Het Nederlands Koninkrijksteam werd na 2009 voor de tweede keer op rij tweede tijdens de European Baseball Series.

EBS 2017

Koninkrijksteam sluit serie tegen Italië af met winst

Koninkrijksteam sluit serie tegen Italië af met winst

Het Nederlands Koninkrijksteam werd na 2009 voor de tweede keer op rij tweede tijdens de European Baseball Series.

Het Nederlands Koninkrijksteam werd na 2009 voor de tweede keer op rij tweede tijdens de European Baseball Series.
Foto: © Duck Foto Press/Corrado Benedetti

Na nederlagen in de eerste twee wedstrijden heeft het Nederlands Koninkrijksteam vanmiddag in Codogno de European Baseball Series afgesloten met een 5-2 overwinning op Italië. Het was een kleine troost na een teleurstellend weekeinde waarin de Italiaanse honkballers gisteren al waren uitgeroepen tot winnaar van derde editie.

De twee overwinningen leverden Italië behalve de titel bovendien belangrijke punten op voor de wereldranglijst. Italië staat daarop momenteel twaalfde, een plek die de Italianen niet mogen kwijtraken met het oog op deelname aan de Premier 12.

Startend pitcher Rob Cordemans kwam tot acht strikeouts.

Startend pitcher Rob Cordemans kwam tot acht strikeouts.
Foto: © Duck Foto Press/Corrado Benedetti

Maar nog belangrijker is het eerherstel dat de Italianen gisteren eindelijk kregen na de tweede overwinning tijdens deze door de wereldhonkbalbond gesanctioneerde European Baseball Series. Sinds 16 september 2012 wist de nationale ploeg van Italië al niet meer te winnen van het Koninkrijksteam. Driemaal verloor Italië tijdens een Europees kampioenschap, waarmee de Europese titel uit 2012 weer uit handen moest worden gegeven. En tijdens de Premier 12 werd in 2015 zelfs met 1-16 verloren van Oranje.

Vreugde

In vrijwel al die wedstrijden was de gevreesde Rob Cordemans de startend pitcher voor het Koninkrijksteam. De angst voor Cordemans zat ook diep bij de huidige nationale selectie van Italië. Maar tot vreugde van de debuterende manager Gilberto Gerali kreeg zijn formatie Cordemans pas tegenover zich nadat de European Baseball Series al was beslist.

En in zijn 114e interland liet de 42-jarige Cordemans vandaag in Codogno zien nog steeds de grote kwelgeest voor de Italiaanse slagmannen te zijn. In de eerste vier innings schakelde hij de ene na de andere Italiaan uit met drie slag.  Alleen de Dominicaanse oud-prof Robel Garcia had een antwoord op Cordemans. Hij bracht in de vierde inning Italië op voorsprong met een solohomerun.

Onder druk

Maar vanaf de vijfde inning liet het Koninkrijksteam zien waarom het de regerend Europees kampioen is. In de vijfde inning sloeg eerst Dwayne Kemp met een tweehonkslag diep in het rechtsveld de gelijkmaker over de thuisplaat, waarna Oranje een inning later de Italiaanse defensie zo onder druk zette, dat de Italianen prompt tweemaal in de fout gingen. Na drie vrije lopen kon het Koninkrijksteam eerst tweemaal scoren na een cruciale veldfout op de thuisplaat. Nadat vervolgens ook eerste honkman Alberto Mineo in de fout ging, liep Oranje zelfs uit naar 5-1. Dat was voldoende voor de winst, want Italië scoorde alleen nog een punt na een wilde worp in de achtste inning.

Stijn van der Meer probeert veilig het tweede honk te bereiken.

Stijn van der Meer probeert veilig het tweede honk te bereiken.
Foto: © FIBS/K73-Oldmanagency

Na afloop van de derde wedstrijd werd de Italiaanse Amerikaan Nicola Garbella uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de derde editie van de European Baseball Series. De buitenvelder sloeg de afgelopen dagen drie punten binnen en scoorde tweemaal. Ook sloeg hij een homerun.

Festiviteiten

Beide teams kwamen vanmiddag tot zes honkslagen. Stijn van der Meer (2 uit 4) en de Italiaan Mattia Mercuri (2 uit 3) waren de enige spelers met twee hits. Voor het Koninkrijksteam sloegen ook Dudley Leonora (1 uit 3), Linoy Croes (1 uit 3), Oliver van der Wijst Severino (1 uit 3) en Dwayne Kemp (1 uit 4) een honkslag. De vier pitchers van Oranje kwamen vandaag samen tot twaalf strikeouts. Bij Italië speelde de debuterende startend pitcher Alex Bassani een goede wedstrijd.

De wedstrijd in het Stadio Comunale maakte deel uit van de festiviteiten rondom het vijftigjarige bestaan van ASD Codogno ’67.De club uit de Italiaanse Serie B wist dit seizoen promotie af te dwingen naar de Serie A, het op één na hoogste niveau. Zo’n 1.200 toeschouwers woonden vandaag de laatste wedstrijd van deze European Baseball Series bij.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
ITALIË     0 0 0 1 0 0 0 1 0  2 6 3
NEDERLAND  0 0 0 0 1 4 0 0 X  5 6 1

Pitchers Italië
Alex Bassani (4): 3-1-3-1
Diego Fabiani (2): 0-1-1-0
Claudio Scotti (1/3+2 man): 0-3-0-0
Ludovico Coveri (1/3): 0-1-0-2
Luca Panerati (1): 0-0-1-0
Juri Morellini (1): 0-0-1-0

Pitchers Nederlands Koninkrijk
Rob Cordemans (4): 8-0-3-1
Maickel Rietel (1): 2-0-0-0
Mike Bolsenbroek (1): 0-1-0-0
Orlando Yntema (3): 2-1-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EBS 2017