FIBS-voorzitter Andrea Marcon kan de steun van CONI-voorzitter Giovanni Malago nu meer dan ooit gebruiken.

Honkbal

Italiaanse clubs dreigen Italië te verlaten

Italiaanse clubs dreigen Italië te verlaten

FIBS-voorzitter Andrea Marcon kan de steun van CONI-voorzitter Giovanni Malago nu meer dan ooit gebruiken.

FIBS-voorzitter Andrea Marcon kan de steun van CONI-voorzitter Giovanni Malago nu meer dan ooit gebruiken.
Foto: © FIBS

De clubs uit de Italian Baseball League dreigen de Italiaanse honkbalbond te verlaten en onder leiding van San Marino een nieuwe eigen competitie op te zetten. De plannen werden deze week bekendgemaakt via een artikel in La Gazzetta dello Sport. Onduidelijk is nog welke gevolgen deze situatie krijgt bij de Olympische sportkoepel CONI in Italië en bij de Europese honkbalbond CEB, die de European Champions Cup organiseert.

De nieuwe bondsvoorzitter Marcon reageerde gisteren, met een uitgebreid artikel op de website van de bond, verbaasd. Hij toonde respect voor de meningen van anderen, maar liet wel weten graag dialoog te willen voeren.

De onvrede van de clubs werd kenbaar gemaakt in de aanloop naar de vergadering van zondag 24 september tussen de Italiaanse bond en de clubs uit de Italian Baseball League. Op de agenda staat de herstructurering van de competitie in de komende drie seizoenen.

Nieuwe structuur

Overeenkomstig zijn verkiezingsprogramma van een jaar geleden, wenst Marcon een nieuwe structuur van het Italiaanse honkbal, waarbij de door zijn voorganger Riccardo Fraccari op touw gezette profliga IBL wordt opgeheven.

De acht daarin nu uitkomende clubs en de vier halve finalisten van de Serie A (amateurstatus) zullen dan uitkomen in de oude Serie A1 met twee regionale divisies. Teams moeten voor minstens de helft bestaan uit Italiaanse spelers en zes U23-spelers bevatten.

Gezichtsverlies

In december werd Marcon in twee ronden gekozen door het Italiaanse FIBS-parlement, waarbij hij het oude regime van zijn voorganger Fraccari naar huis werd gestuurd. Gezichtsverlies voor WBSC-voorzitter Fraccari en einde carrière voor zijn kroonprins in Italië: Massimo Focchi.

Een cruciale rol leek weggelegd voor de derde kandidaat voor het bondsvoorzitterschap: Alberto Antolini, omdat zijn stemmers in de herkansing kozen voor Marcon. Die goodwill in december betaalt zich echter niet uit in het eerste bestuursjaar.

Voorstel

Gedurende het afgelopen seizoen diende bondsvoorzitter Marcon bij de belanghebbende clubs in twee fases een schriftelijk voorstel in om tot een nieuwe competitiestructuur voor 2018, 2019 en 2020 te komen. Even zo veel maal wezen de clubs de plannen schriftelijk af, maar de deur stond open voor een overleg tussen de Italiaanse IBL-clubs.

In augustus werd de afspraak echter op verzoek van de clubs uitgesteld tot na afloop van het lopend seizoen. Daarom koos de bond voor zondag 24 september om tot mondeling overleg te komen en een redelijke oplossing te vinden. Op woensdag 13 september echter richtte een artikel door gerenommeerd honkbaljournalist Stefano Arcobelli in de grootste sportkrant van het land verwarring aan op het bondsbureau in Rome. De clubs hebben zich verenigd achter advocaat Pierluigi Bissa en dreigen via hem zich van de Italiaanse bond af te scheiden.

Uitwijken

Volgens Italiaanse wetgeving kan een nieuwe liga niet in Italië worden gevestigd. Daarom zouden de opstandige clubs volgens La Gazzetta dello Sport kunnen uitwijken naar Zwitserland, Oostenrijk of Monte Carlo, maar uit logistieke overwegingen zullen ze waarschijnlijk kiezen voor het nabije San Marino, de enclave met maar één club, die onder leiding staat van Alberto Antolini.

De journalist wijst terecht erop dat de ‘grote’ clubs uit de kleine stadjes, met uitzondering van Bologna met 400.000 inwoners, elkaar weer hebben gevonden in een unaniem standpunt tegen de bond, die op termijn streeft naar een opening voor de echt grote steden zoals Milaan, Turijn, Florence en Rome. Daarentegen zullen op korte termijn alleen nog maar meer kleine gemeenten toetreden, zoals Castenaso en Imola. De clubs zijn ook bang dat, als er meer Italiaanse spelers moeten meedoen, de kwaliteit achteruit gaat en het publiek thuis blijft.

Verstandhouding

Bondsvoorzitter Marcon verklaarde donderdag in zijn artikel op de website van de bond, dat het Olympisch Comité CONI perfect op de hoogte is van de polemiek in de Italiaanse honkbalwereld. Ook van de hypothetische verhuizingsplannen naar het buitenland. Het streven door de bond naar herinvoering van promotie en degradatie op basis van sportieve prestaties zou volgens Marcon volledig worden ondersteund door het CONI. Zijn verstandhouding met de voorzitter en de secretaris-generaal van het CONI noemt hij optimaal en sereen.

Marcon hoopt dat de clubs volgende week toch aanwezig zijn bij de uitgeschreven vergadering en verstandig willen spreken over en luisteren naar de diverse en soms tegengestelde meningen. Voor de Nederlandse clubs lijkt het interessant te bezien of Italië volgend jaar uitkomt in de European Champions Cup met landskampioen Rimini en runner-up Bologna of met de winnaar van de Serie A: Castenaso of Imola. Deze clubs spelen onderling een beslissende best-of-five van 23 september tot 1 oktober.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal