Bij de selectie van L&D Amsterdam keerde profhonkballer Kalian Sams terug.

HB Hoofdklasse

Amsterdam wint met Sams generale repetitie

Amsterdam wint met Sams generale repetitie

Bij de selectie van L&D Amsterdam keerde profhonkballer Kalian Sams terug.

Bij de selectie van L&D Amsterdam keerde profhonkballer Kalian Sams terug.
Foto: © Robert Bos

Met de uit Canada teruggekeerde profhonkballer Kalian Sams heeft L&D Amsterdam dit weekeinde de volle buit binnengehaald tijdens de generale repetitie voor de Holland Series. In een voorproefje op de finale tegen Curaçao Neptunus werd dit weekeinde tweemaal gewonnen van titelverdediger Curaçao Neptunus. HCAW sloot zijn uitstekende seizoen, waarbij het voor het eerst in twaalf jaar tijd weer in de Play-Offs stond, af met een 11-1 overwinning op Hoofddorp Pioniers.

In de reguliere competitie sloeg buitenvelder Kalian Sams voor L&D Amsterdam al één homerun in vijf wedstrijden. Vandaag keerde hij terug op Sportpark Ookmeer, nadat hij vorige week met zijn Canadese profclub Québec Capitales winnaar was geworden van de Can-Am League.

Sams liet zijn terugkeer meteen voelen. In de laatste wedstrijd uit de Play-Offs rammelde hij vandaag tegen regerend kampioen Curaçao Neptunus tweemaal de bal over de omheining. Via tweehonkslagen van Rashid Gerard en Remco Draijer had L&D Amsterdam in de derde inning een 1-0 voorsprong genomen. Mede door solohomeruns van Sams in de vierde en zevende inning liep de Amsterdamse thuisploeg uit naar de 5-0 winst.

Volle winst

Kalian Sams sloeg zondag twee homeruns.

Kalian Sams sloeg zondag twee homeruns.
Foto: © Robert Bos

Daarmee pakte L&D Amsterdam dit weekeinde in de generale repetitie voor de Holland Series, die aanstaande donderdagavond van start gaat, de volle winst. Want in de wedstrijd op zaterdag ging de winst eveneens al naar de formatie van hoofdcoach Charles Urbanus. In Rotterdam zegevierde de winnaar van de reguliere competitie met 4-6. Na vijf innings keek L&D Amsterdam nog tegen een 4-1 achterstand aan.

In de negende inning trok L&D Amsterdam de wedstrijd definitief naar zich toe. Kenny Berkenbosch sloeg de eerste pitch van Loek van Mil hard door het midden en kon even later vanaf het eerste honk het winnende punt scoren op een tweehonkslag van Linoy Croes. Zelf bracht Croes de 4-6 eindstand op het scorebord na een opofferingsslag van Jesse Aussems.

Huiswerk

Daarmee heeft de ploeg van Curaçao Neptunus, dat donderdag met winst op L&D Amsterdam zich nog wel verzekerde van het thuisvoordeel, voldoende huiswerk meegekregen voor de start van de Holland Series. Vanaf donderdag staan beide teams opnieuw tegenover elkaar, als de best-of-seven van de Holland Series begint. Curaçao Neptunus verdedigt de landstitel. De Rotterdamse ploeg versloeg vorig jaar in de Holland Series L&D Amsterdam voor het vierde landskampioenschap op rij.

Voor de honkballers van HCAW en Hoofddorp Pioniers kwam dit weekeinde een einde aan het seizoen. Pioniers verzekerde zich donderdag al van de derde plaats. HCAW bekroonde zijn uitstekende seizoen vandaag met een 11-1 zege op Pioniers. Voor het eerst sinds 2005 had HCAW zich geplaatst voor de Play-Off. Met veertien hits nam de slagploeg van HCAW vandaag in de Rob Hoffmannvallei afscheid van het seizoen, waarbij de Bussumse club zich weer nadrukkelijk in de top van het Nederlands honkbal heeft gemeld.

Productief

Uitblinker werd Delano Selassa. De korte stop kwam tot vijf honkslagen en sloeg daarmee vier punten over de thuisplaat en scoorde zelf driemaal. Seb Visser (3 uit 3) en Kevin Weijgertse (3 uit 4) waren eveneens productief. Visser kreeg de eer om het seizoen in stijl af te sluiten. Met zijn derde hit stuurde hij in de achtste inning zowel Selassa als Tim Niekerk over de thuisplaat. Daarmee kwam het verschil van tien punten op het scorebord en kon de wedstrijd worden beëindigd. Geholpen door vier veldfouten scoorde HCAW in deze achtste slagbeurt op het pitchen van veldspelers Gianni Frolijk en Mervin Gario zes van zijn elf punten. Visser opende de slagbeurt ook al met een honkslag, waarna hij door twee veldfouten na zijn hit direct door kon naar de thuisplaat.

Een dag eerder hadden beide teams er nog een bijzondere ontmoeting van gemaakt. Hoofddorp Pioniers verspeelde na zes tegenpunten in de achtste inning een 6-0 voorsprong en kwam in de negende inning zelfs op een 6-9 achterstand. Door vier punten in de tweede helft van de negende inning trok Pioniers alsnog de winst naar zich toe. Shurman Marlin verkleinde in deze slagbeurt de achterstand tot 8-9 met een tweepunten-homerun, waarna Oliver van der Wijst Severino (veldfout) en Sander Paap (vier wijd) de winnende punten konden scoren.
Ook Pioniers-speler Mervin Gario (twee punten in de vijfde inning) en HCAW-speler Raoell Kortstam (drie punten in de achtste inning) sloegen een homerun. Rookie Jeandro Tromp (3 uit 5) kwam voor HCAW tot drie hits, waaronder een tweehonkslag. Hij scoorde tweemaal.

Uitslagen zesde speelronde Play-Offs:
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 5-6
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 4-6
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 5-0

HCAW – Hoofddorp Pioniers: 3-13 (7 innings)
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 10-9
HCAW – Hoofddorp Pioniers: 11-1 (8 innings)

Eindstand Play-Offs

# Team GW W G V MIN Pnt RV RT
1 Curaçao Neptunus 18 14 0 4 0 28 108 60
2 L&D Amsterdam 18 13 0 5 0 26 103 68
3 Hoofddorp Pioniers 18 6 0 12 0 12 81 116
4 HCAW 18 3 0 15 0 6 81 129

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse