Bondsvoorzitter Andrea Marcon met zijn vice-voorzitters Vincenzo Mignola (links) en Fabrizio Di Robbio (rechts).

Honkbal

Dialoog begonnen, maar dreiging blijft in Italië

Dialoog begonnen, maar dreiging blijft in Italië

Bondsvoorzitter Andrea Marcon met zijn vice-voorzitters Vincenzo Mignola (links) en Fabrizio Di Robbio (rechts).

Bondsvoorzitter Andrea Marcon met zijn vice-voorzitters Vincenzo Mignola (links) en Fabrizio Di Robbio (rechts).
Foto: © FIBS

In plaats van de aangekondigde datum van aanstaande zondag werd al gisteravond vergaderd tussen de Italiaanse bond en de clubs uit de Italiaanse profliga Italian Baseball League. Dat gebeurde in Florence en op verzoek van de door de acht profclubs aangestelde advocaat en ex-honkballer Pierluigi Bissa. Na afloop van de bijeenkomst werd op de website van de Italiaanse bond FIBS een kort verslag geplaatst. Daarin werd het onderhoud geschetst als rustig en constructief, waarbij een door de clubs onderling opgesteld voorstel werd aangeboden aan de delegatie van het bondsbestuur.

Bissa werd om 17.00 uur ontvangen door bondsvoorzitter Andrea Marcon en zijn vice-voorzitters Fabrizio Di Robbio en Vincenzo Mignola. Laatstgenoemde behartigt honkbalzaken in het bondsbestuur en voerde het projectvoorstel uit om in overleg met de acht clubs uit de IBL en de 23 clubs uit de Serie A te komen tot een nieuwe hoogste afdeling van twaalf clubs.

De acht profclubs van de IBL sloten in het voorjaar echter onverwacht eendrachtig de rijen en wezen de drastische plannen van het nieuwe bondsbestuur categorisch af. Een tweede poging in de zomer werd eveneens unaniem geweigerd, maar toen werd wel het plan opgevat om tot een dialoog tussen de acht clubs enerzijds en het bondsbestuur anderzijds te komen. In de aanloop daarnaar werd door de clubs door middel van een artikel in La Gazzetta dello Sport nog gedreigd met een schisma.

Totale nederlaag

Volgens het verslag van de bijeenkomst van gisteren op de website van de bond konden beide partijen elkaar snel vinden op terreinen van overeenstemming en werd met elkaar afgesproken spoedig weer aan tafel te verschijnen om verder af te stemmen over andere aspecten voor de programmering van de seizoenen 2018, 2019 en 2020. Zo te begrijpen uit de woordenkeus van bondszijde zouden beide partijen zich makkelijk kunnen vinden en herkennen in een haalbaar resultaat van de gaande onderhandelingen. Navraag bij Alberto Antolini van San Marino, als voortrekker van de clubs uit de IBL, schetst echter een heel ander beeld. Antolini spreekt van een totale nederlaag van het bondsbestuur voor wat betreft het hervormingsproject voor de IBL, welke competitie volgend jaar vrijwel ongewijzigd terugkeert.

Opvallend bij het antwoord van Antolini is dat hij lof toezwaait naar Massimo Fochi, voormalig speler en coach in Parma en idem bondsbestuurder in Rome. Een jaar geleden nog was Fochi de gedoodverfde opvolger van Riccardo Fraccari als bondsvoorzitter van Italië. Tot veler verrassing werd Fochi toen echter verslagen door de veronderstelde combine van de twee opposanten in de verkiezingen: Marcon en Antolini. Nu negen maanden verder loopt de in meerderheid gekozen bondsvoorzitter Marcon op zijn minst flinke averij op door het stranden van zijn IBL-project en hebben de twee verliezende kandidaten van vorig jaar (Fochi en Antolini) elkaar gevonden in de nieuwe werkelijkheid van het seizoen 2017.

Unaniem voorstel

Fochi heeft, volgens Antolini, onlangs als ‘smeerolie’ gewerkt tussen de acht clubs van de IBL, die doorgaans vaak met elkaar overhoop liggen. Mede dankzij zijn vriendelijkheid en zijn ervaring ligt er nu een unaniem voorstel van de acht clubs op het bureau van de FIBS. Hij bezocht vanuit zijn woonplaats Parma de overige clubs en peilde de wensen van de betrokken partijen. Antolini stelt zo veel vertrouwen in Fochi, dat hij de Parmezaan namens San Marino het gezamenlijke voorstel van de acht clubs liet ondertekenen, zoals dat gisteravond in Florence werd aangeboden aan Marcon en diens twee secondanten. Sterker nog: Fochi was in Florence aanwezig bij de ontmoeting tussen de bond en de advocaat van de profclubs en droeg daar bij aan de ‘constructieve’ sfeer van het gesprek.

“Het wachten is nu op de inhoudelijke reactie van de FIBS”, verklaarde Antolini vandaag aan de Honkbalsite, “Want de regenbui is nog niet overgewaaid!” Hij bedoelt daarmee dat de wensen van de betrokken clubs gerespecteerd moeten worden en dat anders de dreigementen van een schisma en de verplaatsing van de profliga naar vestiging in het buitenland van toepassing blijven. Als de clubs onder auspiciën van de FIBS blijven spelen, dan gaan T&A San Marino namens San Marino, alsmede Rimini en UnipolSai Bologna namens Italië weer Europees spelen.

Final Four

Bologna verdiende het tweede Europese ticket voor Italië met het winnen van de Italiaanse beker. Tijdens de afgelopen weekend gehouden Final Four in Rimini won Bologna de Coppa Italia 2017 door respectievelijk San Marino (5-0) en Novara (7-1) te verslaan. In de halve finale had Novara iedereen verrast met een 7-2 zege op thuisploeg Rimini. Dankzij deze bekerwinst in eigen land mag Bologna weer meedingen naar de Europese beker van 2018.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal