Voor het eerst sinds 1979 keert het Haagse Storks terug op het hoogste niveau.

HB Hoofdklasse

Promotie Storks naar de hoofdklasse

Promotie Storks naar de hoofdklasse

Voor het eerst sinds 1979 keert het Haagse Storks terug op het hoogste niveau.

Voor het eerst sinds 1979 keert het Haagse Storks terug op het hoogste niveau.
Foto: © Robert Bos

Na Quick Amersfoort heeft Storks zich dit weekeinde als tweede club uit de overgangsklasse verzekerd van promotie naar de hoofdklasse. De Haagse ploeg boekte vandaag met een 5-2 zege tegen Onze Gezellen zijn laatste benodigde overwinning om voor het eerst in 39 jaar terug te keren op het hoogste niveau. Daarmee zijn de deelnemers aan het hoofdklasseseizoen van 2018 nu bekend.

De honkballers van het Haagse Storks werden zowel in 2016 als 2017 kampioen van de overgangsklasse, maar moesten toch tot de voorlaatste speeldag van de Promotie/Degradatiepoule wachten tot promotie naar de hoofdklasse een feit was. Vandaag was het zover voor de ploeg van hoofdcoach Aldric Dunlop, die vorig jaar nog afzag van de mogelijkheid om te spelen voor promotie naar de hoofdklasse.

Storks boekte vandaag tegen Onze Gezellen zijn laatste benodigde overwinning.

Storks boekte vandaag tegen Onze Gezellen zijn laatste benodigde overwinning.
Foto: © Robert Bos

Nadat afgelopen juli in de overgangsklasse ook al tweemaal werd gewonnen van nummer drie Onze Gezellen, versloeg Storks vandaag de Haarlemse ploeg opnieuw. Met Jurrian Koks (8-1-5-1) op de heuvel werd het op Sportpark Kijkduin 5-2 voor de Haagse thuisploeg. Bij een 1-1 stand sloeg Boudewijn van Elswijk in de vijfde inning met zijn tweehonkslag de twee beslissende punten binnen, voordat hij zelf voor de 4-1 kon scoren op een hit van Niels Weis. Onze Gezellen antwoordde nog wel met een tegenpunt in de zesde inning, maar kwam niet meer op gelijke hoogte.

Successen

Met de winst kan nu ook Storks zich gaan opmaken voor een terugkeer naar het hoogste niveau. De Haagse club speelde eerder in negen seizoenen 237 wedstrijden in de hoofdklasse. In 1967 werd Storks de eerste club uit Den Haag op het hoogste niveau. De club kwam hierna tussen 1967 en 1973 en in 1975 en 1979 uit in de hoofdklasse. Successen werden onder meer geboekt in 1970, toen Storks onder leiding van Meest Waardevolle Speler Hudson John achter Haarlem Nicols tweede werd in de hoofdklasse, en in 1973 toen de latere Major Leaguer Win Remmerswaal voor de Haagse club een no-hitter gooide. Na vier seizoenen in de overgangsklasse en kampioenschappen in 2016 en 2017 krijgen de honkballers van Storks de kans om oude tijden te laten herleven in Den Haag.

Pitcher Jurrian Koks is één van de ervaren spelers in de selectie van Storks.

Pitcher Jurrian Koks is één van de ervaren spelers in de selectie van Storks.
Foto: © Robert Bos

Evenals promovendus Quick Amersfoort had ook Storks dit jaar de beschikking over diverse spelers met ervaring in de hoofdklasse. Eén van hen is pitcher Jurrian Koks, die in 2011 op het World Port Tournament uitkwam voor het Nederlands honkbalteam. Andere spelers met meerdere jaren ervaring in de hoofdklasse zijn onder meer de oud ADO-spelers Boudewijn van Elswijk, Tjibbe van Dijk, Niels Weis en Jurriaan Dijk

Degradatie

Met de promotie van Storks is het deelnemersveld voor het hoofdklasseseizoen van 2018 nu bekend. Gisteren promoveerde ook overgangsklasser Quick Amersfoort al naar het hoogste niveau. De Glaskoning Twins en DSS wisten zich eerder in de Promotie/Degradatiepoule al te handhaven in de hoofdklasse. Voor de vierde keer in de clubhistorie moet Pickles UVV weer afscheid nemen van het hoogste niveau.

De Utrechtse club wist in de reguliere competitie nog wel De Glaskoning Twins achter zich te houden, maar maakte de laatste weken een vrije val. In de Promotie/Degradatiepoule werd tot vandaag slechts één wedstrijd gewonnen. UVV kwam dit jaar voor het zevende opeenvolgende seizoen uit in de hoofdklasse. Tussen 2011 en 2015 werd vijfmaal een vijfde plaats behaald. Maar nieuwe successen bleven de laatste twee jaar in Utrecht uit.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse