Jeff Delfina scoort ''een van de punten voor XLLease Quick.

MEC Heren 2017

Quick en Pioniers in Super Cup tegenover elkaar

Quick en Pioniers in Super Cup tegenover elkaar

Jeff Delfina scoort ''een van de punten voor XLLease Quick.

Jeff Delfina scoort ”een van de punten voor XLLease Quick.
Foto: © Quick Amersfoort

Eén van de Nederlandse deelnemers aan de European Super Cup eindigt in ieder geval bij de zes beste teams. Hoofddorp Pioniers en XLLease Quick openden beiden de vijfde speeldag vandaag met winst en spelen daardoor vanmiddag tegen elkaar voor een plaats bij de beste zes. HSV Spikes werd met zijn zesde nederlaag dit toernooi uitgeschakeld.

In het dubbele eliminatiesysteem van de European Super Cup hielden XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers vanochtend met een overwinning hun hoop op een plaats in de finale van morgen nog levend. Beide Nederlandse clubs moesten na hun nederlaag van gistermiddag deze ochtend winnen om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen.

Dat lukte. Hoofddorp Pioniers was met 1-3 te sterk voor het Franse BC Contois, terwijl gastheer XLLease Quick in de slotfase de winst pakte tegen de nationale U23-selectie van Tsjechië. Hierdoor staan de twee Nederlandse clubs nu vanmiddag om 14.00 uur tegenover elkaar. De verliezer van die wedstrijd is uitgeschakeld, terwijl de winnaar om 19.00 uur de kans krijg om te spelen om een plaats bij de beste vier.

Foutloze defensie

Hoofddorp Pioniers won vanochtend tegen BC Contois uit Frankrijk zijn vijfde wedstrijd van dit toernooi. Voor de Franse ploeg nam Jakub Petrik (11-6-1-3) een no-hitter mee de zevende inning in. Door drie vrije lopen en drie veldfouten in de eerste twee innings was zijn ploeg niettemin al wel vroeg op een 1-3 achterstand gekomen.

Pitcher Shawn Koster.

Pitcher Shawn Koster.
Foto: © Quick Amersfoort

Met een foutloze defensie hield Hoofddorp Pioniers die voorsprong in de rest van het duel vast, waarbij Jeroen Mulder (5-0-1-0) drie sterke laatste innings gooide. Idelgardo Raap sloeg in de zevende inning met een tweehonkslag de enige hit voor de Hoofddorpse ploeg.

Wanhoop

Ook XLLease Quick hield zich vanochtend met 3-10 winst op Tsjechië U23 in het toernooi. Emeron Lourens (3 uit 4) sloeg in de eerste inning met een tweehonkslag zijn ploeg naar een 0-2 voorsprong, maar op het pitchen van Niek Nieuwenhuizen wisten de Tsjechen na drie hits en drie runs direct de leiding in de wedstrijd over te nemen. Shawn Koster (16-0-1-0) nam hierna het pitchen over en stond nog maar één tegenstander toe op de honken.

Voor de Tsjechen speelde pitcher Filip Koblizek zijn beste wedstrijd van het toernooi. Hi dreef de Amersfoortse slagploeg met elf strikeouts in de eerste vier innings zo nu en dan tot wanhoop. Totdat Ron Dix met zijn solohomerun in de vijfde inning de ban doorbrak. Met zeven honkslagen en zeven punten trok XLLease Quick hierna de winst in de laatste twee innings met 3-10 naar zich toe. Het was nog maar de eerste keer dit toernooi dat de gastheer meer dan negen honkslagen produceerde.

Uitgeschakeld

HSV Spikes eindigde vandaag op een gedeelde zevende plaats in de strijd om de ESF Cup. De club uit Spijkenisse slaagde er deze week in Amersfoort niet in om een wedstrijd te winnen. Na de vier nederlagen in de voorrondes en het verlies van gisteren tegen Amager Vikings was vandaag ook de nationale ploeg van Duitsland te sterk voor Spikes.

Met een 7-5 nederlaag werd de club uit Spijkenisse daarmee als eerste team tijdens dit Europese clubtoernooi uitgeschakeld. Spikes scoorde met twee man uit viermaal in de derde inning, maar wist de 1-4 voorsprong ondanks de dertien stirkeouts van hun pitcher Jan Cech niet vast te houden. In de zevende en laatste inning kreeg Spikes na twee vrije lopen en twee wilde worpen nog wel de gelijkmaker in het slagperk, maar wist de ploeg na nog eens twee wilde worpen nog slechts één punt te scoren.

Uitslagen Nederlandse clubs:
BC Contois – Hoofddorp Pioniers: 1-3
Duitsland – HSV Spikes: 7-5
Tsjechië U23 – Quick Amersfoort: 3-10

Programma vrijdag Nederlandse clubs:
14.00 uur: Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort
19.00 uur: winnaar Hippos Havlíčkův Brod/Stenløse Bulls – winnaar Hoofddorp Pioniers/Quick Amersfoort

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC Heren 2017