IOC-voorzitter Thomas Bach op het podium met burgemeesters Anne Hidalgo en Eric Garcetti.

Honkbal

Olympische Spelen definitief naar Parijs en LA

Olympische Spelen definitief naar Parijs en LA

IOC-voorzitter Thomas Bach op het podium met burgemeesters Anne Hidalgo en Eric Garcetti.

IOC-voorzitter Thomas Bach op het podium met burgemeesters Anne Hidalgo en Eric Garcetti.

Parijs en Los Angeles zijn vanavond tijdens de 130e sessie van het Internationaal Olympisch Comité in Lima (Peru) door de leden officieel en unaniem gekozen als gastheren van de Olympische Spelen. Parijs heeft de organisatie gekregen van de Zomer Spelen in 2024, terwijl Los Angeles het mondiale evenement in 2028 toegekend heeft gekregen. “Voor het honkbal en softbal vertegenwoordigen Parijs en Los Angeles het beste van twee werelden”, aldus WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari in een eerste reactie vanuit Lima.

In juni werden de enige twee overgebleven kandidaat-steden al voorgedragen door het bestuur van het IOC. Na het bestuursbesluit kregen Parijs en Los Angeles de kans om samen overeenstemming te vinden over de verdeling van de Olympische Spelen. Eind juli werd door beide steden de knoop doorgehakt, waarbij Parijs de organisatie van 2024 kreeg toebedeeld en Los Angeles die van 2028. Daarbij heeft een belangrijke rol gespeeld dat het gebied in Saint-Denis, dat Parijs als atletendorp wil gebruiken, na 2024 niet meer beschikbaar is.

Ter compensatie voor de langere wachttijd ontvangt LA 2024 een bijdrage vanuit het IOC van naar verluid twee biljoen Amerikaanse dollars. Vandaag werd de toewijzing officieel door de ondertekening van de contracten in de Peruaanse hoofdstad door vertegenwoordigers van beide steden en IOC-voorzitter Thomas Bach. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs Anne Hidalgo en Eric Garcetti, burgemeester van Los Angeles, waren aanwezig voor een korte presentatie en de ondertekening van de overeenkomst.

Aantrekkingskracht

De handtekeningen worden gezet onder de overeenkomsten voor Parijs 2024.

De handtekeningen worden gezet onder de overeenkomst voor Parijs.

De definitieve toewijzing van de Parijs en Los Angeles vanavond in Lima is een belangrijk moment voor de World Baseball Softball Confederation (WBSC). De keuze voor steden zet de deur open voor gesprekken over toetreding van honkbal en softbal tot het programma. De twee sporten werden na afloop van de Olympische Spelen van 2008 van het programma geschrapt. Dit leidde onder meer tot de oprichting van de WBSC in 2013, waarbij honkbal en softbal onder één vlag optrokken om de twee sporten terug te krijgen op de Olympische Spelen. Met succes, want vorig jaar augustus werden zij samen met vier andere sporten als additionele sporten al toegelaten tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

De kans dat honkbal en softbal ook in 2024 in Parijs en in 2028 in Los Angeles een Olympisch toernooi krijgen, is aanwezig. Met de Premier 12 en de World Baseball Classic hebben de WBSC en Major League Baseball de aantrekkingskracht aangetoond van het honkbal. De WBC, waarbij het Nederlands Koninkrijksteam afgelopen maart opnieuw de halve finales bereikte, werd dit jaar het sportwereldkampioenschap met de hoogste toeschouwersaantallen.

Sterke troef

De kans dat honkbal en softbal in Los Angeles onderdeel gaan uitmaken van het programma lijkt heel realistisch. In één van de eerste bidbooks van Los Angeles 2024 werd het Dodger Stadium van Major League-club Los Angeles Dodgers al genoemd als mogelijke speellocatie. Los Angeles was ook de Amerikaanse stad waar de halve finales en de finale van de World Baseball Classic werden gehouden. Voor honkballers uit de Majors zou met de Zomer Spelen in de Verenigde Staten een korte onderbreking van de competitie voor het Olympisch honkbaltoernooi zelfs mogelijk worden.

Presentatie van Los Angeles als gastheer in 2028.

Presentatie van Los Angeles als gastheer in 2028.

Ook met het organisatiecomité Parijs 2024 zijn al verkennende gesprekken geweest over de toetreding van het honkbal en softbal op het programma. Met Didier Seminet heeft de honkbalwereld een sterke troef in handen. De Fransman, vanavond eveneens in Lima aanwezig, werd begin van dit jaar gekozen als voorzitter van de Europese honkbalbond CEB en is momenteel ook voorzitter van de Fédération Française de Baseball et Softball (FFBS), een functie die hij al vervult sinds 2010. In 2014 stond Seminet bovendien aan de wieg van de Association Francophone de Baseball et Softball. Van deze organisatie is hij eveneens voorzitter.

Verheugd

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari reageerde verheugd vanuit Lima. “Voor de WBSC vertegenwoordigen Parijs en Los Angeles het beste van twee werelden”, aldus de Italiaanse preses. “Parijs is een stad vol met potentie om te groeien. En Los Angeles is een hoofdstad voor honkbal en softbal.”

Fraccari wil zo snel mogelijk om tafel met de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs. “De Olympische Spelen zijn de belangrijkste prioriteit voor de WBSC. Het is ‘game time’ om de Olympische toekomst van honkbal en softbal te waarborgen. De komende weken en maanden gaan met het organisatiecomité Paris 2024 in gesprek om te bespreken hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan spectaculaire Spelen en de groei van de sport in Frankrijk.:

Amsterdam

Fraccari: “De populariteit van honkbal en softbal groeit snel in Frankrijk. Onder meer door grote investeringen, zoals het nieuwe Val d’Europe National Centre voor honkbal en softbal. De Olympische status zal die groei alleen maar laten toenemen. Paris 2024 kan ervoor zorgen dat honkbal en softbal een belangrijk onderdeel worden van de Franse sportcultuur.”

Het is voor het eerst sinds 1921 dat het IOC de organisatie van de Olympische Spelen gelijktijdig aan twee steden heeft toegekend. In dat jaar werden Parijs (1924) en Amsterdam (1928) als gastheren aangewezen. Honderd jaar na de organisatie in 1924 keren de Zomer Spelen weer terug naar de Franse hoofdstad. Parijs wordt, na Londen, de tweede stad die de Olympische Spelen drie keer heeft mogen organiseren. Eerder was Parijs al eens gasteer in 1900 en 1924. Na 1932 en 1984 wordt het ook voor Los Angeles de derde keer dat de stad gastheer wordt van de Olympische Spelen.

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal