Golden League

Cindy van der Zanden: “Underdog rol kan in ons voordeel uitpakken”

Cindy van der Zanden: “Underdog rol kan in ons voordeel uitpakken”

Cindy van der Zanden ziet kansen voor underdog Roef!
Foto: (Rein Merkx)

In het laatste speelweekend van het reguliere seizoen van de Golden League Fastpitch Softbal greep promovendus Roef! uit Moergestel de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Zou Roef! als underdog kunnen verrassen in de play-offs en zich kunnen plaatsen voor de Season Finals die op 23 en 24 september in eigen huis georganiseerd worden? We hebben het erover met Roef! speelster Cindy van der Zanden.

Voor de buitenwacht was het een verrassende kop: ‘Roef! plaatst zich voor play-offs Golden League‘. En dat als promovendus! Hadden de speelsters van Roef! dit zelf vooraf stiekem wél aan zien komen? Infieldster Cindy van der Zanden geeft aan dat er bij Roef! in de loop van het seizoen het besef kwam dat er meer dan alleen handhaving mogelijk was: “Als promovendus is je allereerste doel natuurlijk om je te handhaven in de nieuwe klasse. Maar aangezien vanaf de eerste wedstrijden van het seizoen al redelijk duidelijk werd dat een hoop teams erg aan elkaar gewaagd waren, werd ons doel al snel om als 4de te eindigen. Zodat wij konden meespelen voor de play-offs. Ons team had vanaf het begin af aan al veel potentie om wedstrijden te winnen, maar dat kwam er voor de zomerstop nog niet helemaal uit. Dit lag vooral aan het feit dat er een nieuwe teamsamenstelling was en dat we als team ook aan de nieuwe klasse moesten wennen. Na de zomerstop lukte het ons wel om tot onze volle potentie te spelen en daardoor hebben we uiteindelijk de play-offs kunnen halen.”

Teleurstelling
Halverwege het seizoen kreeg van der Zanden te maken met een persoonlijke teleurstelling, die volgens haar ook effect heeft gehad op haar eigen prestaties (.213 met 16 runs en 2 RBI): “Ik ben niet helemaal tevreden over mijn eigen prestaties. Zo zijn er persoonlijke doelen, waaronder het behalen van de selectie van het EK, die ik niet heb behaald. Dit bracht voor mij persoonlijk wat mentale uitdagingen mee die ook invloed hadden op mijn spel bij Roef!. Op dat soort momenten is het fijn dat softbal een teamsport is en dat we als team na de zomerstop een tandje bij hebben gezet, waardoor ikzelf ook weer mijn eigen spel terug heb kunnen vinden. Daar heeft mijn rol als pick-up player bij Sparks op de Europa Cup ook aan bijgedragen, doordat ik hier de kans kreeg om even te resetten en vooral plezier te hebben in het softballen.”

Na de zomerstop raakte Roef! inderdaad in die bekende en ongrijpbare ‘flow’ met als bekroning op een mooi eerste seizoen op het hoogste niveau de plaatsing voor de play-offs in een rechtstreeks duel met Tex Town Tigers. Geeft deze overwinning onder druk het team veel moed op weg naar de play-offs?
“Ja, dat geeft ons zeker goede moed op weg naar de play-offs. Ondanks dat beide wedstrijden spannend waren, hebben we laten zien dat we wel degelijk een sterke ploeg zijn die wedstrijden kan winnen als wij gebruik maken van onze sterke punten en er 100% voor gaan.”

Underdog
Logischerwijs wordt Roef! als promovendus in de play-offs gezien als underdog. Dat zou volgens van der Zanden wel eens voordelig uit kunnen pakken: “Aangezien wij de nieuwkomer zijn en ook twee weken geleden nog hebben moeten spelen om die laatste plek in de play-offs denk ik dat wij wel een beetje de underdog rol toebedeeld hebben gekregen. Dit is voor ons wel een voordeel, aangezien wij geen hele zware verwachtingen voelen. Op deze manier kunnen wij zonder al te veel druk spelen en vooral ook plezier hebben met elkaar, wat gelukkig een van onze sterkste punten is! Wij spelen namelijk ook het beste als we plezier hebben met elkaar, dus dat zou zeker een voordeel kunnen zijn voor ons.”

In 2016 werd Cindy van der Zanden met Oolders Omaco Sparks Haarlem nog kampioen van de Golden League. Is dit een ervaring die haar tijdens de play-offs in 2017 kan helpen?
“Kampioen worden met Sparks vorig jaar was natuurlijk een prachtige ervaring. Het heeft mij het gevoel van de play-offs al laten ervaren en ik ben super enthousiast over het feit dat ik dat dit jaar weer mag ervaren. Door vorig jaar weet ik hoe belangrijk het is om tijdens iedere wedstrijd in de play-offs 100% te geven en als team op ervoor te zorgen dat je je beste spel speelt, dus dat neem ik dit jaar uiteraard ook mee!”

Net als Lizzie Clarijs vindt Cindy van der Zanden dat de fans de komende twee weekeinden tijdens de play-offs en de Season Finals echt moeten komen kijken: “Het feit dat het de play-offs zijn en dat dit voor ieder team inhoudt dat het all-or-nothing is, zorgt ervoor dat ieder team all-out gaat en dus het beste in iedere speelster naar boven haalt. Dit zorgt voor de meest spannende en sfeervolle wedstrijden van het seizoen, waardoor sportfans dus vooral moeten komen kijken!”

Roef! opent de play-offs op zaterdag om 13.30u op het veld van Sparks met de wedstrijd tegen datzelfde Sparks, de titelverdediger, en speelt om 16.00u ook gelijk tegen de nummer één van de reguliere competitie FysioExpert Olympia Haarlem. Een zware kluif voor de promovendus, maar het doel is duidelijk: plaatsing voor de Season Finals in eigen huis, in Moergestel op 23 en 24 september!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League