: 1-0.

ESF Cup-poule

HSV Spikes wist vandaag ook in zijn vijfde wedstrijd niet te winnen.

HSV Spikes wist vandaag ook in zijn vijfde wedstrijd niet te winnen.
Foto: © Quick Amersfoort

HSV Spikes opende vandaag de ESF Cup-poule met verlies tegen Amager Vikings. Voor de Denen hield Kevin Stockford als pitcher de slagploeg van HSV Spikes in de eerste drie innings niet alleen puntloos, maar zorgde hij met een tweehonkslag en een driehonkslag bovendien voor drie van de eerste vier punten voor zijn ploeg. Al na drie innings had Amager Vikings een comfortabele 6-0 voorsprong genomen. Nadat Amager Vikings in de tweede helft van de zevende inning het zevende punt had gescoord, kon het duel worden beëindigd. Filip Drouot (1 uit 1) sloeg in de tweede inning de enige honkslag voor HSV Spikes.

Morgen speelt HSV Spikes de tweede wedstrijd uit de ESF-poule. Tegenstander dan is de nationale ploeg van Duitsland, die evenals de Nederlandse club dit toernooi nog niet wist te winnen. De Duitsers verloren vandaag door tien vrije lopen in 3 1/2 inning met 13-3 van Barracudas Montpellier. De verliezer van dit duel morgen is uitgeschakeld.

Uitslagen Nederlandse clubs:
09.00 uur: Quick Amersfoort – Argentinië U23: 3-2 (8 innings)
09.00 uur: Amager Vikings – HSV Spikes: 7-0 (6 innings)
11.30 uur: Hoofddorp Pioniers – MRKI Medvedi: 7-0 (5 innings)
14.00 uur: Spectrum Praha – Quick Amersfoort: 6-2
16.30 uur: Brasschaat Braves – Hoofddorp Pioniers: 1-0

Programma vrijdag Nederlandse clubs:
09.00 uur: Duitsland – HSV Spikes
09.00 uur: Tsjechië U23 – Quick Amersfoort
09.00 uur: BC Contois – Hoofddorp Pioniers

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017