Ronald Jaarsma, manager Curacao Neptunus

HB Hoofdklasse

Ronald Jaarsma kijkt uit naar de Holland Series

Ronald Jaarsma kijkt uit naar de Holland Series

Ronald Jaarsma in zijn eerste jaar als coach van Curaçao Neptunus
Foto: Alfred Cop

Met de Holland Series op het punt van beginnen is het Hoofdklasse seizoen 2017 bijna ten einde. Maar voordat het einde daadwerkelijk daar is, kan menig honkbalfan nog genieten van wat een fraaie best-of-seven series belooft te worden tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam. Voor het startschot van de Holland Series morgenvanavond (donderdag 28 september) om 19:30 uur in het Neptunus Familie Stadion te Rotterdam, bekijken we samen met hoofdcoach van Curaçao Neptunus, Ronald Jaarsma, alvast wat de komende wedstrijden ons zullen brengen.

In een seizoen waar voor beide teams lang niet alles mee zat, werd toch weer goed gehonkbald door de ploegen uit Amsterdam en Rotterdam. L&D Amsterdam eindigde bovenaan in de reguliere competitie waar Curaçao Neptunus in de play-offs thuisvoordeel wist te bemachtigen door daar op de eerste plek te eindigen. In de twaalf wedstrijden die de rivalen dit jaar tegen elkaar speelden in zowel het reguliere seizoen als in de play-offs wist L&D Amsterdam er zeven te winnen. De ploeg uit Rotterdam won er vijf. Ronald Jaarsma vertelt dan ook het volgende aan de Honkbalsite: “Met twee teams die zo dicht bij elkaar liggen is er van alles mogelijk. Aanvallend is Amsterdam op dit moment completer dan wij, maar op het gebied van pitching en defense denk ik dat wij (Curaçao Neptunus) momenteel sterker zijn. Het belooft dan ook een mooie Holland Series te worden.”

Tegenvallers

Voor L&D Amsterdam begon het jaar al met een kleine tegenslag. De dominante closer van de ploeg uit Amsterdam, Tom de Blok, tekende een profcontract bij de Detroit Tigers. “Ik ben natuurlijk enorm blij voor hem en we hebben voor het seizoen nog een reliever (Nick Veltkamp) aan de selectie toe kunnen voegen om deze klap op te vangen.” vertelde coach Charles Urbanus eerder in het seizoen. Ook bij Neptunus ging niet alles als gepland. De Amerikaanse pitcher Trevor Reckling die aan de selectie zou worden toegevoegd kon wegens privéredenen toch niet in de Hoofdklasse komen spelen. Verder belandde pitcher Orlando Yntema langdurig in het ziekenhuis en ook closer Loek van Mil was niet het hele seizoen fit. Naast dit blessureleed werden er gedurende het seizoen ook nog twee spelers van Neptunus betrapt op het gebruik van verboden middelen, met als gevolg een langdurige schorsing. “De spelersgroep heeft elke tegenslag genomen voor wat het was en alleen door in oplossingen te denken kan je er alsnog een zeer succesvol jaar van maken. In het verleden werd er vaak kritiek geleverd op de spelers van Neptunus omdat alles zo makkelijk zou gaan, dit jaar hebben ze laten zien dat ze ook kunnen knokken voor hun club.” aldus Jaarsma.

European Champions Cup

In 2016 won L&D Amsterdam de European Champions Cup die plaats vond in de Italiaanse stad Rimini. In 2017 deden ze een poging om deze titel te verdedigen, maar het was Curaçao Neptunus dat in het Duitse Regensburg de Europese Clubtitel wist te veroveren. “Dit was tot nu toe het hoogtepunt van dit jaar, omdat we deze titel wonnen op pure wilskracht en volledige inzet van het hele team.” vertelt Jaarsma. In de finale van het toernooi, dat plaats vond in juni, werd door de Rotterdammers op fraaie wijze gewonnen van Fortitudo Bologna uit Italië. L&D Amsterdam eindigde op de vierde plaats.

Zwart hoofdstuk

Vorig jaar zat coach Ronald Jaarsma rond deze tijd op de tribune, L&D Amsterdam besloot hem namelijk uit de coaching staff te verwijderen nadat er onderhandelingen bleken te zijn geweest tussen Neptunus en Jaarsma, die vorig jaar functioneerde als derde honkcoach bij de Amsterdamse ploeg. “Dit was een zwart hoofdstuk in mijn carrière. Inmiddels is de storm tussen de twee clubs al lang weer gaan liggen en kunnen we ons gewoon focussen op de wedstrijden in plaats van de dingen die zich buiten het veld afspelen. De komende wedstrijden staan dan ook in het teken van winnen, het verleden tussen de clubs is nu even een bijzaak.” licht Jaarsma toe.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse