Honkbal

Duo-interview Louisa en Van de Wateringen: “Als scheidsrechter zit je op de eerste rang”

Duo-interview Louisa en Van de Wateringen: “Als scheidsrechter zit je op de eerste rang”

De vier scheidsrechters van de European Baseball Series met in het midden het Nederlandse duo Edwin Louisa en Roy van de Wateringen , geflankeerd door Sergio Radice (links) en Marco Grassi (rechts). 
Foto: KNBSB

Tijdens de European Baseball Series 2017 in Italië zijn ook twee bondsscheidsrechters meegereisd. Edwin Louisa en Roy van de Wateringen leiden samen met twee Italiaanse collegascheidsrechters de drie wedstrijden. Een kort interview met beide scheidsrechters over hun achtergrond, hun ambities en het Nederlandse niveau. 

De start als scheidsrechter
Zowel Van de Wateringen als Louisa zijn gestart als honkballer, maar als scheidsrechter kennen beide heren een andere route. Bij Van de Wateringen is het er met de lepel ingegoten, daar zijn vader al bondsscheidsrechter was voor de softbaltak. Louisa is er ingerold na zijn actieve honkbalcarrière en begon bij lage(re) (jeugd)teams bij Sparta/Feyenoord en bij Ridderkerk Rowdies achter de plaat. “Op advies van Arnold Verbrugge heb ik besloten in 2006 de stap te zetten als bondsofficial. En tot nu toe heeft het mij absoluut geen windeieren gelegd.” Van de Wateringen daarentegen is al sinds 1996 bondsofficial en stond rond zijn 19e voor de keuze: doorgaan met honkballen of doorgaan met scheidsen. Hij heeft uiteindelijk gekozen voor het scheidsen. “Ik had de verwachting dat ik als scheidsrechter meer zou bereiken dan als honkballer. Dat heeft de doorslag gegeven”.

De vraag wat ze nu zo leuk vinden aan het zijn van scheidsrechter beantwoorden beiden met een grote glimlach. “Je zit op de eerste rang, je maakt het spelletje van heel dichtbij mee. Dat is heel erg tof. Zeker omdat ik zelf ook heb gehonkbald en ook wel feeling heb met wat ze voelen.” start Louisa . “Het is leuk om onderdeel te zijn van de wedstrijd en te proberen niet een te grote boventoon te voeren.” voegt Van de Wateringen toe.

International
Van de Wateringen heeft ook als international al een redelijke staat van dienst. Sinds 2008 is hij internationaal actief en zijn eerste trip was het EK voor Cadetten. Dit jaar is hij naast de European Baseball Series aangesteld geweest bij het World Port Tournament, het EK onder 15 in Oostenrijk en het EK onder 18 in Tsjechië. Louisa was ook actief op het World Port Tournament en daarnaast tijdens de Champions Cup in Regensburg. Van de twee scheidsrechters is Van de Wateringen het meest ambitieus: “Ik ben nu bijna 10 jaar actief als internationale scheidsrechter en heb veel gezien van Europa. Ik wil graag meer van de wereld zien. Mijn uiteindelijke doel is – net als veel sporters – de Olympische Spelen. Hopelijk Tokyo 2020 al!”

Louisa is minder uitgesproken: “Ik heb geen doel voor ogen in de zin van ‘over een paar jaar wil ik daar staan’. Dan is voor mij de teleurstelling enkel maar groter als dat niet gebeurd. Maar ik probeer mijzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen en van elke wedstrijd beter te worden. Dan zie ik wel waar het schip strand. Ik had bijvoorbeeld al nooit gedacht dat ik het zou schoppen tot international.” Om uitgenodigd te worden voor de echt grote toernooien speelt ook geluk een factor. Van de Wateringen: “Naast het feit dat je elke wedstrijd je best moet blijven doen en proberen je elke keer te verbeteren, moet je ook geluk hebben dat je ‘gezien’ wordt door de scheidsrechterscoördinatoren van de World Baseball Classic Confederation (WBSC) tijdens Europese toernooien. Echter zijn niet bij alle toernooien ook scheidsrechterscoördinatoren van de WBSC aanwezig. Daar moet je net geluk bij hebben.”

Nederlands niveau
Beide scheidsrechters zijn van mening dat de Nederlandse internationals wel tot de top van Europa behoren. Van de Wateringen: “Nederland kent een brede basis, deels door het driemanssysteem en deels door de mogelijkheid om te acteren op toernooien als het World Port Tournament en Honkbalweek Haarlem.” Louisa vult aan: “Ook vergt het systeem meer ervaring en kunde, wat ten goede komt van het niveau. Maar ik ben nog te kort international om echt te kunnen beoordelen waar de Nederlandse topscheidsrechters qua niveau staan.” Uiteraard kan het altijd beter. Louisa: “De scheidsrechterscoach vind ik echt een gouden greep. Door middel van ‘oortjes’ staan we tijdens de wedstrijd in contact met ervaren scheidsrechters langs de lijn en die geven ons tips en advies.”

Bij de BUBS is Van de Wateringen actief als opleidingscoördinator voor Midden-Nederland. “Door te investeren in het werven van clubscheidsrechters in de breedtesport zullen we daar in de toekomst ook op bondsniveau profijt van hebben. Niet alleen gaat het algemene niveau omhoog, maar ook zullen de ambitieuze scheidsrechters vanzelf naar boven komen.” Drie jaar geleden is Van de Wateringen begonnen met het aanschrijven van de verenigingen in het cluster Midden-Nederland met als doel het aanbieden van een clubgerichte opleiding. In het eerste jaar deed er één vereniging mee. Nu in het derde jaar zijn er al vijf verenigingen die zich hebben aangesloten bij het opleiden van clubscheidsrechters.

European Baseball Series
Normaal gesproken reizen de scheidsrechters zelfstandig naar toernooien, maar bij de European Baseball Series reizen Roy en Louisa mee met de selectie. “Ik vind het heel erg leuk om mee te reizen en de sfeer binnen zo’n team te proeven. Voor een vriendschappelijke serie als deze is dit prima. Bij een officieel toernooi zal ik dit nooit doen.” geeft Edwin aan. Roy: “Nee dat klopt. Je wilt neutraal en afstandelijk blijven. Niet dat dit invloed heeft op mijn beoordelingen op het veld, maar bij de grote toernooien wil je wel alle schijn vermijden.” Duidelijk is wel dat de twee scheidsrechters het naar hun zin hebben. Louisa : “Er is veel lol onderling en we worden goed opgevangen door de groep. Het is voor mij weer een internationale ervaring die ze niet van me afpakken!”

 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal