De Italiaanse honkballers waren aan slag een stuk effectiever,

EBS 2017

Oranje start European Baseball Series met verlies

Oranje start European Baseball Series met verlies

De Italiaanse honkballers waren aan slag een stuk effectiever,

De Italiaanse honkballers waren aan slag een stuk effectiever,

Het Nederlands Koninkrijksteam is er niet in geslaagd de derde editie van de European Baseball Series te beginnen met een overwinning. In Verona bleken de Italiaanse honkballers effectiever. De nationale Italiaanse ploeg scoorde tweemaal in de zesde inning om de winst met 3-2 naar zich toe te trekken.

De Italiaanse voetballer Sergio Pellissier kreeg vanavond in het stadio Gavagnin in Verona de eer om de derde editie van de European Baseball Series te openen. De ceremoniële pitch van de aanvoerder van Serie A-voetbalclub Chievo Verona bleef echter ver van de slagzone verwijderd. Gelukkig voor de nieuwe manager Gilberto Gerali was het geen voorbode voor wat hem te wachten stond met zijn eigen pitchers. In tegendeel zelfs. Alessandro Maestri en de Dominicaan Yomel Rivera bleken vanavond in het volgepakte stadionnetje in Verona zeer secuur. In acht innings gaven ze geen enkele vrije loop weg en stonden ze slechts drie honkslagen toe, waaronder tweehonkslagen aan Dudley Leonora (2 uit 4) en Stijn van der Meer (1 uit 4), in respectievelijk de tweede en zesde inning.

Sebastiano Poma komt te kort om de homerun van Kalian Sams te voorkomen.

Sebastiano Poma komt te kort om de homerun van Kalian Sams te voorkomen.

De gretige Nederlandse slagploeg, die vanochtend in alle vroegte vanaf luchthaven Schiphol was afgereisd naar het noorden van Italië, kwam er vanavond nauwelijks aan te pas. Deels door de lange reis die de selectie vandaag achter de rug had, maar ook voor een belangrijk deel door de goede pitches van profhonkballer Alessandro Maestri. De pitcher, die behalve vijf seizoenen voor de organisatie van Chicago Cubs ook honkbalde op het hoogste niveau in Japan, Zuid-Korea en Mexico, hield de Europees kampioen knap in bedwang.

Misser

Alleen in de vierde inning maakte Maestri een misser. De 32-jarige Italiaan gooide juist een verkeerde pitch op Kalian Sams (2 uit 4). De meest succesvolle profhonkballer uit de selectie van fieldmanager Steve Janssen strafte die fout meteen af en joeg de bal diep de Italiaanse nacht in. Zijn solohomerun bracht het Nederlands Koninkrijksteam op een 0-1 voorsprong. Maar lang hield die voorsprong niet stand. Al direct in de gelijkmakende slagbeurt stelde rechtsvelder Nicola Garbella orde op zaken toen ook hij de bal over de hekken rammelde.

Garbella nam in de zesde inning opnieuw het voortouw. Met één man uit sloeg hij een honkslag om een Italiaanse rally op gang te brengen. Na hits van Alex Sambucci, Alberto Mineo en Reginato Mattia was Italië voor het eerst dit duel op voorsprong gekomen: 3-1. Voor het Koninkrijksteam had Maikcel Rietel een inning eerder plaats genomen op de heuvel voor zijn interlanddebuut. Rietel kwam in twee innings tot twee strikeouts.

Druk

Felicitaties voor de Italianen na de winst.

Felicitaties voor de Italianen na de winst.

Pas in de negende inning leek de Italiaanse pitching de grip op de slagploeg van het Koninkrijksteam te verliezen. Kalian Sams wist met de derde tweepitter voor Oranje de honken te bereiken, waarna Nick Urbanus vier kreeg van closer Ludovico Coveri. Op een honkslag van Dudley Leonora kon Sams vervolgens het verschil verkleinen tot 3-2. Daarmee kwam de druk te liggen op debutant Linoy Croes. En heel even dwaalden de gedachten van de Italianen af naar 16 september 2016, toen het Koninkrijksteam in de negende inning van de wedstrijd tijdens het Europees kampioenschap een achterstand wegwerkte om uiteindelijk in de verlenging te winnen en Italië op het EK uit te schakelen.

De twintigjarige Coveri bleef echter overeind. Met de gelijkmaker op het derde honk verleidde hij Linoy Croes tot een hoog geslagen bal in binnenveld, die voor de derde uit werd gevangen. De winst in de eerste wedstrijd van deze European Baseball Series ging daarmee naar gastheer Italië. Pitcher Maickel Rietel, aangewezen slagman Linoy Croes, linksvelder Daniel Fernandes en catcher Rodney Daal maakten vandaag hun debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E 
NEDERLAND  0 0 0 1 0 0 0 0 1  2 5 1
ITALIË     0 0 0 1 0 2 0 0 X  3 9 0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Kevin Heijstek (4): 2-1-4-0
Maikcel Rietel (2): 3-0-4-1
Mike Bolsenbroek (2): 0-0-1-0

Pitchers Italië
Alessandro Maestri (5): 6-0-2-0
Yomel Rivera (2): 0-0-1-0
Ludovico Coveri (2): 2-1-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017