Kalian Sams bereikt het derde honk.

EBS 2017

Italië prolongeert titel European Baseball Series

Italië prolongeert titel European Baseball Series

Kalian Sams bereikt het derde honk.

Kalian Sams bereikt het derde honk.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Met nog één wedstrijd te gaan, heeft Italië nu al beslag gelegd op de titel tijdens de European Baseball Series. Voor de tweede dag op rij werd de slagploeg van de Europees kampioen uit Nederland vakkundig ontmanteld. Na de 3-2 overwinning op vrijdag was Italië vandaag in Godo met 2-6 te sterk voor Oranje. Morgenmiddag wordt om 15.00 uur in Codogno de serie van drie vriendschappelijke wedstrijden afgesloten.

Voor zowel het Nederlands Koninkrijk als voor Italië staat de derde editie van de European Baseball Series vooral in het teken van de toekomst. De Italiaanse manager Gilberto Gerali paste een groot aantal jeugdige talenten in. En ook Steve Janssen nam diverse debutanten mee. Maar nog belangrijker is de eer die deze dagen op het spel staat. In eigen huis is het de Italiaanse honkballers er alles aan gelegen om de regerend Europees kampioen te verslaan.

Startend pitcher Diegomar Markwell.

Startend pitcher Diegomar Markwell.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Die gretigheid werd gisteren al duidelijk tijdens de eerste wedstrijd van de series in Verona. Vandaag pakte Italië twee uur zuidelijker in Godo al direct in de eerste inning de draad weer op. Startend pitcher Diegomar Markwell kreeg drie hits om zijn oren, waarmee de gastheer op een 0-1 voorsprong kon komen. Een inning later verdubbelde Mattia Reginato met een solohomerun de voorsprong.

Beslissend

De ploeg van manager Steve Janssen kreeg in de tweede inning serieus de kans om de wedstrijd te keren. Na onder meer hits van Max Draijer en debutant Paul Brands kreeg Oranje lopers op alle honken. Met geen enkele uit was het een uitgelezen kans voor het Koninkrijksteam om orde op zaken te stellen. Pitcher Andrea Pizziconi schakelde echter een tandje bij en stuurde Remco Draijer en Stijn van der Meer met drie slag terug naar de dug-out voordat ook de derde uit werd gemaakt. Het was beslissend in de wedstrijd. Want na die gemiste kans liep Italië in korte tijd verder uit tot zelfs 0-5.

Pas nadat de 26-jarige voormalig profpitcher Andrea Pizziconi in de vijfde inning op de heuvel was vervangen door Tommaso Cherubini kon de slagploeg van het Nederlands Koninkrijk iets doen aan de achterstand.

Debutanten

Mattia Reginato sloeg voor Italië een solohomerun.

Mattia Reginato sloeg voor Italië een solohomerun.
Foto: © FIBS/PhotoBass

In die vijfde Nederlandse slagbeurt kon Dwayne Kemp (tweehonkslag) het eerste punt voor Oranje scoren op een hit van Nick Urbanus. In de zevende inning was Kalian Sams dichtbij zijn tweede homerun van deze European Baseball Series. Zijn klap kwam net tekort, maar was niettemin wel goed voor een tweehonkslag, waarna Sams op een honkslag van Dwayne Kemp de achterstand kon verkleinen tot 2-5. Het verschil bleek echter te groot om te overbruggen. In de negende inning bepaalde Nicola Garbella met zijn vierde hit van de series de eindstand op 2-6.

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam tot tien hits, waaronder twee voor Dwayne Kemp (2 uit 5) en Nick Urbanus (2 uit 5). De overige honkslagen kwamen op naam van debutanten Oliver van der Wijst Severino (1 uit 4) en Paul Brands (1 uit 4) en verder Kalian Sams (1 uit 4), Dudley Leonora (1 uit 4), Max Draijer (1 uit 4)  en Remco Draijer (1 uit 4).

Titel

Morgenmiddag wordt om 15.00 uur de European Baseball Series afgesloten. Daarvoor reizen beide teams nu weer ruim twee uur noordelijker terug. In het Stadio Comunale in Codogno.wordt de derde wedstrijd gespeeld. Ongeacht de uitslag heeft Italië door de overwinningen op vrijdag en zaterdag de titel uit 2009 al geprolongeerd.

Tijdens de tweede editie, in de voorbereiding op het wereldkampioenschap van 2009, won Italië de wedstrijden in Eindhoven en Ravenna, maar verloren de Italiaanse honkballers in dat jaar wél het duel in Godo. De eerste wedstrijd eindigde in Bussum in een 1-1 gelijkspel. De twee zeges waren voldoende voor de titel tijdens de European Baseball Series. De eerste editie werd in 2006 een prooi voor Nederland, dat drie van de vijf wedstrijden won.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
ITALIË     1 1 1 0 2 0 0 0 1  6 11 3
NEDERLAND  0 0 0 0 1 0 1 0 0  2 10 2

Pitchers Italië
Andrea Pizziconi (4): 6-1-6-1
Tommaso Cherubini (2+2 man): 1-0-4-1
Valerio Simone (1): 2-0-0-0
Nicolo Clemente (2): 2-0-0-1

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Diegomar Markwell (3): 0-2-5-2
Jim Ploeger (3): 4-2-5-0
Lars Huijer (3): 2-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017