Honkbal

Oranje U18 sluit WK af met winst op Italië

Oranje U18 sluit WK af met winst op Italië

Donny Breek was wederom ijzersterk op de heuvel tegen Italië.
(Foto: WBSC)

Team Kingdom of the Netherlands U18 kreeg vannacht de kans om een WK waarop het zeer goed speelde af te sluiten als nummer acht van de wereld en het beste Europese team. Daarvoor moest aartsrivaal Italie in de laatste wedstrijd van het toernooi verslagen worden. Manager Eric de Bruin stuurde zijn ace Donny Breek, die eerder deze week nog een fantastische wedstrijd gooide tegen Japan, naar de heuvel.

Na een zeer snelle en goede eerste inning van Breek nam Oranje direct het heft in handen. Daarbij kregen zij wat hulp van de Italiaanse defensie: Vrije lopen voor Jeandro Tromp en Mike Kelkboom en twee wilde worpen gaven het Koninkrijksteam lopers op het eerste en derde honk. Met een uit en Sherten Apostel aan slag stal Kelkboom het tweede honk en op de fout van de Italiaanse tweede honkman scoorde Tromp het eerste Nederlandse punt en dat zonder ook maar een honkslag te slaan.

Pitchers duel
Dat zou een beetje het verhaal van de wedstrijd worden, want veel honkslagen werden er in Thunder Bay vannacht niet geslagen. Nog een vrije loop en een veldfout gaven Oranje in de eerste inning met twee uit nog volle honken, maar Enrique Hatma was met drie slag de derde nul. Pas in de vierde inning stond Donny Breek de eerste honkslag van de wedstrijd toe. Een dubbelspel zorgde er in die slagbeurt voor dat hij zonder problemen uit de inning kwam, maar een inning later trok Italië de stand gelijk.

Leonardo Seminati, die een dag eerder nog een homerun sloeg tegen Mexico, sloeg een lead-off honkslag en schoof naar het tweede honk na een velders keus voor Ricardo Paolini. Paolini bereikte veilig het eerste honk nadat een poging om Seminati op twee uit te schakelen mislukte. Een strikeout gaf Breek de eerste nul van de inning, maar zowel Seminati als Paolini wisten een honk te stelen en Seminati scoorde de gelijkmaker op een grondbal naar korte stop Delano Selassa, die de tweede nul van de inning wist te maken. Breek kwam zonder verdere schade uit de inning toen een nieuwe poging tot stelen mislukte.

Clutch
Breek en Italiaanse pitchers Vassalotti en Tucci deden nauwelijks voor elkaar onder. In de zevende inning maakte een van de twee honkslagen, die Oranje in dit duel zou slaan, het verschil. Tijmen Takke kwam met vier wijd als openingsslagman op het honk en schoof naar het tweede en derde honk via grondballen van de knuppels van Denzel Bryson en Jeandro Tromp. Mike Kelkboom kwam vervolgens door in deze clutch situatie met een infield single.

Met deze kleine marge op zak gooide Breek in de achtste innnig nog twee keer drie slag. In de negende inning werd hij vervangen door closer Aaron de Groot. De Groot kreeg naast twee popups een honkslag tegen, maar zag Mike Kelkboom op het tweede honk de laatste nul van de wedstrijd maken en pakte zo de save. Oranje sloot het WK af met een 2-1 overwinning op aartsrivaal Italië en eindigt daarmee op de achtste plaats met vier overwinningen in acht wedstrijden.

Breek werd uiteindelijk de enige speler die in tussen de leaders van het WK terug te vinden was. Met 18 strikeouts eindigt hij op een vierde plaats in dat klassement. Manager Eric de Bruin en zijn team kunnen terugkijken op een zeer sterk toernooi, waarin goed gespeeld werd in een loodzware poule. Met dit goede spel had het team meer verdiend dan een achtste plaats, maar het ontbeerde hen hier en daar aan net dat beetje geluk dat er nodig is om je in de absolute wereldtop te melden.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
ITALIË     0 0 0 0 1 0 0 0 0  1  4 3
NEDERLAND  1 0 0 0 0 0 1 0 0  2  2 0

Pitchers Italië
Michele Antonio Vassallotti (5): 7-4-1-3
Oscar Tucci (3): 3-1-1-0

Pitchers Nederlands Koninkrijksteam
Donny Breek (8): 9-3-3-0
Aaron de Groot (1): 0-0-1-0

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal