Voorzitter Riccardo Fraccari spreekt de aanwezigen toe tijdens het tweede congres van de WBSC.

Honkbal

Italiaan Fraccari herkozen als voorzitter WBSC

Italiaan Fraccari herkozen als voorzitter WBSC

Voorzitter Riccardo Fraccari spreekt de aanwezigen toe tijdens het tweede congres van de WBSC.

Voorzitter Riccardo Fraccari spreekt de aanwezigen toe tijdens het tweede congres van de WBSC.
Foto: © WBSC

De Italiaan Riccardo Fraccari is herkozen als voorzitter van de executive board van de honkbaldivisie van de WBSC, de wereldbond voor honkbal en softbal. Dit gebeurde gisteren tijdens het driedaagse congres van de WBSC in Gaborone, de hoofdstad van Botswana in zuidelijk Afrika. Eveneens herkozen werd Angelo Vicini uit dwergstaatje San Marino als penningmeester van de WBSC.

Ongeveer honderd landen namen deel aan de beraadslagingen en verkiezingen. Voor zeven beschikbare posten in de sectie honkbal kandideerden zich vijftien personen uit veertien landen. Maar liefst 22 personen uit zestien landen, waaronder Nederland, kandideerden zich voor eveneens zeven posities bij het softbal. Bij de verkiezingen voor de honkbaldivisie waren geen Nederlandse kandidaten. Als continentale vice-voorzitters voor Europa traden Didier Seminet en Gabriel Waage toe tot het bestuur voor de honkbal- en softbaldivisie. Zij werden eerder dit jaar gekozen als nieuwe voorzitter voor respectievelijk de Europese honkbalbond CEB en de Europese softbalbond ESF.

Riccardo Fraccari, 68 jaar geleden geboren in Pisa, nam een jaar geleden afscheid als bondsvoorzitter van Italië, nadat hij via een tussenpaus in 2001 Aldo Notari was opgevolgd. Sinds 2014 is Fraccari ook in de wereldbond een opvolger van zijn landgenoot Notari, die in 2006 in het harnas van de IBAF was overleden. Die functie had Notari sinds 1993 bekleed. In Italië ben je niet bondsvoorzitter door soms wat vrije tijd op te offeren, maar het is daar een goed betaalde en gerespecteerde voltijdsbaan. Als je daarna ook voorzitter van de Europese of wereldbond wordt, dan ontvang je verdere ondersteuning door het Olympisch comité van Italië.

Landgenoten

Aldo Notari is meteen begonnen landgenoten te betrekken in het werk van de toenmalige wereldbond IBAF. Na een jaar of vijf zat er in bijna iedere commissie wel een Italiaan. Een van die functionarissen toen was de scheidsrechter en technisch commissaris Fraccari. Bij diens internationale werk over de hele wereld keek hij de kunst af van Notari bij het opbouwen van netwerken. Beiden ondervonden dat het samenwerken met Oostaziaten beter rendeerde dan met Amerikanen. Ook zorgde Fraccari voor genoeg landgenoten in zijn kielzog. Bij het ingaan van het congres bezetten Italië en San Marino samen twaalf zetels binnen de WBSC.

Voornoemde penningmeester Vicini is tevens voorzitter van de Development commissie, hoewel in San Marino vrijwel alleen buitenlanders honkballen. Doctor Gianfranco Beltrami is voorzitter van de commissie Anti-Doping. Vincenzo La Rocca is lid van de Legal commissie. Giuseppe Guilizzoni is lid van de Tournament commissie. Marco Screti is lid van de commissie Umpiring. Francesca Fabbretti is namens Europa vice-voorzitter van het Executive Committee Softball. In deze laatste bestuurgroep heeft de Nederlander André van Overbeek de afgelopen dagen in Botswana afscheid genomen omdat hij na acht jaar het voorzitterschap van de ESF reglementair had neergelegd. Zijn opvolger als zodanig is de Tsjech Gabriel Waage.

Eervolle posities

Riccardo Fraccari woont tegenwoordig in Livorno, nabij zijn geboorteplaats Pisa en het Olympisch sportcomplex van Tirrenia, waar de Italiaanse honkbalacademie is gevestigd. Livorno ligt ook tussen het Italiaanse bondsbureau in Rome, waar hij nog steeds een werkkamer beschikbaar heeft en het Zwitserse Lausanne, waar het hoofdkantoor van de WBSC is gevestigd.

Dankzij zijn functie bij de wereldbond honk- en softbal heeft hij in eigen land weer diverse eervolle posities: voorzitter van het International Relations Exploratory Committee van het Italiaans Olympisch Commitee, Raadslid voor het voornoemd CONI, secretaris-generaal van de Association of IOC Recognised International Sports Federation, alsmede bestuurslid van Doha Goals, een denktank van wereldwijde sporten.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal