Aanvallend werd Jochem Koedijk (Curaçao Neptunus) de man van de avond.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus opent Holland Series met zege

Curaçao Neptunus opent Holland Series met zege

Aanvallend werd Jochem Koedijk (Curaçao Neptunus) de man van de avond.

Aanvallend werd Jochem Koedijk (Curaçao Neptunus) de man van de avond.
Foto: © Robert Bos

De honkballers van het Rotterdamse Neptunus moesten er dertig jaar op wachten, maar zijn er vanavond voor het eerst weer in geslaagd om in de openingswedstrijd van de Holland Series van Amsterdam te winnen. Na die serie in 1987 opende de Amsterdamse club al zijn Holland Series met overwinningen. Lang leek L&D Amsterdam vanavond ook op koers naar winst, maar in de allerlaatste inning ging het mis en scoorde Darryl Collins uiteindelijk het winnende punt op een wilde worp. Met de 5-4 zege heeft regerend kampioen Curaçao Neptunus de leiding genomen in de best-of-seven van de Holland Series.

De Amsterdamse honkballers hadden een aangename traditie opgebouwd. In de seizoenen 1990 (tegen Neptunus), 2008 (tegen Kinheim), 2010 (tegen tegen Neptunus), 2011 (tegen Pioniers), 2014 (tegen Neptunus) en 2016 (tegen Neptunus) werd telkens de Holland Series gestart met een overwinning. Vier daarvan zelfs tegen het sterke Neptunus. En ook vanavond leek de Rotterdamse ploeg in de openingswedstrijd machteloos tegen de Amsterdamse rivaal. Dat kwam vooral door pitcher Rob Cordemans.

Acht innings lang legde de veteraan de slagploeg van regerend kampioen Curaçao Neptunus aan banden. In de eerste vijf innings stond Cordemans alleen Benjamin Dille (honkslag in de derde inning) toe op de honken. Pas in de zesde inning moest Cordemans de eerste tegenpunten incasseren na onder meer hits van Jochem Koedijk, Stijn van der Meer en Dwayne Kemp. Op dat moment had L&D Amsterdam echter al een 0-3 voorsprong genomen.

Voorsprong

Pitcher Rob Cordemans leek acht innings lang op weg naar de winst.

Pitcher Rob Cordemans leek acht innings lang op weg naar de winst.
Foto: © Robert Bos

Aanvallend kon Cordemans vertrouwen op de steun van Nick Urbanus. Al in de eerste inning kon de voormalige prof uit de organisatie van Texas Rangers de score openen op een hit van Kalian Sams. Hierna sloeg hij zowel in de vijfde als zevende inning een ploeggenoot over de thuisplaat. In de zevende slagbeurt deed hij dat zelfs met een driehonkslag. Zo startte L&D Amsterdam de negende inning met een veilig lijkende 2-4 voorsprong.

Terwijl closer Loek van Mil met drie strikeouts in de laatste drie innings voor Neptunus geen enkele tegenstander meer toeliet op de honken, sloeg de thuisploeg zelf onder leiding van Jochem Koedijk in de tweede helft van de negende inning genadeloos toe. Op het pitchen van Kyle Ward kreeg Curaçao Neptunus lopers op het tweede en derde honk na vier wijd voor Daniel Fernandes en een honkslag van Shaldimar Daantji. Dat bracht Daan Hendrix op de heuvel.

Vrezen

De derde pitcher van L&D Amsterdam van de avond nam geen enkel risico met Benjamin Dille, de volgende man aan slag. Hendrix liet met opzettelijk vier wijd voor de MVP van de Holland Series van 2009, 2013 en 2015, de honken volstromen. Dat pakte echter allerminst goed uit. Vanavond was niet Dille de te vrezen man, maar Jochem Koedijk. De afgelopen winter van het Haarlemse Kinheim overgekomen rechtsvelder had eerder in het duel al tweemaal een honkslag geslagen en was ook in de negende inning uitermate goed bestand tegen de druk.

Al de tweede pitch van Hendrix nam Koedijk vol op de knuppel. Hij ramde de bal diep het rechtsveld in om zowel Fernandes als Daantji over de thuisplaat te sturen en de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. Het was een beslissende klap, want niet veel later gooide Hendrix prompt de bal langs zijn catcher Max Clarijs. Daarop kon pinch-runner Darryl Collins, die op de honken Dille had vervangen, het winnende punt scoren.

Historie

Voor het eerst sinds 1987 en voor de tweede keer ooit liep de Amsterdamse club in de eerste wedstrijd uit de Holland Series tegen een nederlaag op. Niettemin gloort er hoop aan de horizon voor de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus. Na de nederlaag in de Holland Series van 1987, werden de resterende twee wedstrijden wel gewonnen om alsnog de landstitel op te kunnen eisen.

Curaçao Neptunus zal er alles aan doen om die herhaling te voorkomen. De Rotterdamse ploeg, die in juni van dit jaar L&D Amsterdam al opvolgde als Europees clubkampioen, kan dit jaar de eerste club in de Nederlandse historie worden, die voor de tweede keer vijf landstitels op rij verovert. De best-of-seven van de Holland Series wordt zaterdag om 14.00 uur op Sportpark Ookmeer in Amsterdam vervolgd met de tweede wedstrijd.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
L&D AMSTERDAM     1 0 0 1 1 0 1 0 0  4 10 0
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 0 0 2 0 0 3  5  7 1

Curaçao Neptunus leidt de best-of-seven van de Holland Series met 1-0.

Pitchers L&D Amsterdam
Rob Cordemans (7 2/3): 7-0-5-0
Kyle Ward (2/3+2 man): 0-1-1-0
Daan Hendrix (1/3): 1-1-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (4 1/3): 0-0-9-1
Jan Tomek (2+1 man): 1-2-1-0
Loek van Mil (2 2/3): 3-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse