Met de 2-3 overwinning is Curaçao Neptunus dichtbij het kampioenschap.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus dichtbij titelprolongatie

Curaçao Neptunus dichtbij titelprolongatie

Met de 2-3 overwinning is Curaçao Neptunus dichtbij het kampioenschap.

Met de 2-3 overwinning is Curaçao Neptunus dichtbij het kampioenschap.
Foto: © Robert Bos

Curaçao Neptunus is één overwinning verwijderd van prolongatie van de landstitel. Op Sportpark Ookmeer was de regerend kampioen vanavond in zijn honderdste wedstrijd uit de Holland Series met 2-3 te sterk voor L&D Amsterdam. De Rotterdamse slagploeg hield knap stand tegen een bijna onbespeelbare Rob Cordemans. Zaterdag kunnen de Rotterdamse honkballers in de vijfde wedstrijd uit de best-of-seven de klus klaren en de achttiende landstitel in de wacht slepen.

Met zijn bijna 43 jaar is Rob Cordemans nog altijd één van de beste pitchers van Nederland. Hij heeft in zijn carrière het record voor de meeste overwinningen in de hoofdklasse op zijn naam staan en leidde ook dit jaar weer het klassement met overwinningen in de reguliere competitie.

Voor de tweede keer in deze Holland Series gooide pitcher Rob Cordemans een sterke wedstrijd.

Voor de tweede keer in deze Holland Series gooide pitcher Rob Cordemans een sterke wedstrijd.
Foto: © Robert Bos

Maar op een overwinning in de Holland Series wacht de pitcher van L&D Amsterdam al ruim zes jaar. En de kans is zeer aannemelijk dat hij daar in ieder geval nog een jaar op moet wachten. Cordemans gooide vanavond tien strikeouts en zijn eerste volledige wedstrijd in de Nederlandse competitie sinds de zevende en laatste wedstrijd uit de Holland Series van 2014, maar greep opnieuw naast de winst.

Landstitels

Cordemans speelde tot vanavond al 28 wedstrijden in de Holland Series, waarvan hij er dertien won en zeven verloor. Het leverde hem acht landstitels op met Neptunus en één met Amsterdam. Zijn veertiende overwinning in de Holland Series laat voor Cordemans echter lang op zich wachten. Na overwinning nummer dertien op 9 september 2011 kwam Cordemans nog wel in zeven wedstrijden in de Holland Series in actie, maar won hij niet meer.

Vanavond herhaalde zich hetzelfde tafereel als precies een week geleden bij de start van de Holland Series. Toen gooide Cordemans in de eerste wedstrijd van de best-of-seven acht innings, maar liet zijn L&D Amsterdam na om de winst naar zich toe te trekken. Vanavond hield de veteraan zelfs de complete wedstrijd stand. Tegen de sterke slagploeg van Curaçao Neptunus stond Cordemans slechts vier honkslagen toe. Niettemin slaagden de Rotterdamse honkballers er wel in de leiding in de wedstrijd te nemen. Shaldimar Daantji brak de puntloze wedstrijd in de vierde inning open toen hij met een honkslag Benjamin Dille (tweehonkslag) en Dwayne Kemp (velderskeus) over de thuisplaat sloeg.

Puntloos

Dwayne Kemp sloeg voor Curaçao Neptunus een solohomerun.

Dwayne Kemp sloeg voor Curaçao Neptunus een solohomerun.
Foto: © Robert Bos

Twee innings later vergrootte Kemp het verschil tot 0-3 toen hij de bal voor een solohomerun, zijn tweede homerun van het seizoen, over de omheining in het rechtsveld sloeg. Met behulp van zijn veld schakelde Cordemans de elf resterende tegenstanders op rij uit om Neptunus verder puntloos te houden. Maar het leed was al geleden.

Aan Rotterdamse zijde maakte namelijk ook Diegomar Markwell er een pitchersduel van. Hij gooide vier keer vier wijd in de eerste vijf innings, maar stond geen enkele honkslag toe totdat Zerzinho Croes de zesde Amsterdamse slagbeurt opende met een tweehonkslag. Op het moment dat L&D Amsterdam grip leek te krijgen op de pitching van Neptunus en de achterstand kon verkleinen, beklom Loek van Mil de heuvel om een einde te maken aan de Amsterdamse hoop. Met drie strikeouts in de laatste drie innings gooide hij de wedstrijd op het goedgevulde Sportpark Ookmeer uit en bezorgde hij zijn ploeg de winst. Zaterdag keert de best-of-seven terug in Rotterdam voor de vijfde wedstrijd uit de serie. Titelverdediger Curaçao Neptunus heeft aan één overwinning voldoende om het vijfde kampioenschap op rij en de achttiende in totaal te veroveren.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 2 0 1 0 0 0  3 4 1
L&D AMSTERDAM     0 0 0 0 0 1 1 0 0  2 6 1

Curaçao Neptunus leidt de best-of-seven met 3-1.

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (6 1/3+1 man): 2-5-3-1
Kevin Kelly (1/3): 0-0-1-0
Loek van Mil (2 1/3): 3-0-2-0

Pitchers L&D Amsterdam
Rob Cordemans (9): 10-1-4-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse