Honkbal

Nederland stijgt op wereldranglijst naar achtste plaats

Nederland stijgt op wereldranglijst naar achtste plaats

Een plek bij de beste twaalf landen van de wereld geeft recht op deelname aan de Premier 12 van 2019.

De World Baseball and Softbal Confederation (WBSC) heeft vandaag de nieuwe wereldranglijst gepresenteerd en op die ranglijst is Nederland, dankzij een productieve zomer van onze jeugdteams, gestegen van de negende naar de achtste plaats. Op de ranglijst is Venezuela voorbijgestoken en heeft Nederland Australië in het vizier.

Ondanks de vierde plaats tijdens de World Baseball Classic, bleef Nederland na dit toernooi steken op een negende plaats. Dat kwam voornamelijk doordat er de laatste jaren met de jeugdteams weinig punten binnen gesprokkeld werden. In de afgelopen zomer zond de KNBSB wel weer drie jeugdteams naar toernooien waar punten gepakt konden worden: Team Kingdom of the Netherlands U23 won het EK, Team Kingdom of the Netherlands U18 werd achtste op het WK en Nederland U15 werd tweede op het EK.

Dankzij deze punten is Nederland op de ranglijst nu Venezuela voorbij. Australië bereikte op het WK U18 verrassend de top-6 en vergrootte daarmee de voorsprong op Nederland. Die voorsprong is echter niet heel groot. Nederland sloot seizoen 2016 af met een totaal van 2071 punten en staat nu op 2374 punten. Volgend jaar kunnen er, dankzij de plaatsing van U23 en U15 voor het WK, wederom veel punten gepakt worden. Nederland U12 speelt dan een EK waarop ook punten verdiend kunnen worden en bovendien plaatsing voor het WK van 2019 op het spel staat. En voor Oranje U18 staat er weer een EK op de planning.

Premier 12
De plaats op de wereldranglijst is vooral van belang omdat een plek bij de beste twaalf landen van de wereld recht geeft op deelname aan de Premier 12, die in 2019 in elk geval in Japan plaats zullen vinden. Tijdens dit toernooi kan vervolgens wellicht weer plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 afgedwongen worden. Voor haar plek in de top 12 van de wereld hoeft Nederland voorlopig niet te vrezen. Sterker nog: als we omhoog kijken, zien we dat niet alleen Australië, maar ook Mexico redelijk dichtbij staat. De Mexicanen eindigden seizoen 2016 met 3981 punten, maar staan op dit moment met ruim 1000 punten minder op een zesde plaats.

Bovenin is Amerika dankzij winst van de WBC en het WK U18 dichterbij koploper Japan gekomen. Waar Israël na de World Baseball Classic de grootste stijger op de lijst was, heeft nu Servië die eer te pakken. De Serviërs schoten na een verrassende vierde plaats op het EK van de B-Groep acht plaatsen omhoog naar de 43e plek op de ranglijst.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal