Golden League

Doney: “Ongeacht het resultaat, plezier staat bij mij voorop!”

Doney: “Ongeacht het resultaat, plezier staat bij mij voorop!”

De goedlachse Stanley Doney als coach tijdens de Holland Series
Foto: Facebook Olympia Haarlem

Stanley Doney is dit jaar bezig aan zijn derde seizoen en zover meest succesvolle seizoen als hoofdcoach van FysioExpert Olympia Haarlem. Met het team won hij dit jaar de Europese Cup Winners Cup en de Nederlandse titel. Ondanks het mooie resultaat zit hij nog vol met ambitie.

Vorig jaar won Stanley met Olympia Haarlem ook al de Europese Cup Winners Cup. Drie titels in twee jaar tijd. Toch draait het hem vooral om het verhaal rondom het winnen en niet het winnen an sich. “Als je een competitie of toernooi wint en er zijn geen mooie, ontroerende of leuke verhalen over te vertellen, dan zie ik niet echt het punt om te spelen. Het gaat erom dat je plezier beleefd aan de ervaringen met elkaar. Met alle drieëntwintig van ons.”

Van vierde naar kampioen
Vorig jaar eindigde Olympia Haarlem nog als vierde in de competitie. De teleurstelling rondom het mislopen van de Holland Series was groot, ondanks de Europese titel. Dit jaar waren de dames bijna superieur. Stanley licht het verschil met dit jaar toe: “We hebben dit jaar geïnvesteerd in de diepte van de selectie. Dit heeft wel invloed gehad op een ieders speeltijd. Ik heb de selectie gemaximaliseerd en er zijn keuzes gemaakt over wie we moesten we laten gaan en wie we graag wilden hebben. Vorig jaar had ik namelijk ook vijf speelsters die vermoeid waren van hun internationale campagne tegen de tijd van de Season Finals. Daarbij hebben we ook aanpassingen gemaakt aan het trainingsschema. Gelukkig voor ons viel alles op zijn plaats!”

Doelstellingen
Voordat Stanley Doney naar Olympia Haarlem kwam vochten de dames nog voor lijfsbehoud. “Caroline Powell heeft geweldig werk hier geleverd. Het enige wat ik heb gedaan is de taart voorzien van glazuur. De dames hebben de kers toegevoegd met het winnen van de titel. Toen ik beign bij Olympia was het Nederlands kampioenschap één van de doelen op zich. Ik hou van uitdagingen namelijk. Als je ziet waar we vandaan komen en waar we nu staan dan brengt dat elke keer weer een glimlach op mijn gezicht.”

Een koude douche voor Stanley Doney na het behalen van het Nederlands kampioenschap
Foto: Facebook Olympia haarlem

Have fun
Ondanks de successen blijft Stanley vol ambitie. Naast de titelaspiraties heeft hij ook een duidelijk oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de speelsters. “Er zitten speelsters bij die zich überhaupt in de basis willen spelen, maar ook speelsters met een Olympische droom. Mijn werk is om hen te helpen hun doelen te behalen. Ik praat met ze en deel hen mijn visie over hun talent en wat ze er mee kunnen doen. De rest moeten ze toch echt zelf doen.” Toch steekt er één doelstelling voor Stanley elk jaar weer bovenuit: “Having a lot of fun! Ongeacht het resultaat, plezier staat bij mij voorop. Dat is ook de reden dat ik altijd teken voor één seizoen. Zodra het plezier voorbij is, is het voor mij tijd om te gaan. Tevens zorgt het er ook voor dat ik elk jaar alles geef alsof het mijn laatste seizoen is. Aankomend seizoen zal niet anders zijn!”

Golden League
Stanley Doney is duidelijk over het niveau van de Golden League “It has always been good!”. Hij refereert naar opmerkingen die hij soms hoort dat het niveau is gedaald, maar vanuit zijn visie denken mensen altijd dat ‘hun generatie veel beter was’. “Om überhaupt vierde te worden was dit jaar pittig. De teams waren gelijkwaardig aan elkaar. Als Roef! in de laatste wedstrijd in de plaatsingsronde van ons had gewonnen, hadden ze zomaar in de Holland Series kunnen staan.”

“Het hele jaar werd mij verteld dat dit het jaar van Olympia was. Ze kregen uiteindelijk wel gelijk, maar wat men niet zag was al het harde werk wat deze dames er voor over hadden. Het heeft ruim drie jaar geduurd om tot dit punt te komen. Drie jaar! Het feit dat de Golden League van acht naar zes teams is teruggebracht heeft als resultaat gehad dat de talentvolle speelsters werden verdeeld over minder teams. Deze werden dus sterk en kwamen ook dichterbij het internationale niveau. Het werd namelijk moeilijker om ook de nummer 7, 8 en 9 uit te maken. Er zijn natuurlijk altijd voor- en nadelen van elke competitieopzet die je kiest, maar vooralsnog pakt het mijn inziens goed. Ook de Silver League is een goede competitie.”

Winterstop
Nadat hij vorig jaar nog naar Nieuw-Zeeland is geweest om te coachen, blijft hij dit jaar in Nederland. “Ik zal in ieder geval niet stilzitten. Ik denk dat ik wel ergens zal gaan helpen bij één van de academies waar mijn assistenten ook betrokken bij zijn.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League