Pickles UVV was vanavond in acht innings met 10-0 te sterk voor Onze Gezellen.

HB Hoofdklasse

Honkballers UVV mogen blijven hopen op hoofdklasse

Honkballers UVV mogen blijven hopen op hoofdklasse

Pickles UVV was vanavond in acht innings met 10-0 te sterk voor Onze Gezellen.

Pickles UVV was vanavond in acht innings met 10-0 te sterk voor Onze Gezellen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Pickles UVV mag nog altijd blijven hopen op een achtste opeenvolgende seizoen in de hoofdklasse. De Utrechtse ploeg boekte vandaag zijn tweede overwinning in de Promotie/Degradatiepoule. In die poule miste Quick Amersfoort vanavond de kans om promotie veilig te stellen, terwijl De Glaskoning Twins het naliet definitief beslag te leggen op de poulewinst.

UVV kwam dit jaar voor het zevende opeenvolgende seizoen uit in de hoofdklasse. Tussen 2011 en 2015 werd vijfmaal een vijfde plaats behaald. Maar nieuwe successen bleven de laatste twee jaar in Utrecht uit. De afgelopen weken pakten donkere wolken zich samen boven Sportpark De Paperclip in Vleuten.

In zeven wedstrijden in de Promotie/Degradatiepoule werd tot vanavond maar één keer gewocapnnen. Afgelopen zondag werd bovendien verloren van Onze Gezellen, de nummer drie uit de overgangsklasse. Daarmee was lijfsbehoud voor de ploeg van hoofdcoach Ritchie Daal ver weg. Winst vanavond in de inhaalwedstrijd tegen Onze Gezellen was noodzakelijk om toch nog enig uitzicht te behouden op deelname aan de hoofdklasse in 2018.

Pickles UVV – Onze Gezellen

Voor die overwinning vertrouwde Pickles UVV op zijn veteraan Jurjen van Zijl. De oud-international stelde niet teleur. Hij nam een no-hitter mee de vijfde inning in. Uiteindelijk stond Van Zijl (13-6-4-1) vanavond slechts vier honkslagen toe en leidde hij zijn Utrechtse ploeg in acht innings naar een 10-0 shut-out tegen Onze Gezellen.

Berend Ruben (2 uit 3), Randy Daal (2 uit 3) en Brandon Rijnbergen (1 uit 4) sloegen elk twee punten binnen voor Pickles UVV, dat door de winst nummer vier Storks op twee punten blijft volgen.

DSS – De Glaskoning Twins

Twee andere teams hadden vanavond al voor een ontknoping kunnen zorgen. Quick Amersfoort had zich bij winst op Storks als eerste ploeg kunnen verzekeren van promotie naar de hoofdklasse, terwijl De Glaskoning Twins vanavond in de inhaalwedstrijd tegen DSS definitief beslag had kunnen leggen op de eerste plaats in de Promotie/Degradatiepoule. Maar na de 9-3 winst op DSS van afgelopen zondag, slaagden de honkballers uit Oosterhout er niet opnieuw in om de nummer vijf uit de reguliere competitie te verslaan.

Op het pitchen van international Tom Stuifbergen kwam De Glaskoning Twins nog wel op voorsprong, maar via tweehonkslagen op rij van Kevin Nieveld en Odion Gouverneur boog DSS de 1-2 achterstand om in een 5-2 voorsprong. Hierna liepen de honkballers uit Haarlem in twee innings tijd uit naar 12-2 voordat het duel in de zevende inning kon worden beëindigd. Rookie Daniel Heiligers sloeg in de zesde inning met een tweehonkslag drie punten binnen voor DSS.

Storks – Quick Amersfoort

Storks zette vanavond een belangrijke stap richting promotie naar de hoofdklasse. De Haagse kampioen uit de overgangsklasse versloeg met 9-3 overtuigend nummer drie Quick Amersfoort. Pitcher Jurrian Koks (6-4-2-0 in zeven innings) hield de kansen voor Quick Amersfoort beperkt tot een minimum. Niettemin kreeg de Amersfoortse ploeg na drie veldfouten in de zevende inning wel de kans een 2-0 achterstand wegwerken.

Maar in de gelijkmakende slagbeurt gaf de ploeg van hoofdcoach Marco Wels de wedstrijd echter net zo snel weer uit handen. Met volle honken kon Storks na een geraakt werper en vier wijd de leiding in de wedstrijd weer overnemen. Rake klappen van Niels Weis en Philip Brandl zorgden in diezelfde slagbeurt nog voor de beslissing: 7-2. In de achtste inning kwam de 9-3 eindstand op het scorebord.

Curaçao Neptunus – HCAW

In Rotterdam boekte koploper Curaçao Neptunus vanavond zijn tiende overwinning in de Play-Offs. De Rotterdamse slagploeg profiteerde gretig van vijftien vrije lopen en de vijf wilde worpen, die de pitchers van HCAW vanavond in de inhaalwedstrijd uit de Play-Offs gooiden.

In de vijfde inning scoorde Curaçao Neptunus bij een 3-2 voorsprong al twee punten door tweemaal vier wijd met volle honken. Een inning later gaven de pitchers van HCAW nog eens zes vrije lopen weg, terwijl Gianison Boekhoudt en Ruar Verkerk bovendien konden scoren op wilde worpen. Zodoende kreeg de slagploeg van Curaçao Neptunus de kans om op slechts twee honkslagen zesmaal te scoren. HCAW kon nog wel de achterstand verkleinen, maar kwam na negen innings wel tekort: 12-5.

Uitslagen Play-Offs:
Curaçao Neptunus – HCAW: 12-5

Uitslagen Promotie/Degradatiepoule
DSS – De Glaskoning Twins: 12-2 (7 innings)
Storks – Quick Amersfoort: 9-3
Pickles UVV – Onze Gezellen: 10-0 (8 innings)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse