Tijdens het EK stonden Italië en Nederland vorig jaar voor het laatst tegenover elkaar.

EBS 2017

Koninkrijksteam in oktober naar Italië

Koninkrijksteam in oktober naar Italië

Tijdens het EK stonden Italië en Nederland vorig jaar voor het laatst tegenover elkaar.

Tijdens het EK stonden Italië en Nederland vorig jaar voor het laatst tegenover elkaar.
Foto: © Robert Bos

Het Nederlands Koninkrijksteam reist komende maand af naar Italië voor deelname aan de derde editie van de European Baseball Series. De Europese aartsrivalen Nederland en Italië, de respectievelijke nummers acht en twaalf van de wereld, spelen tussen vrijdag 20 en zondag 22 oktober drie wedstrijden op Italiaanse grondgebied. Het wordt de eerste wedstrijd in Italië voor de nationale Nederlandse ploeg sinds september 2009.

De European Baseball Series keren daarmee na acht jaar terug. De plannen voor de derde editie van de European Baseball Series werden in april van dit jaar al bekendgemaakt door de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon. Vandaag werd ook het speelschema bekend. Het is daarbij niet gelukt om de wens van Marcon uit te voeren en de wedstrijden te spelen in het noorden, midden en zuiden van Italië.

De serie tussen de nationale teams van Nederland en Italië wordt gespeeld in de noordelijk gelegen regio’s Veneto, Emilia-Romagna en Lombardije. De eerste wedstrijd start vrijdag 20 oktober om 19.00 uur in het Stadio Gavagnin in Verona. Een dag later wordt om 17.00 uur in het Stadio Casadio in Godo begonnen aan het tweede duel. De serie wordt op zondag 22 oktober om 15.00 uur afgesloten in Codogno waar de derde wedstrijd wordt gespeeld in het Stadio Comunale.

Selectie

De kersverse Italiaanse manager Gilberto Gerali heeft tijdens de serie tegen de Europees kampioen onder meer de beschikking over profhonkballers Alessandro Maestri en Alberto Mineo. Daarnaast riep Gerali slechts één speler op van landskampioen Rimini en negen spelers van bekerwinnaar Fortitudo Bologna. De selectie van het Nederlands Koninkrijksteam wordt op een later moment bekendgemaakt.

Het wordt de derde keer dat de European Baseball Series worden gehouden. In 2006 won Nederland de eerste editie. Oranje won in dat jaar twee van de drie in Rotterdam gespeelde interlands. Aansluitend werden de punten in de Italiaanse steden Grosseto en Nettuno gedeeld. In september 2009 werd de tweede editie van de European Baseball Series gehouden als voorbereiding op het wereldkampioenschap, dat onder meer in Nederland en Italië werd gehouden.

Didi Gregorius

Tijdens die serie speelde voormalig Major Leaguer Randall Simon zijn eerste wedstrijden in Nederland en maakte Didi Gregorius zijn debuut voor de nationale ploeg. De eerste wedstrijd eindigde in Bussum in een 1-1 gelijkspel, waarna Italië het tweede duel in Eindhoven won. In de Italiaanse steden Godo en Ravenna werden de punten gedeeld, waardoor Italië winnaar werd van de tweede editie van de European Baseball Series.

Tijdens het daaropvolgende wereldkampioenschap eindigde Nederland uiteindelijk op een zesde plaats. In Messina, op het Italiaanse eiland Sicilië, verloor Oranje op 26 september 2009 de strijd om de vijfde en zesde plaats met 1-4 van Australië. Het werd tot dusver de laatste wedstrijd voor het Koninkrijksteam op Italiaans grondgebied. Nederland en Italië stonden in 128 officiële interlands tegenover elkaar. Daarvan won Nederland er 76. Italië won er 51. De laatste ontmoeting tussen beide teams was tijdens de kampioenspoule van het Europees kampioenschap. Het Nederlands Koninkrijksteam won die wedstrijd in tien innings met 6-5.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017