Donny Breek in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.

Honkbal

Breek tekent profcontract bij Minnesota Twins

Breek tekent profcontract bij Minnesota Twins

Donny Breek in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.

Donny Breek in actie tijdens het U18 wereldkampioenschap.
Foto: © WBSC

De zeventienjarige Donny Breek heeft vanmiddag in Almere een zevenjarig profcontract getekend voor Minnesota Twins. De verwachting is dat de rechtshandige pitcher van hoofdklasser DSS zich eind maart volgend jaar in Fort Myers (Florida) mag melden voor Extended Spring Training van de Amerikaanse proforganisatie. “Het is geweldig om deze kans te krijgen”, laat de kersverse Nederlandse prof weten. “Het is een klein stukje dichterbij mijn uiteindelijke hoofddoel.”

Minnesota Twins heeft inmiddels een lange staat van dienst voor wat betreft het contracteren van Nederlandse pitchers. Breek werd al voorgegaan door Jurriaan Lobbezoo, Alexander Smit, Tom Stuifbergen, Loek van Mil, Matz Schütte en Taylor Clemensia. Stuifbergen en Van Mil bereikten bij deze club beiden het hoogste niveau in de Amerikaanse Minor League.

Breek begon met honkballen bij Almere’90. Via de honkbalschool Scimitars en HCAW kwam hij terecht bij het Haarlemse DSS, waar hij op 16 april 2016 in de wedstrijd tegen UVV zijn debuut maakte in de hoofdklasse. Internationaal timmerde Breek al flink aan de weg. Zo won de rechtshandige pitcher met nationale jeugdteams Europese titels tijdens het U15 EK in 2013 en 2014 en het U18 EK in 2016. Hij bleef daarmee niet onopgemerkt bij de diverse organisaties uit de Major League. Maar na zijn deelname deze maand aan het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger ging het balletje nog sneller rollen.

Goede organisatie

Donny Breek zette vandaag zijn handtekening onder de overeenkomst.

Donny Breek zette vandaag zijn handtekening onder de overeenkomst.

Tijdens dat WK gooide Breek 16 2/3 innings in vier wedstrijden. Hij stond slechts twee verdiende punten toe (1.08) en kwam tot achttien strikeouts. Met name in zijn wedstrijd tegen de latere finalist Japan blonk het Nederlandse pitchingtalent uit. Koelbloedig liet Breek de Japanse slagploeg vijf innings lang radeloos. Nog maar net nadat Breek goed en wel thuis was van zijn avontuur in het Canadese Thunder Bay, klopte Minnesota Twins aan de deur. “Een contract is natuurlijk iets waarvoor je werkt en waar je op hoopt”, vertelt Breek. “Maar door het WK kwam het aanbod toch wel sneller dan verwacht.”

Minnesota Twins was niet de enige gegadigde voor de zeventienjarige Breek. “Verschillende andere organisaties waren ook geïnteresseerd in mij en hebben aanbiedingen gedaan”, vertelt Breek. Toch koos hij voor de club waar onder meer zijn pitching-coach bij DSS, Tom Stuifbergen, eerder al onder contract stond. Breek: “Ik heb gekozen voor Minnesota Twins, omdat ik er een goed gevoel bij heb. Er zijn al een aantal spelers naar toe gegaan die ik ken. Allemaal zeggen ze dat het een goede organisatie is.”

Aangescherpt

Afgelopen oktober kreeg Breek tijdens de KNBSB Stars Awards de Roel de Mon Award als de beste jeugdwerper. Hij werd later bovendien uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar in zowel de gemeente Haarlem als de gemeente Almere. In december reisde hij af naar Miami om deel te nemen aan de prestigieuze Power Showcase. In het stadion van Major League-club Miami Marlins kon Breek alvast proeven aan het profbestaan. “Ik denk dat de Power Showcase de aandacht op mij heeft aangescherpt”, blikt Breek terug. “Het was geweldig om meegemaakt te hebben.”

Niettemin beseft Breek ook dat er bij een profcarrière veel meer komt kijken. “Ik verwacht vooral dat het dagelijks leven van een profhonkballer wennen wordt. De honkbalwereld is daar een stuk anders dan hier en ik denk dat met name dat aspect het lastigste is.” De komende maanden krijgt Breek de kans om zich alvast fysiek en mentaal voor te bereiden op zijn debuut als profhonkballer. “Door in de winter hard te trainen en leren aan te passen aan moeilijke situaties”, licht hij toe. Zijn ervaringen op het U18 WK in Thunder Bay helpen hem daarbij. Breek: “Het WK was het beste wat mij dit seizoen is overkomen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik deze mogelijkheid nu krijg.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal