De Glaskoning Twins sloot in de Promotie/Degradatiepoule het seizoen sterk af.

HB Hoofdklasse

De Glaskoning Twins wint Promotie/Degradatiepoule

De Glaskoning Twins wint Promotie/Degradatiepoule

De Glaskoning Twins sloot in de Promotie/Degradatie het seizoen sterk af.

De Glaskoning Twins sloot in de Promotie/Degradatiepoule het seizoen sterk af.
Foto: © Robert Bos

Met een dubbele overwinning op Quick Amersfoort is De Glaskoning Twins vandaag winnaar geworden van de Promotie/Degradatiepoule. Het was de laatste beslissing van een weekend waarin Quick Amersfoort en Storks beslag legden op promotie naar de hoofdklasse en Pickles UVV werd veroordeeld tot degradatie.

In de reguliere competitie won De Glaskoning slechts zes van zijn 36 wedstrijden. Daarmee eindigde de ploeg uit Oosterhout op een zevende en laatste plaats. Lang leek Twins af te stevenen op degradatie, maar in de Promotie/Degradatiepoule herrezen de Oosterhoutse honkballers.

Niet alleen verzekerden zij zich al vroegtijdig van handhaving in de hoofdklasse, maar werden zij vandaag met hun negende overwinning in tien wedstrijden zelfs winnaar van de Promotie/Degradatiepoule. De Glaskoning Twins maakte daarbij dankbaar gebruik van de 10-1 nederlaag van directe concurrent DSS tegen het inmiddels gedegradeerde Pickles UVV. Ondanks de dubbele nederlaag tegen De Glaskoning Twins verzekerde Quick Amersfoort zich gisteren wel als eerste ploeg van promotie naar de hoofdklasse. Vandaag werd Storks met winst op Onze Gezellen de derde promovendus.

De Glaskoning Twins – Quick Amersfoort

Zaterdag moesten twee van de drie wedstrijden uit de Promotie/Degradatiepoule door de regen worden afgelast. Daardoor speelden De Glaskoning Twins en Quick Amersfoort vandaag op Sportpark de Slotbosse Toren in Oosterhout twee wedstrijden. Die werden allebei gewonnen door de Glaskoning Twins, dat met 4-5 en 8-1 te sterk was voor de kersverse promovendus uit Amersfoort.

Marco Wels (rechts) vervangt volgend jaar in de hoofdklasse met zijn Quick Amersfoort het Pickles UVV van Ritchie Daal (links).

Marco Wels (rechts) vervangt volgend jaar in de hoofdklasse met zijn Quick Amersfoort het Pickles UVV van Ritchie Daal (links).
Foto: © Jan Kruijdenberg

In de eerste wedstrijd nam Twins een 2-4 voorsprong in zesde inning, maar moest het nog vol aan de bak om de winst veilig te stellen. Het tweede duel van de dag verliep een stuk soepeler voor de Oosterhoutse thuisploeg. Pitchers Reynaldo Sarmiento, Jan Evertse, Daisuke Yamashita en Matthew Latta stonden samen slechts vier honkslagen toe aan de slagploeg van Quick Amersfoort. Vanaf de vijfde inning draaide de thuisploeg een 0-1 achterstand om in de 8-1 overwinning. In drie slagbeurten scoorde Twins achtmaal op onder meer vijf hits.

Storks – Onze Gezellen

Storks klom met een 5-2 overwinning op Onze Gezellen vandaag op naar de derde plaats in de Promotie/Degradatiepoule. Nog belangrijker voor de kampioen uit de overgangsklasse was dat daarmee een terugkeer naar het hoogste niveau voor het eerst in 1979 een feit was geworden. Storks scoorde driemaal in de vijfde inning om promotie veilig te stellen.

Beide teams spelen dinsdagavond de laatste wedstrijd uit de Promotie/Degradatiepoule, als zij hun gisteren afgelaste wedstrijd in Haarlem inhalen. Het duel heeft geen invloed meer op de eindstand. Storks is al zeker van de derde plaats, terwijl Onze Gezellen op de vijfde en laatste plaats is geëindigd.

Pickles UVV – DSS

In zijn laatste wedstrijd van het seizoen liet Pickles UVV zich nog één keer van zijn goede kant zien. Op Sportpark De Paperclip in Vleuten werd DSS met 10-1 overtuigend verslagen. De Utrechtse ploeg nam via hits van Jordan Illis (3 uit 3) en een solohomerun van Rodney Daal in vijf innings tijd een 10-0 voorsprong. Pitcher Jurjen van Zijl (9-1-7-1) gooide de volledige wedstrijd en stond alleen een punt toe in de zesde inning. Het was een afsluiting van een zwart weekend voor de Utrechtse ploeg. Een dag eerder was Pickles UVV door datzelfde DSS nog met 16-1 van het veld geveegd. Bovendien zag het overgangsklassers Quick Amersfoort en Storks definitief beslag leggen op de derde en vierde plaats in de Promotie/Degradatiepoule, waarmee degradatie na zeven seizoenen in de hoofdklasse voor UVV een feit werd.

Zaterdag leidde UVV zijn eigen degradatie in met een 16-1 nederlaag tegen DSS. In dat duel stonden voor DSS de talentvolle pitchers Donny Breek en Lars Vogelaar slechts vier honkslagen toe, terwijl hun slagploeg in nog geen zeven volledige innings korte metten maakte met Pickles UVV. Bij een 3-0 voorsprong scoorde de Haarlemse thuisploeg onder meer zevenmaal in de derde en vijfmaal in de zesde inning. Na 6 1/2 innings en een voorsprong van 16-1 kon de wedstrijd vroegtijdig worden beëindigd. Odion Gouverneur (2 uit 4) en Koen Halderman (2 uit 4) scoorden beiden driemaal en sloegen allebei drie ploeggenoten over de thuisplaat.

Uitslagen vijfde speelronde Promotie/Degradatiepoule
Quick Amersfoort – De Glaskoning Twins: 4-5
De Glaskoning Twins – Quick Amersfoort: 8-1

DSS – Pickles UVV: 16-1 (6 1/2 inning)
Pickles UVV – DSS: 10-1

Storks – Onze Gezellen: 5-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse