Honkbal

Oranje U18 strijdend ten onder tegen Japan

Oranje U18 strijdend ten onder tegen Japan

Sherten Apostel (foto) en Donny Breek blonken uit in de wedstrijd tegen Japan, maar uiteindelijk trokken de Japanners toch aan het langste eind
(Foto: WBSC)

Na de ruime overwinning op Zuid-Afrika van gisteren, was vanavond Japan de tegenstander voor Team Kingdom of the Netherlands. Startend werper Donny Breek (DSS) onderscheidde zich met zeven ijzersterke innings tegen Japan, dat twee van haar drie wedstrijden had gewonnen.

Starter Donny Breek, die eerder in het toernooi al eens als reliever in actie was gekomen, gooide in de eerste vier innings vijf keer drie slag en stond de Japanse ploeg geen enkele honkloper toe. In de gelijkmakende vierde slagbeurt nam het Koninkrijksteam een knappe 1-0 voorsprong. Met één uit sloeg Richgelon Juliana een honkslag. Juliana kon vervolgens scoren op de tweehonkslag van derde honkman Sherten Apostel.

Ommekeer
Pas in de vijfde inning kreeg Donny Breek zijn eerste honkslag tegen: een tweehonkslag in het linksmidveld. Nadat de loper via een opofferingsstootslag naar het derde honk werd gebracht, kwam Breek sterk uit de inning met een strikeout en een grondbal naar eerste honkman Tijmen Takke. In de zesde inning ging het dan toch mis. De openingsslagman kwam met een honkslag op het eerste honk, stal het tweede honk en kon dankzij een stootslag-honkslag opschuiven naar het derde honk.

Een mislukte pick-off (de bal schoot langs het eerste honk) betekende de gelijkmaker en een nieuwe honkslag gaf Japan wederom lopers op het eerste en derde honk. Een nieuwe poging tot een pick-off slaagde wel en zo maakte Breek de eerste nul van de zesde inning. Een vangbal in het rechtsveld zorgde voor de tweede nul en zo leek Breek met een gelijke stand uit de inning te komen. Een wilde worp gaf Japan echter de kans om een 2-1 voorsprong te nemen.

Dreiging
In de zevende inning gooide Breek via een strikeout en een double play om een vrije loop heen en daarmee kwam een einde aan zijn ijzersterke wedstrijd, waarin de Japanners slechts een verdiend punt scoorden. In de achtste inning kon relief pitcher Lars Vogelaar niet voorkomen dat Japan uitliep naar een 3-1 score. Op het werpen van diens vervanger Stefan Ianelli werd een grotere achterstand voorkomen toen een Japanse squeeze play mislukte en de loper van drie sneuvelde op de thuisplaat.

Het Koninkrijksteam had het erg zwaar tegen Japanse reliever Fumimaru Tauma, die in zijn vier innings maar liefst negen keer drie slag gooide en geen honkslagen tegen kreeg. In de gelijkmakende negende inning leek Oranje toch nog te dreigen. Een walk (Apostel) en een veldfout (pinch-hitter Enrique Hatma) gaven Oranje lopers op eerste en tweede honk met twee uit. Tommy van de Sanden verving Tijmen Takke aan slag, maar zijn chopper naar de pitcher werd goed verwerkt voor de laatste nul van de wedstrijd.

Uitblinkers Donny Breek (7 IP, 1 ER, 7 K’s) en Sherten Apostel (2 uit 3, met 2 2B, 1 BB en 1 RBI) hielden Oranje lang in de wedstrijd, maar uiteindelijk bleek Japan toch iets te sterk.

Na vier wedstrijden staat het Koninkrijksteam op de vierde plaats in de loodzware poule B. Morgen is Mexico om 15.30u (Nederlandse tijd) de laatste tegenstander. De Mexicanen hebben nog niet gewonnen en spelen later op de Canadese avond nog tegen Cuba.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal