Richgelon Juliana scoort voor Oranje in de wedstrijd tegen Mexico.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam tegen Mexico naar tweede zege

U18 Koninkrijksteam tegen Mexico naar tweede zege

Richgelon Juliana scoort voor Oranje in de wedstrijd tegen Mexico.

Richgelon Juliana scoort voor Oranje in de wedstrijd tegen Mexico.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft de eerste ronde van het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger vandaag afgesloten met een 0-4 shut-out tegen Mexico, de nummer zes van de wereld. Pitcher Chris Koeiman gooide een volledige wedstrijd, terwijl Richgelon Juliana met twee tweehonkslagen twee van de vier punten voor Oranje scoorde. De overwinning geeft de selectie van manager Eric de Bruin een riante uitgangspositie voor de volgende ronde.

De honkballers van het Koninkrijksteam flirtten gisteren lang met een stunt tegen de Japanse nummer één van de wereld. Die overwinning had het team in de onmogelijk zware poule B wellicht aan een plaats in de finaleronde kunnen helpen. Niettemin bleef Oranje in het Canadese Thunder Bay met lege handen, waarmee de kansen op de finalepoule definitief verkeken waren. Van enige teleurstelling was vandaag echter niets te merken. De honkballers van manager Eric de Bruin beten zich vast in hun Mexicaanse tegenstander en boekten daarmee op indrukwekkende wijze hun tweede overwinning op dit U18 WK.

Een Mexicaanse honkloper is op tijd terug na een pick-off.

Een Mexicaanse honkloper is op tijd terug na een pick-off.
Foto: © WBSC

De tweede zege is meer dan welkom voor het Nederlands Koninkrijksteam. Want Oranje neemt nu voor de verliezersronde twee overwinningen mee. Behalve de 0-4 winst tegen Mexico telt, na de rustdag morgen, ook de 22-3 zege op Zuid-Afrika van afgelopen zondag mee in de volgende ronde. Zodoende start Oranje als koploper aan de verliezerspoule, waarin verder wordt gespeeld om de zevende tot en met de twaalfde plaats. Tegenstanders in deze ronde worden de nummers vier tot en met zes uit poule A, momenteel Canada, Italië en Nicaragua.

Sterk

Zolang het Koninkrijksteam het niveau van de afgelopen drie dagen weet vast te houden, ligt de zevende plaats binnen handbereik. Ook tegen Mexico kwam Oranje vandaag op het hoofdveld van het complex in Thunder Bay sterk voor de dag. Na het spectaculaire optreden van een dag eerder van de Nederlandse pitchers Donny Breek en Stefan Iannelli, excelleerde vandaag Chris Koeiman voor het Nederlands Koninkrijksteam op de heuvel. De Curaçaose jeugdpitcher van St. Rosa Indians stond pas de eerste honkslag toe in de vierde inning en gooide uiteindelijk de volledige wedstrijd waarin hij geen enkel punt toestond.

Koeiman werd geholpen door Richgelon Juliana (3 uit 5) en Shèrten Apostel (2 uit 4). De twee profhonkballers sloegen al in de derde inning in drie pitches tijd tweehonkslagen op rij om het Koninkrijksteam op voorsprong te brengen. Hoewel Oranje geen enkel moment een ruime voorsprong wist te nemen, kwam de winst met Koeiman op de heuvel niet enige keer in gevaar. De slagploeg van Oranje bleef keer op keer de Mexicaanse defensie onder druk zetten, terwijl Mexico na de vierde inning nog maar eenmaal een loper in scoringspositie kreeg.

Veldfout

Winnend pitcher Chris Koeiman.

Winnend pitcher Chris Koeiman.
Foto: © WBSC

In de vijfde inning verdubbelde Oranje de voorsprong. Denzel Bryson (geraakt werper) kon na een opofferingsstootslag van Jeandro Tromp en een doorgeschoten bal vanaf het derde honk scoren toen de Mexicaanse korte stop in de fout ging op een grondbal van Mike Kelkboom. Dylan Koster zorgde in de achtste inning voor het derde punt. Na zijn honkslag en een gestolen honk kon ook hij profiteren van een veldfout om de thuisplaat te bereiken.

Na zijn tweede tweehonkslag van de wedstrijd bracht Juliana in de negende inning de eindstand op het scorebord. Hij kon voor de 0-4 zorgen op een hit van Dylan Koster (3 uit 5). Koeiman verloor ook aan het einde van de wedstrijd niets van zijn vorm. Geholpen door enkele knappe veldacties van onder meer buitenvelders Denzel Bryson en Richgelon Juliana hield hij de Mexicaanse honkballers, die in Canada nog altijd wachten op hun eerste overwinning, negen innings lang puntloos. De Curaçaose pitcher kwam tot 115 pitches, waarvan hij er 73 slag gooide. Hij kreeg in negen innings 33 tegenstanders tegenover zich.

Met de tweede winst van dit WK hebben de honkballers van het U18 Koninkrijksteam morgen een rustdag, voordat op donderdag wordt gestart aan de verliezersronde.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 0 1 0 1 0 0 1 1  4 11 1
MEXICO     0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  5 3

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Chris Koeiman (9): 7-2-5-1

Pitchers Mexico
Andrés Garza (6): 3-2-7-2
Adrián Sañudo (3): 1-1-4-1

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal