Jurickson Profar aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in het Tokyo Dome in de wedstrijd tegen Japan tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Japan gastheer tweede editie Premier12

Japan gastheer tweede editie Premier12

Jurickson Profar aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in het Tokyo Dome in de wedstrijd tegen Japan tijdens de World Baseball Classic.

Jurickson Profar aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in het Tokyo Dome in de wedstrijd tegen Japan tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © WBSC

De Nippon Professional Baseball (NPB) is aangewezen als één van de gastheren voor de tweede editie van de prestigieuze Premier12. In november 2019 worden de wedstrijden uit de tweede ronde en de finales gespeeld in Japan. De Premier12 geldt in 2019 tevens als eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag bekendgemaakt de organisatie van de tweede ronde toe te wijzen aan Japan. Ook de finales worden in Japan gehouden. In tegenstelling tot de vorige editie wordt de tweede ronde niet gespeeld volgens een systeem met kwartfinales, maar met een Super Round, waarin de zes sterkste teams tijdens de Premier12 onderling nog een halve competitie spelen.

Voor de wedstrijden in Japan zijn het Chiba Marine Stadium en het Tokyo Dome aangewezen als speellocatie. Het Chiba Marine Stadium biedt plaats aan dertigduizend toeschouwers. Het Tokyo Dome heeft plaats voor zelfs 45.000 toeschouwers. Chiba City ligt net buiten het centrum Tokyo, op zo’n drie kwartier rijden.

Olympische Spelen

Het toernooi geldt bovendien als eerste kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020, die eveneens in Tokyo worden gehouden. Hoewel de WBSC nog niet bekend heeft gemaakt hoeveel landen zich tijdens dit toernooi kunnen kwalificeren voor de Zomer Spelen, is de verwachting dat alleen de winnaar van de Premier12 zich kan plaatsen.

De eerste editie van de Premier12 werd in 2015 gewonnen door Zuid-Korea, dat in de finale de Verenigde Staten versloeg. Het Nederlands Koninkrijksteam bereikte de kwartfinales, waarin Oranje werd uitgeschakeld door Team USA. De selectie van manager Hensley Meulens werd met een zevende plaats het beste Europese team.

Eerste ronde

Op dit moment voert de WBSC gesprekken met verschillende federaties voor de organisatie van de wedstrijden uit de eerste ronde. Zowel Chinese Taipei als Zuid-Korea lijken de voornaamste kandidaten. In 2015 werd ook al een deel van de wedstrijden van de Premier12 in Japan gespeeld. Toen werd de openingswedstrijd gespeeld in het Sapporo Dome, waarna de beste vier teams voor de halve finales en finales in het Tokyo Dome opnieuw terugkeerden naar Japan.

Voor de tweede editie van de Premier12 kwalificeren eind 2018 de twaalf beste landen van de wereldranglijst zich. Het Nederlands Koninkrijksteam staat op deze ranglijst momenteel op een negende plaats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal