De volksliederen werden bij de start van de derde editie van de European Baseball Series in Verona gespeeld door en fanfare.

EBS 2017

Nederland en Italië halen banden verder aan

Nederland en Italië halen banden verder aan

De volksliederen werden bij de start van de derde editie van de European Baseball Series in Verona gespeeld door en fanfare.

De volksliederen werden bij de start van de derde editie van de European Baseball Series in Verona gespeeld door en fanfare.

Voor het eerst sinds 2009 is de nationale honkbalploeg terug in Italië. Deze week wordt de European Baseball Series nieuw leven ingeblazen. Mede met het oog op de aankomende kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 staan de twee beste Europese honkbalploegen in een serie van drie wedstrijden tegenover elkaar.

Als in 2019 één Europees team de kans krijgt om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, is de kans groot dat die strijd gaat tussen het Nederlands Koninkrijk en Italië. Met de terugkeer van de European Baseball Series krijgen de managers van beide teams alvast de kans om de voorbereiding op die kwalificatie te starten.

De Nederlandse en Italiaanse bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.

De Nederlandse en Italiaanse bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.

De derde editie van de European Baseball Series is de eerste sinds 2009. In dat jaar ging de winst naar Italië. Nederland werd in 2006 winnaar van de eerste editie van de European Baseball Series.

Aandenken

Waar de wedstrijden tijdens de eerste twee edities nog werden verdeeld over Nederland en Italië, worden deze week alle drie de wedstrijden gespeeld op Italiaans grondgebied. De reis voor de honkballers uit het Nederlands Koninkrijk begon vanochtend in alle vroegte. Vanaf luchthaven Schiphol vloog de selectie naar Italië, waar de weg per bus werd vervolgd naar het Stadio Gavagnin in Verona. Na een korte training begon de selectie van fieldmanager Steve Janssen aan de derde editie van de European Baseball Series. Gastheer Italië had een gunstigere voorbereiding. De Italiaanse honkballers verbleven al enige dagen in Verona.

De serie van drie wedstrijden tussen de nationale ploegen van Italië en Nederland is niet alleen een demonstratie van de top van het Europese honkbal. Het geeft Italië en Nederland ook de kans om de banden opnieuw verder aan te halen. Als dank voor de komst naar Italië mocht KNBSB-voorzitter Ron Schel uit handen van zijn Italiaanse collega Andrea Marcon een aandenken in ontvangst nemen.

Godo

Morgenochtend vertrekken de twee selecties al om 08.45 uur verder zuidwaarts voor de ruim twee uur durende reis naar Godo. Met startend pitchers Rob Cordemans en Diegomar Markwell voor de tweede en derde wedstrijd van de European Baseball Series moet het Koninkrijksteam nu de twee resterende duels winnen om winnaar te worden van de derde editie. De slagploeg van het Koninkrijksteam krijgt daarvoor pitchers Andrea Pizziconi (zaterdag) and Alex Bassani (zondag) tegenover zich op de werpersheuvel.

Manager Steve Janssen moet het in Italië doen zonder Tom Stuifbergen. De voormalig profpitcher van het Haarlemse DSS heeft in verband met familie-omstandigheden de trip naar Zuid-Europa aan zich voorbij moeten laten gaan. De tweede wedstrijd wordt morgen om 17.00 uur gespeeld in het Stadio Casadio in Godo. De derde en laatste wedstrijd van de European Baseball Series vindt zondag vanaf 15.00 uur plaats in het Stadio Comunale in Codogno.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017