Voor de dertiende keer is Rimini kampioen van Italië geworden.

Honkbal

Rimini verovert landstitel in Italië

Rimini verovert landstitel in Italië

Voor de dertiende keer is Rimini kampioen van Italië geworden.

Voor de dertiende keer is Rimini kampioen van Italië geworden.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Sinds april worstelde Rimini zich als middenmoter door de Italiaanse competitie en in augustus plaatste de club zich als laatste voor de Play-Offs. Gisteravond behaalden de Italiaanse Pirates hun eerste thuisoverwinning in het naseizoen van de Italian Baseball League, maar daarmee haalden de oranjezwarten wel meteen het landskampioenschap binnen: tot verrassing van vriend en vijand.

In de Play-Offs tegen nummer één UnipolSai Bologna moesten nog alle vijf de wedstrijden worden gespeeld, maar nummer twee T&A San Marino werd in de finale in drie wedstrijden geveegd. Rimini won met 1-2 en 5-15 in de uitwedstrijden en 2-1 in de eerste thuiswedstrijd. Het betekent de dertiende titel voor de club aan de Adriatische kust sinds de eerste in 1975.

In het met tweeduizend toeschouwers goed bezette stadion begon Rimini gisteravond voor het eerst in het naseizoen als favoriet aan de wedstrijd tegen San Marino, dat moest winnen om in de race te kunnen blijven. De buitenlandse pitchers speelden opnieuw een hoofdrol in de Italiaanse avond. De voormalige Hoofddorper Ricardo Hernández deed een duit in het zakje door in de eerste zes innings tien keer drie slag te gooien namens de thuisploeg.

Teruggetrokken

Pitcher Ricardo Hernández (Rimini).

Pitcher Ricardo Hernández (Rimini).
Foto: © FIBS/PhotoBass

De enige speler die erin slaagde een punt te scoren op het pitchen van de Venezolaan, was Mattia Reginato. De rechtsvelder van San Marino sloeg bij al twee man uit in de vierde inning een homerun op het pitchen van de sterke Ricardo Hernández: 0-1. Voor Rimini sloeg echter Lino Zappone zowel in de vijfde als in de achtste inning een punt binnen voor de thuisploeg, waardoor het feest na 8 1/2 inning kon beginnen.

Maar goed dat voorzitter annex eigenaar Rino Zangheri (85 jaar oud en in het zadel sinds 1973) zijn club niet heeft teruggetrokken uit de competitie van dit jaar, waarmee hij een jaar geleden dreigde toen zijn club op frustrerende wijze als verliezer werd aangewezen na de door regenbuien geplaagde beslissingswedstrijd in de Italiaanse Series van 2016. Toen won Bologna in eigen huis het kampioenschap van Italië en gisteravond deed de club van Zangheri hetzelfde, mede dankzij de door hem aangezochte nieuwe manager Paolo Ceccaroli.

MVP

De dit jaar op topniveau debuterende Ceccaroli was de eerste die door zijn bejaarde voorzitter gecomplimenteerd werd voor de microfoons van de televisieploegen in het stadion. Als MVP van de Series werd aangewezen Federico Celli, buitenvelder van Rimini. Zowel Ceccaroli als Celli zijn geboren Riminezen. Winnend pitcher was reliever Jose Rosario, die in zijn drie innings perfect bleef: 4-0-0.

Rimini was dit seizoen de enige club in de Play-Offs zonder grote naamsponsor, maar de laatste weken verscheen prominent op de spelerspakken en op de boarding in het stadion de naam Flaminair, een in Rimini gevestigd Frans bedrijf voor relatiegeschenken, waaronder aanstekers. Op het veld kwam de ploeg van Rimini gisteravond uit met een line-up bestaande uit korte stop Juan-Carlos Infante, tweede honkman Freddy Noguera, linksvelder Wuillians Vasquez, rechtsvelder Nicola Garbella, midvelder Federico Celli, aangewezen slagman Lino Zappone, eerste honkman Daniele Malengo, catcher Riccardo Bertagnon, derde honkman Lorenzo Di Fabio en startend pitcher Ricardo Hernández. Hun ploeg komt volgend jaar als eerste vertegenwoordiger van Italië uit in de European Champions Cup, maar dat doet ook T&A San Marino als eeuwige vertegenwoordiger van het mini-staatje San Marino met louter buitenlandse spelers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal