Redskins Imola is de nieuwe kampioen in de Italiaanse Serie A

Honkbal

Redskins Imola voor het eerst kampioen Italiaanse Serie A

Redskins Imola voor het eerst kampioen Italiaanse Serie A

Redskins Imola is de nieuwe kampioen in de Italiaanse Serie A

Redskins Imola is de nieuwe kampioen in de Italiaanse Serie A
Foto: © FIBS/ML Oldmanagency

Redskins Imola heeft zaterdagavond in de vierde wedstrijd van de best-of-five tegen Castenaso voor het eerst in haar bestaan het kampioenschap van de Italiaanse Serie A veroverd. Omdat de Italiaanse profliga IBL dreigt met afscheiding van de bond, bestaat de kans dat Imola volgend jaar de Italiaanse afvaardiging wordt in de European Champions Cup.

Een week geleden behaalde de tribe in eigen huis twee overwinningen (5-3 en 8-6) en daarom moest dit weekeinde in Castenaso nabij Bologna de beslissing vallen. In de middag verlengde de thuisploeg de serie met een 4-1 overwinning, maar in de avond behaalde Imola dezelfde uitslag in eigen voordeel. Die derde overwinning betekende het amateurkampioenschap van Italië.

Imola is een stad van 70.000 inwoners en ligt vijftig kilometer ten zuid-oosten van Bologna aan de autostrada naar Rimini. Bij de gemiddelde sportliefhebber in Nederland is de stad bekend van het autodromo Enzo e Dino Ferrari, waar in 1994 de Formule 1-coureur Ayrton Senna om het leven kwam.

Rebellerende profclubs

FIBS-voorzitter Marcon spreekt zeventien clubs uit Serie A toe in Bologna.

FIBS-voorzitter Marcon spreekt zeventien clubs uit Serie A toe in Bologna.
Foto: © FIBS

Door de bestuurscrisis in het Italiaanse honkbal ontstaat nu onverwacht uitzicht vanuit Imola op deelname aan de European Champions Cup 2018. De club werd als Giants opgericht in 1979 en de herstart vond in 1984 plaats onder de naam Redskins. Na vele jaren in de Serie C en B te zijn uitgekomen, debuteerde de club in de Serie A2 in 2001. Afgelopen zomer won de club zowel de reguliere competitie als het naseizoen van de Serie A, bestaande uit 22 clubs.

Het zijn ook clubs uit de Serie A, die van 20 tot en met 22 oktober gastheer zijn voor de drie wedstrijden tussen Italië en Nederland in het kader van de European Baseball Series. Die keus werd bepaald door het bestuur van de Italiaanse bond, die daarmee de rebellerende profclubs ontloopt in de traditioneel sterke honkbalsteden. In Bologna, Parma, Rimini, Nettuno en Florence staan stadions klaar, waarin duizenden toeschouwers een zitplaats kunnen vinden. Maar de bond koos voor clubs op lager niveau met accommodaties van ongeveer 1.000 plaatsen. Enerzijds twee clubs, die een opkikkertje kunnen gebruiken na als laatste te zijn geëindigd in de Serie A: Verona en Godo. Anderzijds een club, die zijn vijftig jarig bestaan viert met promotie van de Serie B 2017 naar de Serie A 2018: Codogno.

Eigen competitie

De strijd tussen het bondsbestuur en de acht ‘gezusters’ van de Italian Baseball League gaat dus verder dan alleen aan de vergadertafel. In vrede sprak bondsvoorzitter Marcon op zondag 24 september met de clubs uit de Serie A. Toen aangekondigd afwezig in Bologna waren alle profclubs van de IBL 2017. Van de potentieel 22 clubs werden er zeventien vertegenwoordigd en zij kregen een mondelinge uitleg van hoe de separate ontmoeting met de profclubs enkele dagen eerder was verlopen. Marcon benadrukte dat hij de EU-wetgeving wil toepassen voor het speelgerechtigd zijn bij Italiaanse clubs. Spelers uit lidstaten van de Europese Unie mogen na vier seizoenen honkbal bij de jeugd in Italië onbeperkt deelnemen aan competitiewedstrijden voor senioren.

Ook de momenteel betrokken profclubs hebben inmiddels hun eisen naar buiten gebracht. Vanwege het grote aantal buitenlandse, voornamelijk Venezolaanse, spelers willen de clubs een eigen competitie van maximaal 20 tot 24 weken met daarin alleen een pauze voor de Europa Cup voor clubteams. De Italiaanse competitie past dan precies tussen de wintercompetities in Midden- en Zuid-Amerika. Ruimte voor eigen spelers om met de nationale ploeg deel te nemen aan evenementen zoals het World Port Tournament en de Haarlemse Honkbalweek wordt niet toegelaten door de clubs. Wel willen de IBL-clubs zelf bepalen welke en hoeveel clubs mogen toetreden tot hun competitie. Ze leggen diverse speelschema’s voor aan de bond, afhankelijk van het aantal deelnemende clubs. Het wordt een hete winter in Italië!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal