Winnend pitcher Samuel Villalvazo in actie voor Hoofddorp Pioniers.

MEC Heren 2017

Hoofddorp Pioniers schakelt XLLease Quick uit

Hoofddorp Pioniers schakelt XLLease Quick uit

Winnend pitcher Samuel Villalvazo in actie voor Hoofddorp Pioniers.

Winnend pitcher Samuel Villalvazo in actie voor Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Quick Amersfoort

Hoofddorp Pioniers heeft op de vijfde speeldag van de European Super Cup in een sensationele wedstrijd XLLease Quick met een 3-2 zege uitgeschakeld. Voor de Amersfoortse ploeg gooide pitcher Shawn Koster op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort een no-hitter, maar moest hij met twee man uit in de tweede helft van de negende inning na een wilde worp het winnende punt toestaan. Hoofddorp Pioniers is met dit resultaat zeker van een plaats bij de beste zes teams op dit Europese clubtoernooi, de beste Europese prestatie voor de club ooit.

Nadat XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers eerder de dag waren begonnen met overwinningen op respectievelijk Tsjechië U23 en BC Contois, speelden de twee Nederlandse deelnemers vanmiddag tegen elkaar met als inzet minimaal een plaats bij de beste zes.

De strijd tussen de twee Nederlandse clubs werd vooral een confrontatie tussen de ingevlogen pitchers Shawn Koster uit de Verenigde Staten (XLLease Quick) en Samuel Villalvazo uit Mexico (Hoofddorp Pioniers). Het tweetal gooide strikeout na strikeout. Eerder op de dag had Koster tegen Tsjechië U23 met zestien strikeouts in zeven innings zijn totaal aantal keren drie slag al verhoogd tot 45 in 25 innings. In de middagwedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers zette de Amerikaan nog eens vijftien tegenstanders met drie slag aan de kant. Hij gooide zelfs een no-hitter in de wedstrijd die uiteindelijk in de verlenging moest worden beslist.

Driehonkslagen

XLLease Quick had in de tweede inning de score geopend na driehonkslagen op rij van Emeron Lourens en Jerome Wouters. Na twee veldfouten nam Hoofddorp Poniers in de vierde inning met 2-1 de leiding in de wedstrijd over. Siegmond Francisca bracht de wedstrijd in de zesde inning weer in balans. Nadat hij de derde driepitter voor zijn ploeg had geslagen, scoorde hij het tweede en gelijkmakende punt.

In de verlening trok Hoofddorp Pioniers de winst naar zich toe. Terwijl de Mexicaanse international Villalvazo (16-0-5-0) met vijf strikeouts in de achtste en negende inning de slagploeg van XLLease Quick volledig kansloos liet, grepen de Hoofddorpse softballers een zwak moment van de onbespeelbare Koster (15-3-0-3) met beide handen aan. Nadat de Amerikaan in de achtste inning nog drie keer drie slag op rij had gegooid, liet hij door een opzettelijke vrije loop voor Glennsig Polonius en een geraakt werper voor Eldrick Dijkhoff de honken volstromen.

Dankbaar

XLLease Quick gaf zich niet zomaar gewonnen en schakelde twee tegenstanders uit op de thuisplaat, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven nadat Koster voor de tweede maal een pitch langs zijn catcher en broer Darren Koster had gesmeten. Dijkhoff profiteerde dankbaar en scoorde de winnende 3-2. Met het verlies is een einde gekomen aan het toernooi voor gastheer XLLease Quick, dat de afgelopen dagen vijf van zijn acht wedstrijden won. Quick eindigt daarmee op een gedeelde zevende plaats in de Super Cup-poule. Hoofddorp Pioniers vervolgt het toernooi met vanavond de derde wedstrijd van de dag.

De volgende tegenstander voor Pioniers wordt om 19.00 uur Deense Stenløse Bulls. De winnaar van dit duel is zeker van een plaats bij de beste vier en speelt verder om de eindstrijd. De verliezer eindigt het toernooi als zesde. Stenløse Bulls liep eerder vandaag in de wedstrijd tegen het eveneens nog ongeslagen Hippos Havlíčkův Brod met 8-0 tegen zijn eerste nederlaag op. De Tsjechen stonden in vijf eerdere wedstrijden nog maar twee punten toe en kwamen vandaag tegen Stenløse Bulls tot hun vierde shut-out. Pitcher Nik Hayes (10-4-0-0), die eerder dit jaar met Nieuw-Zeeland nog wereldkampioen werd, gooide een no-hitter, terwijl zijn slagploeg via onder meer drie homeruns acht punten bij elkaar sloeg. Met de overwinning heeft Hippos Havlíčkův Brod zich als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales.

Beste prestatie

Zowel Hoofddorp Pioniers als XLLease Quick hebben zich deze week verzekerd van de beste prestatie op een Europees clubtoernooi ooit. De softballers van de Amersfoortse club, die de afgelopen drie jaar speelden in de ESF Cup-poule en vorig jaar beslag legden op de ESF Cup, plaatsten zich deze week voor het eerst voor de Super Cup-poule.

Evenals Quick nam ook Hoofddorp Pioniers sinds 2014 elk jaar deel aan de European Super Cup. In 2014 werd de ploeg winnaar van de ESF Cup, een jaar later werd in strijd om prolongatie van de titel de finale verloren. Het beste resultaat werd vorig jaar gehaald, toen de Hoofddorpse softballers zich wisten te plaatsen voor de Super Cup-poule en daarin als achtste eindigden.

Uitslagen Nederlandse clubs:
BC Contois – Hoofddorp Pioniers: 1-3
Duitsland – HSV Spikes: 7-5
Tsjechië U23 – Quick Amersfoort: 3-10
Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 3-2 (9 innings)

Programma vrijdag Nederlandse clubs:
19.00 uur: Stenløse Bulls – Hoofddorp Pioniers

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017