HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus verovert achttiende landstitel

Curaçao Neptunus verovert achttiende landstitel

Voor de tweede keer in de historie is het Rotterdamse Neptunus vijf keer op rij kampioen geworden van Nederland. De honkballers van Curaçao Neptunus volbrachten vanmiddag deze unieke prestatie. In de beslissende wedstrijd uit de Holland Series werd L&D Amsterdam met 5-6 verslagen. Winnend pitcher Loek van Mil werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Lang werd uitgekeken naar de confrontatie in de Holland Series tussen titelverdediger Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, de winnaar van de reguliere competitie. Het gehele seizoen waren de twee clubs met afstand de sterkste teams in de hoofdklasse.

Sportpark Ookmeer tijdens de vijfde en beslissende wedstrijd.

Sportpark Ookmeer tijdens de vijfde en beslissende wedstrijd.

Maar van echte spanning was in deze Holland Series nauwelijks sprake. De Rotterdamse club is al sinds 2013 de sterkste van Nederland. En daar kwam ook in de finaleserie van dit seizoen geen verandering in. Drie van de vijf wedstrijden eindigden wel met één punt verschil, maar Curaçao Neptunus verloor in de best-of-seven slechts één wedstrijd. De Rotterdammers konden zo vandaag al in de vijfde wedstrijd titelprolongatie veilig stellen.

Dubbelslag

Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat de Holland Series vanmiddag, een dag nadat wedstrijd nummer vijf in Rotterdam door de regen was afgelast, zou worden beslist. L&D Amsterdam kwam aan de leiding met eerst 3-0 en later 4-2, maar gaf de wedstrijd voor de tweede keer deze best-of-seven in de laatste inning uit handen. Curaçao Neptunus scoorde viermaal in de cruciale negende slagbeurt om opnieuw de titel te grijpen.

L&D Amsterdam begon de negende inning met een 4-2 voorsprong. Maar in die negende inning ging alles mis voor de Amsterdammers. Met Shaldimar Daantji (vier wijd) en pinch-runner Darryl Collins op het derde en eerste honk sloeg Jochem Koedijk een honkslag naar het derde honk. Daar wist Rachid Gerard de bal wel te verwerken, maar gooide hij de bal langs eerste honkman Kenny Berkenbosch om Daantji in staat te stellen het derde Rotterdamse punt te scoren.

Gebroken

Voor de Amsterdamse pitchers ging het mis in de negende inning.

Voor de Amsterdamse pitchers ging het mis in de negende inning.

Met lopers op het tweede en derde honk koos manager Charles Urbanus er niet voor om Stijn van der Meer opzettelijk vier wijd te geven. De international profiteerde dankbaar en sloeg de bal hard langs het derde honk om de wedstrijd in balans te brengen. De defensie van L&D Amsterdam was definitief gebroken. Achtereenvolgens gooiden pitchers Dennis Burgersdijk en Nick Veltkamp vier wijd op Benjamin Dille (nu wel opzettelijk) en Giansion Boekhoudt, waardoor Curaçao Neptunus voor het eerst dit duel op voorsprong kon komen.

Op een grondbal van Dwayne Kemp kon Stijn van der Meer zijn ploeg vervolgens op 4-6 brengen. Dat was voldoende, want verder dan een tegenpunt van pinch-runner Norbert Jongerius kwam L&D Amsterdam in de gelijkmakende negende slagbeurt niet.

Meest Waardevolle Speler

Het was nog maar het tweede punt dat Loek van Mil (2.16) in deze Holland Series toe had hoeven staan. In zijn vier wedstrijden stapte hij bovendien tweemaal als winnend pitcher van de heuvel. Om die reden mocht hij tijdens het feestgedruis uit handen van KNBSB-voorzitter Ron Schel de prijs in ontvangst nemen voor de Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.

Loek van Mil werd uitgeroepen tot MVP van de Holland Series.

Loek van Mil werd uitgeroepen tot MVP van de Holland Series.

Met het kampioenschap is het totaal voor de Rotterdamse club nu op achttien landstitels gekomen. Veruit de meeste in de historie van het Nederlandse honkbal. Het ter ziele gegane Haarlem Nicols volgt op de tweede plaats met twaalf titels. Voor Curaçao Neptunus betekende het bovendien een dubbelslag. In juni van dit jaar werd ook de Europese clubtitel al veroverd.

Vervanger

Voor Ronald Jaarsma was het zijn eerste kampioenschap als hoofdcoach in de hoofdklasse. Hij werd dit seizoen de vervanger van Evert-Jan ’t Hoen, die zelf in het seizoen 2013 eveneens bij de Rotterdamse hoofdmacht debuteerde met een landskampioenschap. ’t Hoen veroverde hierna met Neptunus vier titels op rij voordat eind vorig jaar afscheid van hem werd genomen.

Met Ronald Jaarsma als nieuwe hoofdcoach aan het roer wilde de Rotterdamse club ander honkbal in Rotterdam laten zien. Eenvoudig kreeg Jaarsma het echter niet. Hij zag onder meer Christian Diaz, Urving Kemp en Rien Vernooij wegvallen en moest het ook het lange tijd doen zonder pitcher Orlando Yntema. Maar het weerhield Neptunus er niet van opnieuw de titel te prolongeren. Als eerste Nederlandse club heeft Neptunus nu na de serie tussen 1999 en 2005 voor de tweede keer vijf kampioenschappen op rij veroverd.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 0 0 0 0 2 0 4  6 11 1
L&D AMSTERDAM     2 0 0 0 0 1 1 0 1  5  8 1

Curaçao Neptunus wint Holland Series met 4-1.

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (7 1/3): 5-3-7-1
Loek van Mil (1 2/3): 2-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (6 2/3+1 man): 1-0-8-0
Kyle Ward (1 2/3+2 man): 0-1-3-1
Dennis Burgersijk (1 man): 0-1-0-0
Nick Veltkamp (1 man): 0-1-0-0
Daan Hendrix (2/3): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse