Bas de Jong: "Je moest een weten hoeveel bruiloften en verjaardagen ik heb moeten missen door het honkbal."

HB Hoofdklasse

Bas de Jong: ‘Doel is bereikt!’

Bas de Jong: ‘Doel is bereikt!’

Bas de Jong: "Je moest een weten hoeveel bruiloften en verjaardagen ik heb moeten missen door het honkbal."

Bas de Jong: “Je moest een weten hoeveel bruiloften en verjaardagen ik heb moeten missen door het honkbal.”
Foto: © Jan Kruijdenberg

Na de wedstrijd tussen De Glaskoning Twins en Cityside Apartments Quick Amersfoort op zondag 17 september maakte de 38-jarige Bas de Jong bekend dat hij heeft besloten om te stoppen met honkbal. De Jong speelde jaren in de hoofdklasse en was ook meerdere malen lid van het Nederlands team. In de hoofdklasse speelde de buitenvelder voor Twins, HCAW en L&D Amsterdam.

Bas de Jong keerde na afloop van het seizoen 2014 terug naar zijn oude club Quick uit Amersfoort, die in dat seizoen nog uitkwam in de Eerste klasse. Met De Jong maakte Quick Amersfoort in 2015 een rentree in de overgangsklasse, waarna de Amersfoortse club dit jaar door een sterke Promotie/Degradatie series zelfs wist te promoveren naar de hoofdklasse.

“Als team moesten we het hebben van onze kracht aan slag, verdedigend is er nog veel werk aan de winkel. Maar het doel is bereikt, Quick Amersfoort is terug in de hoofdklasse”, aldus Bas de Jong.

Het begin

Bas de Jong leerde het honkbal kennen toen hij met een vriendje van zijn school mee ging naar een training bij Tex Town Tigers in Enschede. De Jong: “Ik vond het spelletje meteen al leuk, alleen omdat we in Hengelo woonde was er eigenlijk geen club dichtbij genoeg. Hier kwam verandering toen we met de familie naar Amersfoort verhuisde.”

In 1990 schreef De Jong zich in en hij had al snel een goed gevoel bij het spelletje. Dit goede gevoel kwam mede dankzij de enthousiaste trainer Paul Berkel. De Jong vertelt dat hij nooit echt een opvallende speler was, veel talenten spelen op jonge leeftijd korte stop of pitcher, maar voor De Jong waren deze posities niet weggelegd. Toen hij ouder en fysiek sterker werd, begon hij een beetje op te vallen waardoor een debuut in de hoofdklasse al snel daar was.

Rentree

Na negen jaar bij Quick Amersfoort te hebben gespeeld, verkaste De Jong naar de Twins uit Oosterhout. De buitenvelder speelde hier in de hoofdklasse, maar omdat de coach hem niet goed beviel, besloot hij relatief snel over te stappen naar HCAW uit Bussum. De Jong speelde in het tweede team van HCAW. Daar viel hij al snel op bij Brian Farley, op dat moment de coach bij het eerste honkbalteam. Al zijn volgde zijn rentree in de hoofdklasse. Na het seizoen van 2006 maakte De Jong de overstap naar Amsterdam Pirates waar hij in totaal acht seizoenen bleef spelen.

Door de jaren heen heeft Bas de Jong een hoop dingen om tevreden op terug te kijken. “Ik heb niet echt één hoogtepunt, maar  er zijn zeker dingen waar ik trots op terugkijk.” vertelt hij. Deze dingen zijn onder andere het winnen van de titel Beste Slagman in de hoofdklasse in de drie opeenvolgende jaren 2012, 2013 en 2014. Maar ook het slaan van een ‘cycle’ (honkslag, tweehonkslag, driehonkslagen en homerun) in een wedstrijd tegen ADO. Dit duel duurde overigens slechts zeven innings wegens een mercy rule, wat deze prestatie nog unieker maakt.

Stap terug

Ook noemt De Jong een wedstrijd tegen Cuba op het World Port Tournament waarin hij in vijf slagbeurten vijf honkslagen sloeg. Dit toernooi resulteerde later in een A-status, waardoor hij alle focus op honkbal kon leggen. De Jong speelde nog meerdere malen in Oranje, maar op de grotere toernooien als de World Baseball Classic of wereldkampioenschappen moest hij plaats maken voor de profs. “Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, want in de hoofdklasse zie je niet dagelijks pitchers die hoog in de 90 mijl per uur gooien met nasty breaking pitches.” vertelt  De Jong.

Toen De Jong ondanks wederom een solide seizoen in de hoofdklasse zijn A-status verloor, besloot hij een stapje terug te doen. “Het was simpelweg niet te doen om veertig uur per week te werken in combinatie met het niveau dat ik wilde leveren in de hoofdklasse”, legt De Jong uit.

Stoppen

Bij Quick kon hij in de Overgangsklasse wel op niveau blijven honkballen, maar op een iets rustigere manier. Na dit seizoen heeft De Jong echter besloten om helemaal te stoppen met honkbal. “Ik wil meer tijd hebben voor mijn gezin en geen verplichtingen hebben in het weekend. Je moest een weten hoeveel bruiloften en verjaardagen ik heb moeten missen door het honkbal”, aldus De Jong lachend.

Mede door de hulp van Bas de Jong keert Quick Amersfoort komend seizoen na 22 seizoenen weer terug in de hoofdklasse. De Amersfoortse honkballers zullen het vanaf nu wel zonder hun ervaren slagman moeten doen. Misschien besluit hij nog wel om één keer per week te gaan softballen met wat vrienden, maar de echte speeldagen van Bas de Jong zijn voorbij.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse