ELB

Oranje naar Verona, hoofdstad van European Series 2017

Oranje naar Verona, hoofdstad van European Series 2017

Het Nederlands Koninkrijksteam vliegt vrijdag naar Milaan en vangt daar een Italiaanse rondreis aan van ruim zevenhonderd kilometer. In het kader van de derde editie van de European Baseball Series speelt Oranje op vrijdag, zaterdag en zondag drie wedstrijden tegen de Italiaanse nationale ploeg.

Bij aankomst in Italië gaat de bus vrijdag eerst in oostelijke richting naar Verona, met 260.000 inwoners de honkbalhoofdstad van de European Baseball Series. De volgende ochtend reist de ploeg van zijn hotel in het nabije Bussolengo naar het hotel in Ravenna voor de wedstrijd in Godo op zaterdagavond.

Op zondagmorgen gaat de noordwestelijke reis van Ravenna langs Bologna en Parma naar Codogno voor de wedstrijd op zondagmiddag. De interland zet daar luister bij voor het 50-jarig jubileum van de club en de promotie naar de Serie A. Op maandagmorgen brengt de bus het team terug naar het vliegveld bij Milaan voor de terugvlucht naar Nederland.

Verona

Verona telt vier honkbalclubs, waarvan de Dynos uitkomt in de Serie A. Op lager niveau spelen ASD Verona, El Guanton en Polysportiva Azzurra. In het nabije Bussolengo ontvangt de pas onttroonde landskampioen softbal haar tegenstandsters binnen de Italian Softball League. De stad Verona herbergt, als enige kleine stad naast miljoenensteden Rome, Milaan, Turijn en Genua, ook twee voetbalclubs in de Serie A. Die spelen ieder hun thuiswedstrijden in het plaatselijke Stadio Marc Antonio Bentegodi. Toevallig doen ze dat daar aanstaande zondag in de stadsderby Chievo Verona tegen Hellas Verona. De bekendste sportzoon van de stad is de wielrenner Damiano Cunego en de plaatselijke wetenschapper Mario Capecchi (genetica) kreeg in 2007 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Shakespeare schetste op grote afstand het beroemde verhaal van Romeo en Julia in Verona, waar je in de Capellostraat de borst van de bronzen Julia mag strelen om zelf gelukkig in de liefde te kunnen worden. De beroemdste Italiaan uit de geschiedenis van Verona is de dichter Dante Alighieri (1265-1321), wiens bekendste werk La Divina Commedia is. Het beroemdste gebouw van Verona is het Teatro Romano, een amfitheater in de oude stad dat al in de laatste eeuw voor Christus gebouwd werd en dus meer dan 2000 jaar oud is. Daar kunnen per concert ongeveer 20.000 toehoorders luisteren naar populaire en klassieke muziek. In 1984 nam gastheer Aldo Notari als vice-voorzitter van het Italiaanse honk- en softbal zijn vip-gast Dr Robert E. Smith mee naar Verona voor de opera Aida van Giuseppe Verdi. Smith was toen de Amerikaanse voorzitter van de IBAF. Dat duurde tot 1993 en toen was zijn opvolger: Aldo Notari.

Genodigde

Misschien kan de huidige bondsvoorzitter van Italië, Andrea Marcon, vrijdag in Verona ook een genodigde ontvangen. Bedoeld wordt de coach van voetbalkampioen Juventus, Massimiliano Allegri. Omdat deze ironische opmerkingen over Amerikaans honkbal had geplaatst, werd hij door Marcon uitgenodigd om maar eens kennis te komen maken met de nationale honkbalploeg.

La Stampa, de chique krant uit Turijn, heeft hem al gevraagd naar het desbetreffend interview. Allegri: “We hebben toen niet verloren door het videosysteem, maar doordat we een strafschop verprutsten. Ik werd kennelijk niet goed begrepen, want ik ben echt voor het videosysteem. Wat honkbal betreft, ik heb alleen gezegd dat die wedstrijden uren duren en ik hoop niemand beledigd te hebben. Bovendien heb ik als jongen zelf op een plein in Livorno honkbal gespeeld!” Wie weet komt de succesvole voetbalcoach vrijdag wel naar zijn jeugdliefde kijken.

Langdurige harmonie

Een Italiaans avontuur voor het Koninkrijksteam is ook een attractie in drie etappes voor de fans en de volgers van Oranje in de Giro del Baseball. Aldo Notari smeedde in Verona 1984 een langdurige harmonie met de Amerikaanse voorzitter van het wereldhonkbal en haalde, mede dankzij het sportieve en publicitaire succes van het Nederlandse WK 1986 onder leiding van Guus van der Heijden, de promotie tot medaillesport bij de Olympische Spelen binnen. Zo sprak Aldo Notari bij het EK in 1987 zich uit in een interview met het Nederlandse honkbalblad Inside over de resultaten van de samenwerking met zijn vrienden Van der Heijden en Smith.

Alleen de laatstgenoemde ontving als IBAF president de Olympic Order, de hoogste onderscheiding van het Internationaal Olympich Commitee in Lausanne bij gelegenheid van de toelating van honkbal tot de Spelen van Barcelona 1992, maar de eer straalde ook af op de twee bondsvoorzitters van Nederland en Italië.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ELB