Pitcher Orlando Yntema gooide vandaag de volledige wedstrijd.

HB Hoofdklasse

Yntema leidt Curaçao Neptunus naar tweede zege

Yntema leidt Curaçao Neptunus naar tweede zege

Pitcher Orlando Yntema gooide vandaag de volledige wedstrijd.

Pitcher Orlando Yntema gooide vandaag de volledige wedstrijd.
Foto: © Robert Bos

Het feestje na afloop van de European Champions Cup in Regensburg moest Orlando Yntema in juni aan zich voorbij laten gaan. Een nieuw kampioensfeest wil de 31-jarige international maar wat graag wel meevieren. Vandaag nam de pitcher van Curaçao Neptunus daarom zijn ploeg in de tweede wedstrijd van de Holland Series tegen L&D Amsterdam op sleeptouw naar een klinkende 0-12 overwinning in zeven innings.

In maart van dit jaar werd Orlando Yntema één van de vijf pitchers van het Nederlands Koninkrijk die tijdens de World Baseball Classic geen enkel punt toestonden. Oranje plaatste zich voor de tweede editie op rij voor de halve finales. Het seizoen voor Yntema kon niet beter starten. Een maand later stond zijn leven ineens op zijn kop. Bij de start van het hoofdklasseseizoen werd Yntema plotseling getroffen door ernstige gezondheidsproblemen. Hij verbleef zes dagen op de intensive care waar een tumor op zijn schildklier werd geconstateerd. Uiteindelijk bleek een operatie noodzakelijk.

Bijna vier maanden lang stond Yntema buitenspel. En vanuit Nederland moest hij toezien hoe zijn ploeggenoten in juni in het Duitse Regensburg de Europese titel heroverden. Via een telefoonverbinding kon hij het feestje wel een beetje meevieren, maar hetzelfde als er echt bij zijn, was dat niet. Na de Europese clubtitel kan Curaçao Neptunus de komende weken de dubbelslag staan, door ook de landstitel te prolongeren. En dat feestje wil Yntema maar wat graag nu wel mee kunnen vieren.

Zuinig

Op Sportpark Ookmeer moesten L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus ruim twee uur wachten totdat het veld na de regen bespeelbaar was en de twee teams aan de tweede wedstrijd uit de best-of-seven van de Holland Series konden beginnen. De eerste wedstrijd was donderdagavond met 5-4 gewonnen door Curaçao Neptunus.

Startend pitcher Yntema verloor vanmiddag tijdens het wachten zijn focus geen enkele maal. Nadat het duel uiteindelijk van start kon gaan, werkte de 31-jarige international zich met slechts zeven pitches door de eerste inning. Uiterst zuinig werkte Yntema zich hierna ook door de volgende zes innings. Hij had uiteindelijk slechts 81 pitches nodig en zag niet meer dan 24 tegenstanders tegenover zich in het slagperk. Zerzinho Croes (vier wijd) werd in de vierde inning de enige speler van de Amsterdamse ploeg die dit duel veilig het tweede honk wist te bereiken.

Indrukwekkende wijze

Twee maanden na zijn rentree op 29 juli in de reguliere competitie tegen Pickles UVV is Yntema weer helemaal terug. Nam de pitcher uit de Dominicaanse Republiek de defensie voor zijn rekening, Gianison Boekhoudt verzorgde op indrukwekkende wijze de aanval. Al in de openingsslagbeurt sloeg hij op het pitchen van Kevin Heijstek met een homerun zijn ploeg naar een vroege 0-2 voorsprong. In de zesde inning herhaalde hij dat kunststukje om de eindstand op 0-12 te bepalen. De slagploeg van Curaçao Neptunus kwam vanmiddag tot twaalf hits, waaronder drie voor Benjamin Dille (3 uit 3) en twee voor Dwayne Kemp (2 uit 4).

Zodoende had de regerend kampioen voldoende aan zeven innings om ook de winst in de tweede wedstrijd van de best-of-seven naar zich toe te trekken. De serie wordt morgenmiddag in het Neptunus Familiestadion in Rotterdam vervolgd. Titelverdediger Curaçao Neptunus heeft aan nog twee overwinningen voldoende om zijn achttiende landstitel en vijfde opeenvolgende kampioenschap in de wacht te slepen.

                  1 2 3 4 5 6 7  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS  2 0 0 0 6 4 0 12 12 0
L&D AMSTERDAM     0 0 0 0 0 0 0  0  2 3

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (7): 3-1-2-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (5): 5-1-7-2
Dennis Burgersdijk (2/3+1 man): 0-0-3-0
Nick Veltkamp (1 1/3): 1-0-2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse