XLLease Quick was in de best-of-three met 2-0 te sterk voor Hoofddorp Pioniers.

Softbal

XLLease Quick wint landstitel heren softbal

XLLease Quick wint landstitel heren softbal

XLLease Quick was in de best-of-three met 2-0 te sterk voor Hoofddorp Pioniers.

XLLease Quick was in de best-of-three met 2-0 te sterk voor Hoofddorp Pioniers.

De softballers van XLLease Quick hebben eindelijk hun eerste landstitel binnen. In de best-of three van de finale van de 1e klasse heren softbal werd vandaag rivaal Hoofddorp Pioniers tweemaal verslagen. Ook vorig jaar versloeg Quick Amersfoort in de eindstrijd Hoofddorp Pioniers, maar na protesten van de Hoofddorpse club werd het kampioenschap van Quick Amersfoort toen afgenomen. Vandaag volgde op eigen veld sportieve revanche.

XLLease Quick en Hoofddorp Pioniers stonden voor het derde jaar op rij tegenover elkaar in de finale. In 2015 wonnen de softballers van Pioniers met twee zeges de finaleserie. Vorig jaar werd Quick Amersfoort de sterkste voor de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Dat kampioenschap werd door de honkbal- en softbalbond KNBSB afgenomen, nadat na controle was gebleken dat drie van de vier deelnemende teams een ongerechtigde buitenlandse speler hadden opgesteld. Dit kwam vorig jaar aan het licht na protest van Hoofddorp Pioniers, een dag na de door hun verloren finale.

Een jaar later heeft Quick Amersfoort nu alsnog de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis veroverd. Al het gehele seizoen was de ploeg uit Amersfoort de grote titelfavoriet. Quick Amersfoort verzekerde zich eind vorige maand als eerste ploeg al van een plaats in de eindstijd. Op de tegenstander moesten de softballers uit Amersfoort echter lang wachten. Nummer twee Hoofddorp Pioniers had hiervoor de beste papieren, maar had nog wel een overwinning nodig. Donderdag 5 oktober faalde Hoofddorp Pioniers bij de eerste poging. Tex Town Tigers was met 4-0 sterk, waardoor Hoofddorp Pioniers in zijn laatste inhaalwedstrijd tegen HSV Spikes moest winnen.

Zuur einde

Niek NIeuwenhuizen werd in beide wedstrijden winnend pitcher.

Niek NIeuwenhuizen werd in beide wedstrijden winnend pitcher.

En die overwinning was niet zo vanzelfsprekend. In augustus had Spikes nog met 7-6 knap gewonnen van de softballers uit Hoofddorp, de nummer zes van de afgelopen European Super Cup. Bovendien had Spikes vanaf dat moment drie van zijn vier wedstrijden gewonnen. Maar door ongelukkige omstandigheden slaagde Spikes er deze week niet in om een team op de been te brengen voor de belangrijke inhaalwedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers, die oorspronkelijk voor 15 september op het programma stond.

Doordat de reguliere competitie door de vele inhaalwedstrijden onverwacht nog doorliep in oktober, moest de club uit Spijkenisse maar liefst vijf spelers missen. Zodoende werd Spikes reglementair uit de competitie gehaald. Het zorgde voor een zuur einde voor Spikes, dat het hele seizoen met een krappe selectie goed partij had weten te bieden op het hoogste niveau van Nederland.

Eerste duel

Hoofddorp Pioniers kon zich daardoor zonder te spelen opmaken voor de vierde opeenvolgende finaleserie sinds de club in 2014 uitkomt op het hoogste niveau. Maar een derde landskampioenschap (na titels in 2014 en 2015) bleef voor Hoofddorp Pioniers uit. De softballers van XLLease Quick waren gebrand op de winst. Niet alleen vanwege de teleurstelling om de afgenomen landstitel van vorig jaar. Maar ook doordat Hoofddorp Pioniers vorige maand XLLease Quick had uitgeschakeld in de strijd om de European Super Cup.

Op het pitchen van Emeron Lourens begon Hoofddorp Pioniers in de eerste wedstrijd van de dag nog sterk. In de tweede inning had Glennsig Polonius met volle honken drie punten voor Pioniers binnengeslagen om zijn ploeg op een 4-3 voorsprong te brengen. Hierna nam bij Quick Amersfoort Niek Nieuwenhuizen het pitchen over. Met succes. Niet in de laatste plaats doordat hij zichzelf een dienst bewees door in de derde inning met twee slag en drie wijd de bal over de omheining in het midveld te slaan. Met zijn homerun draaide Nieuwenhuizen de 4-3 achterstand om in een 4-6 voorsprong. Die voorsprong gaf XLLease Quick met Nieuwenhuizen op de plaat hierna niet meer uit handen. Op een opofferingsslag van Jeff Delfina werd in de zevende inning de eindstand bepaald op 4-10.

Tweede wedstrijd

XLLease Quick was aanvallend op dreef met tien runs in twee wedstrijden.

XLLease Quick was aanvallend op dreef met tien runs in twee wedstrijden.

In de tweede wedstrijd pakte pitcher Niek Nieuwenhuizen de draad weer op. Hij gooide nu zelfs het complete duel en stond slechts twee punten toe. Jeff Delfina opende al in de eerste inning de score voor XLLease Quick. Op een honkslag van Erik van der Horst werd in de derde inning de voorsprong verdubbeld. In de vierde inning besliste Quick Amersfoort het duel. Op het pitchen van Angel Brunken stroomden de honken vol. Via rake klappen van Manuel Bouwman en Emeron Lourens liep Quick Amersfoort uit naar 5-0.

Hoofddorp Pioniers verkleinde het verschil in de vijfde inning tot 5-2. Maar in de gelijkmakende slagbeurt sloeg Quick opnieuw hard toe. De ploeg scoorde maar liefst vijfmaal. Jerome Wouters sloeg met volle honken de bal over de Hoofddorpse midvelder heen om drie ploeggenoten over de thuisplaat te sturen en de eindstand van 10-2 op het scorebord te brengen. Voor het tweede jaar op rij is XLLease Quick  de sterkste van Nederland. Het is de afsluiting van een uitermate succesvol seizoen voor Quick Amersfoort, waarbij het heren honkbalteam vorige maand promotie afdwong naar de hoofdklasse en het dames softbalteam promoveerde naar de Silver League.

Uitslagen finaleserie 1e klasse (best-of-three)
Wedstrijd 1: Hoofddorp Pioniers – XLLease Quick: 4-10 (Bekijk de livestream van SoftbalDino terug)
Wedstrijd 2: XLLease Quick – Hoofddorp Pioniers: 10-2 (Bekijk de livestream van SoftbalDino terug)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal