Kalian Sams werd de beste slagman van de Play-Offs in de Can-Am League.

Honkbal

Sams verovert titel met Québec Capitales

Sams verovert titel met Québec Capitales

Kalian Sams werd de beste slagman van de Play-Offs in de Can-Am League.

Kalian Sams werd de beste slagman van de Play-Offs in de Can-Am League.
Foto: © Freek Bouw

Een jaar geleden moest Kalian Sams zijn ploeggenoten bij Québec Capitales nog achterlaten op het moment dat zijn team aan de Play-Offs begon. Zonder Sams strandde de club in de halve finales tegen Rockland Boulders. Maar met Sams aan boord volgde deze week wel succes. Voor het eerst sinds 2013 kon Québec Capitales weer worden gekroond tot kampioen van de professionele Can-Am League.

De 31-jarige Kalian Sams lijkt er een gewoonte van te maken zijn seizoen af te sluiten met een kampioenschap. Na titels in Taiwan en Nederland (Topco Scientific Falcons en het Rotterdamse Neptunus) keerde hij vorig jaar in augustus terug naar Nederland. Niet alleen vanwege de geboorte van zijn zoontje, maar ook voor deelname aan het Europees kampioenschap. Dat kreeg een apotheose toen de Haagse Homerun King op de finaledag van het EK niet alleen vader werd, maar enkele uren later ook de trofee voor de Europese titel omhoog mocht houden.

Zijn terugkeer naar Nederland zorgde er vorig jaar wel voor dat de MVP van 2015 de Play-Offs moest missen met zijn profclub Québec Capitales. De Canadese ploeg miste zijn buitenvelder dermate. De eerste twee wedstrijden tegen Rockland Boulders werden nog wel gewonnen, maar hierna trok de club uit Pomona (New York) met drie zeges op rij het kampioenschap naar zich toe.

Historische Play-Offs

Danny Arribas en Kalian Sams stonden in de finale tegenover elkaar.

Danny Arribas en Kalian Sams stonden in de finale tegenover elkaar.
Foto: © Freek Bouw

Dit seizoen bleef Sams tijdens de Play-Offs wel beschikbaar voor Québec Capitales. Het leverde een historische Play-Offs op voor de Canadese club, want als eerste club in de historie van de Can-Am League bleef Québec Capitales ongeslagen. De winnaar van de reguliere competitie versloeg eerst in drie wedstrijden op rij Sussex County Miners, waarna in de finale ook Rockland Boulders in drie duels aan de zegekar werd gebonden. Bij de club uit Pomona (New York) maakte in juli van dit jaar de Nederlander Danny Arribas zijn debuut, nadat even daarvoor zijn overeenkomst met Pittsburgh Pirates na zeven seizoenen was verbroken.

Zo kreeg de finale van de Canadian American Association of Professional Baseball een Nederlands tintje. Voor Rockland Boulders kwam Arribas in de Play-Offs in zeven wedstrijden tot vier hits (.211) en leidde hij zijn ploeg in binnengeslagen punten (5). Sams drukte een nog grotere stempel op de Play-Offs. In vijf wedstrijden kwam hij tot zeven hits en zes binnengeslagen. Met een gemiddelde van .538 werd hij zelfs de beste slagman van de Play-Offs.

Kwelgeest

In de tweede wedstrijd uit de best-of-three om het kampioenschap werd Sams in het Palisades Credit Union Park de kwelgeest voor Rockland Boulders. Sams (4 uit 4) blonk uit met homeruns in de vierde en achtste inning. De international leidde Québec Capitales met vijf binnengeslagen punten en twee gestolen honken naar een 2-7 overwinning. De eerste wedstrijd werd met 5-7 ook al gewonnen. Gisteravond bekroonde Québec Capitales zijn indrukwekkende seizoen met een kampioenschap. In de derde en beslissende wedstrijd werd door de ploeg van manager Patrick Scalabrini in het met ruim 4.600 toeschouwers gevulde eigen Stade Canac met 9-3 gewonnen. Daarmee legde de ploeg van Sams beslag op de Arthur E. Ford trofee.

Voor Québec Capitales is het de eerste titel sinds 2013. In dat seizoen werd het vijfde kampioenschap op rij veroverd. In 2006 werd de club uit Québec voor het eerst kampioen in de Can-Am League. Rockland Boulders, dat sinds 2011 uitkomt in de Can-Am League, werd eenmaal (2014) eerder kampioen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal