Twins kan zich alvast opmaken voor een nieuwe seizoen in de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

DSS en Twins zeker van hoofdklassebehoud

DSS en Twins zeker van hoofdklassebehoud

Twins kan zich alvast opmaken voor een nieuwe seizoen in de hoofdklasse.

Twins kan zich alvast opmaken voor een nieuwe seizoen in de hoofdklasse.
Foto: © Jan Kruijdenberg

DSS en De Glaskoning Twins mogen ook volgend seizoen uitkomen in de hoofdklasse. De twee teams verzekerden zich vandaag met hun zesde zege als eersten in de Promotie/Degradatiepoule van een plaats in de hoofdklasse voor volgend jaar.  DSS en Twins zijn met nog zes wedstrijden te spelen zelfs al zeker van een plaats bij de beste drie teams in de Promotie/Degradatiepoule.

De honkballers van DSS zijn bezig met een goed seizoen. In de reguliere competitie werd al een knappe vijfde plaats behaald. En ook in de Promotie/Degradatiepoule komen de Haarlemse honkballers goed voor de dag. In de eerste zes wedstrijd wedstrijden werd niet verloren. Dit weekeinde werd ook tweemaal gewonnen van Storks, de kampioen uit de overgangsklasse.

Cecil Comenencia (Pickles UVV) bereikt veilig het tweede honk.

Cecil Comenencia (Pickles UVV) bereikt veilig het tweede honk.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met die zes overwinningen is DSS nu al zeker van een plaats bij de beste drie en dus kwalificatie voor de hoofdklasse van 2018. Datzelfde geldt ook voor De Glaskoning Twins. Met zes overwinningen bivakkeerden de honkballers uit Oosterhout de gehele reguliere competitie in de kelder van de hoofdklasse, maar tijdig heeft Twins zich herpakt. Dit weekeinde werden twee belangrijke overwinningen geboekt tegen Pickles UVV, waarmee ook Twins volgend jaar op het hoogste niveau uit mag komen.

Walk-off stijl

DSS won zaterdag in walk-off stijl. Bij een 2-2 gelijke stand, twee uit op het scorebord en Sven van de Sande (honkslag) op het eerste honk sloeg Levine Gabriëls een homerun om zijn ploeg naar de eerste overwinning tegen Storks te slaan.

Vandaag werd daar een 3-8 overwinning aan toegevoegd. Kevin Nieveld (3 uit 6), Omar Williams (3 uit 5) en Devano Pieter (3 uit 4) sloegen elk drie hits, terwijl Tino van Erk drie ploeggenoten binnen sloeg. DSS nam na twee innings al een 0-5 voorsprong en gaf die met pitcher Tim Halderman op de heuvel niet meer uit handen.

Belangrijke schakel

Een belangrijke schakel van het succes van De Glaskoning Twins is derde honkman Ruigino Yonis. Gisteren verhoogde hij met drie hits zijn slaggemiddelde zelfs tot .714. Met zijn eerste tweehonkslag van de wedstrijd sloeg hij De Glaskoning Twins in de vierde inning naar een 0-1 voorsprong. Na zijn tweede tweepitter scoorde hij in de zevende inning het tweede Oosterhoutse punt. Pas nadat Twins die voorsprong in de negende inning had verdubbeld op een hit van Bart Janssen, scoorde Pickles UVV zijn eerste en uiteindelijk enige punt: 1-4. Voor de Utrechtse ploeg gooide Jurjen van Zijl (7-1-8-1) een volledige wedstrijd.

Jordan Illes (Pickles UVV) is safe, ziet ook scheidsrechter Jan Kuipers.

Jordan Illes (Pickles UVV) is safe, ziet ook scheidsrechter Jan Kuipers.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Zondag won De Glaskoning Twins met een walk-off. Maar waar DSS dat een dag eerder deed met een homerun, bracht Verheyleweghen vandaag de winnende punten in de negende inning over de thuisplaat met een stootslag. Christopher Gé opende de negende en laatste slagbeurt voor Twins, bij een 1-2 achterstand met een tweehonkslag. Nick Peels bereikte hierna het eerste honk na een stootslag en kon een honk opschuiven na een grondbal van Bob van der Meer. Met één man uit legde Verheyleweghen de beslissende stootslag neer. Daarop kon eerst Gé de gelijkmaker scoren, maar doordat derde honkman Mike Bazuin de bal niet goed kon verwerken, kon ook zelfs Peels vanaf het tweede honk scoren.
Pitchers Timo van Ancum en Kevin van Veen stonden voor Pickles UVV slechts vijf honkslagen toe, maar zagen hun ploeg in de slotfase toch tenonder gaan. Bob van der Meer sloeg drie van de vijf hits, waaronder een solohomerun in de zesde inning.

Vrezen

Door de dubbele nederlaag moet Pickles UVV nog altijd vrezen voor lijfsbehoud in de hoofdklasse. De Utrechtse ploeg won in de eerste zes wedstrijden slechts eenmaal en weet daarmee vooralsnog alleen Onze Gezellen achter zich te houden. De Haarlemse club uit de overgangsklasse wacht nog altijd op de eerste overwinning.

Zaterdag leek Onze Gezellen in de wedstrijd tegen Quick Amersfoort op koers naar de eerste zege. Maar bij een 1-2 voorsprong moest de Haarlemse club maar liefst zeven punten toestaan in de zesde inning. Dat gebeurde op zes hits, waaronder twee van Niels van Weert. Evenals Remian Denis sloeg hij dit duel drie hits en scoorde hij twee punten. De tussensprint van Quick Amersfoort bleek teveel voor Onze Gezellen, dat nog wel terugkwam tot 8-5 maar uiteindelijk met 10-5 de punten in Almere achter moest laten. Een dag later kwam Quick Amersfoort na drie hits al direct in de eerste inning op een 0-1 voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Via onder meer drie runs van Niels van Weert (4 uit 6) liep Quick Amersfoort uit naar de 1-8 winst.

Uitslagen derde speelronde Promotie/Degradatie poule
DSS – Storks: 4-2
Storks – DSS: 3-8

Pickles UVV – De Glaskoning Twins: 1-4
De Glaskoning Twins – Pickles UVV: 3-2

Quick Amersfoort – Onze Gezellen: 10-5
Onze Gezellen – Quick Amersfoort: 1-8

Klassement

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 DSS 6 6 0 0 0 12 57 16
2 De Glaskoning Twins 6 6 0 0 0 12 40 10
3 Quick Amersfoort H1 6 3 0 3 0 6 41 49
4 Storks H1 6 2 0 4 0 4 23 30
5 Pickles UVV 6 1 0 5 0 2 30 40
6 Onze Gezellen H1 6 0 0 6 0 0 16 62

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse