Forli is voor de vierde keer kampioen geworden van Italië.

Softbal

Forli verslaat favorieten en wordt Italiaans kampioen

Forli verslaat favorieten en wordt Italiaans kampioen

Forli is voor de vierde keer kampioen geworden van Italië.

Forli is voor de vierde keer kampioen geworden van Italië.
Foto: © FIBS/K73 Oldmanagency

Nespoli Forli is de grote verrassing geworden in de Italian Softball League. De Italiaanse softbalsters, die in augustus tijdens de Women’s European Cup Winners Cup nog teleurstellend vijfde werden, zijn afgelopen zaterdag voor de vierde keer in de historie landskampioen geworden. Eerder veroverde Forli de Italiaanse landstitel in 2002, 2006 en 2008.

Na afloop van de reguliere competitie van de Italian Softball League wezen vriend en vijand de twee afgetekende divisiewinnaars MKF Bollate en Specchiasol Bussolengo als favorieten aan voor de twee plaatsen in de finaleserie om het Italiaans landskampioenschap. Het Bollate van Britt Vonk had zeventien van de twintig wedstrijden tegen vijf clubs in Divisie A gewonnen met een voorsprong van vier zeges op runner-up Caronno. In Divisie B bleek de overheersing van het Bussolengo van clubmanager en bondscoach Enrico Obletter nog sterker. Van de 24 wedstrijden tegen zes tegenstanders won de titelverdediger 22 keer met acht zeges voorsprong op runner-up Tecnolaser Europa Pianoro.

Vier clubs uit iedere divisie plaatsten zich voor de Play-Offs: Bollate, Caronno, Collecchio en Saronno uit Divisie A en Bussolengo, Pianoro, Castellana en Forli uit Divisie B. Laatstgenoemde club wist zich pas in het laatste weekeinde van de reguliere competitie te kwalificeren in twee wedstrijden tegen Sestese. De laatste wedstrijd won Poderi del Nespoli Forli pas in de verlenging.

Favoriet

Britt Vonk slaat raak voor een driehonkslag.

Britt Vonk slaat raak voor een driehonkslag.
Foto: © FIBS/K73 Oldmanagency

Bollate maakte de rol van favoriet in Play-Off poule C helemaal waar door alle wedstrijden te winnen tegen Pianoro, Saronno en Castellana. Ook Bussolengo leek af te stevenen op een plaats in de Italian Softball Series, want het had alle wedstrijden tegen Collecchio en Caronno gewonnen en versloeg in het laatste weekeinde het thuisspelende Forli in de eerste van twee wedstrijden: 1-4.

Het ging echter fataal fout voor de kampioensploeg Bussolengo toen Forli, dat eveneens had gewonnen van Collecchio en Caronno, in de laatste wedstrijd de verdediging gesloten hield onder leiding van pitcher Ilaria Cacciamani, die in zeven innings zeven keer drie slag gooide en geen runs toestond. In het slagperk tilde ze in de zesde inning de voorsprong van Forli met een driehonkslag van 2-0 naar 4-0. Zo werd het onderling resultaat gunstig voor Forli (5-4), maar ook het algemeen runsaldo in de poule was voor Forli (20-10) beter dan dat van Bussolengo (14-5). Zo steeg Nespoli Forli van de vierde plaats in de reguliere competitie naar de kampioenschapserie van maximaal vijf wedstrijden tegen het nu zeker favoriete Bollate.

Waarde

In het eerste weekeinde van de Italian Softball Series ontving Forli de ploeg van Britt Vonk met een verrassende 1-0 overwinning. Alles gebeurde in de vierde inning, waarin eerst Bollate zonder nullen de honken vol kreeg, maar niet scoorde. Meteen daarna sloeg Forli wel toe in wederom de persoon van Ilaria Cacciamani, die met de tweede honkslag in de inning de 1-0 binnen sloeg.

De tweede wedstrijd tussen de twee clubs stond in het teken van de favorietsrol van Bollate, waarbij Britt Vonk haar waarde in de aanval toonde. Ze opende de wedstrijd met vier wijd, een gestolen honk en een run: 0-1. In de derde inning opende ze de aanval met een driehonkslag en even later een run, ondanks dat de velderskeus gericht was op de thuisplaat: 0-2. In de vierde inning kreeg Vonk de tweede vier wijd en beide loopsters brachten de 0-7 eindstand op het scoreboard.

Verlamd

De winst voor Forli is binnen.

De winst voor Forli is binnen.
Foto: © FIBS/K73 Oldmanagency

In het afgelopen weekend toog Forli naar het noordelijke Bollate, waar Britt Vonk deze zomer met Oranje Europees kampioen was geworden. Haar Italiaanse club was al tien keer landskampioen, maar de laatste keer was al weer in 2003. Sindsdien was MKF Bollate wel vier keer finalist in de Italian Softball Series, maar steeds de verliezende partij. Forli leek de geschikte tegenpartij om twee maal verslagen te worden voor het langverwachte succes van Bollate. Dat vertrouwde in de derde wedstrijd de heuvel toe aan de gerenommeerde pitcher Greta Cecchetti. Maar al in de eerste inning was het Ilaria Cacciamani, die met een opofferingsslag de tussenstand van 0-1 op 0-2 bracht. In de derde inning sloeg de pitcher met een honkslag de 4-0 binnen. Ook in de vijfde inning plaatste Cacciamani een honkslag op verliezend pitcher Cecchetti. Maar de stand veranderde niet meer: 0-4.

Als pitcher behaalde Cacciamani dus wederom een shut-out in een volledige wedstrijd. Ondanks zes keer vier wijd en vijf honkslagen tegen hield ze de thuisplaat schoon. Twee van haar zes vrije lopen werden ontfutseld door Britt Vonk, die daarnaast twee honkslagen liet noteren, waaronder een tweehonkslag. De tweede nederlaag van Bollate in de best-of-five was nog niet fataal, maar de geest was uit de fles in de avondwedstrijd. Forli stond op championship point in de vierde wedstrijd en Bollate leek verlamd in het slagperk. Vier innings lang bleef het 0-0 en toen begon Forli de beroemde Amerikaanse pitcher Sarah Pauly hard te raken. In de vijfde inning scoorde Forli vier keer op drie hits en twee fouten en in de zesde inning vijf keer op vier hits.

Vierde landstitel

Wederom droeg Ilaria Cacciamani bij in de score, want ze bereikte het honk op een aangooifout van pitcher Pauly, waarop 0-3 werd binnen gelopen in de vijfde inning. In de zesde inning ging Cacciamani uit op drie slag, maar ze bereikte alsnog het eerste honk op de wilde worp van de Amerikaanse. Even later liep Cacciamani zelf de 0-9 eindstand binnen. Bollate kreeg in de nastoot nog wel de honken vol, maar een dubbelspel en drie slag hielden de nul van Bollate op het eigen scoreboard. Daarmee was de vierde landstitel en de eerste sinds 2008 voor Forli een feit

De speelsters van de beslissende wedstrijd waren korte stop Courtney Gano, tweede honkvrouw Elisa Grifagno, eerste honkvrouw Amanda Chidester, midveldster Beatrice Ricchi, aangewezen speelster Ilaria Cacciamani, pitcher Carlotta Onofri, pinch-hitter Andrea Montanari, pitcher Matilde Zanotti, rechtveldster Veronica Onofri, derde honkvrouw Miriana Cerioni, linksveldster Elda Ghilardi en catcher Beatrice Maroni. Winnend manager werd Calixto Soca Miyar.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal