HB Hoofdklasse

Voorbeschouwing Holland Series 2017

Voorbeschouwing Holland Series 2017


Curaçao Neptunus gaat voor de tweede keer in de clubhistorie op jacht naar de vijfde opeenvolgende landstitel. Of de Rotterdamse honkballers slagen in deze unieke missie, is allerminst zeker. Meer dan ooit lijken de honkballers van L&D Amsterdam in staat de hegemonie te doorbreken. De best-of-seven van de Holland Series gaat morgenavond in Rotterdam van start.

Curaçao Neptunus is bezig aan zijn tweede hegemonie in de hoofdklasse. Sinds 2013 is de club al regerend kampioen van Nederland. Eerder werden de Rotterdamse honkballers tussen 1999 en 2005 zelfs zeven jaar op rij kampioen. In 2003 werd Neptunus na het Amsterdamse OVVO (1949-1953) de tweede club uit de historie met vijf opeenvolgende landstitels. Komende maand kan Neptunus zelfs de eerste club worden die voor de tweede keer vijf kampioenschappen op rij verovert.

Met onder meer zeventien landstitels, acht Europese clubtitels en zeven Europese Super Cups is Curaçao Neptunus de meest succesvolle club uit de Nederlandse honkbalgeschiedenis. De vier opeenvolgende landstitels van Neptunus van de laatste jaren is zelfs de volledige oogst voor Amsterdam Pirates in de gehele clubgeschiedenis. De Amsterdammers werden kampioen in de seizoenen 1987, 1990, 2008 en 2011.

Favoriet

Voor wat betreft prijzen is Amsterdam misschien wel een schim ten opzichte van Europees en Nederlands kampioen Neptunus, maar de werkelijkheid is anders. Dit seizoen lijken de honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus misschien zelfs wel favoriet voor het kampioenschap. Voor de tweede keer in de afgelopen drie seizoenen werden de Amsterdammers al winnaar van de reguliere competitie. En daarmee diende de ploeg een kleine tik uit aan zijn Rotterdamse concurrent.

Maar ook in de onderlinge confrontaties slaat de balans uit in het voordeel van L&D Amsterdam. L&D Amsterdam won zeven van de twaalf wedstrijden tegen Curaçao Neptunus, dat de overige vijf wedstrijden won. Bovendien verzamelden de Amsterdammers in deze wedstrijden een beter runsaldo (67-54).

Afscheid

Niettemin sloeg Neptunus zowel in de reguliere competitie (.326) als in de Play-Offs (.285) het beste teamslaggemiddelde bij elkaar. Eén van de belangrijkste steunpilaren daarbij was Benjamin Dille. De Belgische international werd in 2009, 2013 en 2015 al uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series. Dit seizoen werd hij met een slaggemiddelde van .448 bovendien de beste slagman uit de reguliere competitie. Zijn ploeggenoot Gregory Muller (.377) eindigde op de eerste plaats van het slagklassement in de Play-Offs.

Daarnaast heeft Curaçao Neptunus dit seizoen ook wel aan kracht moeten inboeten. Om verschillende redenen verloor de Rotterdamse club drie belangrijke krachten. Christian Diaz (.359), Urving Kemp (.262) en Rien Vernooij (.250) begonnen het seizoen nog wel voor Curaçao Neptunus, maar moesten na respectievelijk 34, zeventien en negen wedstrijden afscheid nemen. Zag Neptunus vooral spelers vertrekken, L&D Amsterdam verwelkomde afgelopen weekeinde Kalian Sams terug. De international sloeg dit seizoen in zes wedstrijden tijd drie homeruns en alle drie op pitchers van Curaçao Neptunus.

Thuisvoordeel

Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam staan voor de zesde keer tegenover elkaar in de Holland Series. Eerder troffen beide teams elkaar in de finale in 1987 (2-1 winst voor Amsterdam), 1990 (3-0 winst voor Amsterdam), 2010 (4-2 winst voor Neptunus), 2014 (4-3 winst voor Neptunus) en 2016 (4-2 winst voor Neptunus). Ook dit jaar wordt de Holland Series beslist over en best-of-seven, waarbij de club die als eerste vier wedstrijden wint, kampioen wordt.

Donderdagavond gaat de Holland Series van start in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam. Curaçao Neptunus verdiende het thuisvoordeel, met maximaal vier thuiswedstrijden in deze serie, door de eerste plaats in de Play-Offs. Maar dat thuisvoordeel kan wel eens weinig invloed hebben. In de twaalf onderlinge wedstrijden tussen Neptunus en Amsterdam uit de reguliere competitie en de Play-Offs ging slechts vijf keer de winst naar een thuisploeg. Neptunus won zelfs slechts twee van zijn zes thuiswedstrijden.

Programma best-of-seven (onder voorbehoud)

Wedstrijd 1 (Neptunus Familiestadion in Rotterdam)
Donderdag 28 september om 19.30 uur: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Wedstrijd 2 (Sportpark Ookmeer in Amsterdam)
Zaterdag 30 september om 14.00 uur: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Wedstrijd 3 (Neptunus Familiestadion in Rotterdam)
Zondag 1 oktober om 14.00 uur: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Wedstrijd 4 (Sportpark Ookmeer in Amsterdam)
Donderdag 5 oktober om 19.30 uur: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Wedstrijd 5, indien nodig (Neptunus Familiestadion in Rotterdam)
Zaterdag 7 oktober om 14.00 uur: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Wedstrijd 6, indien nodig (Sportpark Ookmeer in Amsterdam)
Zondag 8 oktober om 14.00 uur: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Wedstrijd 7, indien nodig (Neptunus Familiestadion in Rotterdam)
Zondag 15 oktober om 14.00 uur: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse