KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP aan Danny Rombley.

HB Hoofdklasse

Star Awards: Danny Rombley gekozen tot MVP

Star Awards: Danny Rombley gekozen tot MVP

KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP uit aan Danny Rombley.

KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP aan Danny Rombley.

Voor de zesde keer in de laatste zeven jaar is de prijs voor de Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse gegaan naar een speler van L&D Amsterdam. Vanavond werd in het Claus Park Collection in Hoofddorp tijdens de jaarlijkse Star Awards van de honkbal- en softbalbond KNBSB buitenvelder Danny Rombley uitgeroepen tot MVP. Pitcher Rob Cordemans evenaarde het 46 jaar oude record met zijn tiende titel als Beste pitcher.

De inmiddels 37-jarige Danny Rombley is sinds zijn debuut in 1997 voor het Bussumse HCAW één van de toonaangevende spelers geworden in de Nederlandse hoofdklasse. De voormalig profhonkballer kwam onder meer uit voor Twins, Kinheim, Neptunus, UVV en momenteel L&D Amsterdam. In het seizoen 2007 werd hij met een gemiddelde van .392 al eens uitgeroepen tot beste slagman van de hoofdklasse. Maar dat bleef tot dusver zijn enige onderscheiding tijdens de jaarlijkse prijzenregen van de KNBSB. Daar kwam vanavond verandering in.

In de reguliere competitie leidde Rombley voor koploper L&D Amsterdam het klassement van binnengeslagen punten (40) en had hij na Benjamin Dille met .390 het hoogste slaggemiddelde. De buitenvelder kwam tot vijf homeruns en maakte slechts twee veldfouten (.965). Als MVP van het seizoen 2017 kreeg Rombley de voorkeur boven de andere twee genomineerden Benjamin Dille (Curaçao Neptunus) en Gilmer Lampe (L&D Amsterdam).

Beste slagman

De presentatie was in handen van Jason Houtkamp.

De presentatie was in handen van Jason Houtkamp.

Rombley is de negende speler van Amsterdam Pirates die een prijs heeft ontvangen als MVP van de Nederlandse hoofdklasse. Vier daarvan wonnen de prijs in de laatste zes jaar: Vince Rooi (2011), Rob Cordemans (2012), Bas de Jong (2013 en 2014) en Nick Urbanus (2016). De andere MVP’s van de Amsterdamse club waren Rikkert Faneyte (1987 en 1999), Scott Khoury (1990), Elston Hansen (1998) en Fausto Alvarez (2007).

De prijs voor de beste slagman in de Nederlandse hoofdklasse ging dit seizoen voor het eerst naar een Belgische speler. Nadat hij als MVP van de Holland Series al prijzen had gewonnen in de seizoenen 2009, 2013 en 2015 werd Benjamin Dille dit seizoen ook voor het eerst beste slagman. Hij kwam in de reguliere competitie tot een gemiddelde van .448. Het was het hoogste gemiddelde sinds Lars Koehorst voor HCAW in 1999 tot .468 was gekomen. Dille is met deze onderscheiding de opvolger geworden van Christian Diaz, die in de afgelopen twee seizoenen de beste slagman was. Het is daarmee voor het eerst dat in drie opeenvolgende seizoenen een speler van het Rotterdamse Neptunus deze prijs heeft gewonnen. In totaal wonnen sinds 1980 acht spelers samen elf slagtitels voor de Rotterdamse club.

Beste pitcher

Voor de tiende keer sinds 1999 werd Rob Cordemans uitgeroepen tot Beste pitcher van de hoofdklasse. Daarmee evenaarde de bijna 43-jarige pitcher het record van Herman Beidschat, die voor EHS en Haarlem Nicols tussen 1959 en 1971, ook tien keer deze onderscheiding had gekregen. Van de keuzecommissie kreeg Cordemans, die vanavond overigens zelf niet aanwezig kon zijn, de voorkeur boven zijn ploeggenoot Kevin Heijstek en Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers). Huijer was voor het tweede jaar op rij genomineerd. Cordemans (1.58) en Heijstek (1.26) bleven als enige startende pitchers ongeslagen. Heijstek won achtmaal en Cordemans werd zelfs tien keer winnaar. In de reguliere competitie hield Cordemans in 74 innings zijn tegenstanders op een slaggemiddelde van .180 en slechts dertien runs. Hij kwam tot 68 strikeouts.

Voor het tweede jaar op rij ging de prijs voor de Homerun King naar Gianison Boekhoudt. Sloeg de Arubaanse catcher van landskampioen Curaçao Neptunus vorig jaar nog vijf homeruns. dit seizoen kwam hij in de reguliere competitie tot een totaal van acht. De individuele prijzen werden dit jaar onder spelers van vijf verschillende clubs verdeeld. Namens Pickles UVV mocht Rick Kuipers de prijs in ontvangst nemen voor de meeste gestolen honken (14). Hij werd de eerste speler van de Utrechtse club met deze prijs sinds Gilmer Lampe in 2015.

Jeugdprijzen

De Star Awards vond plaats in het Claus Park Collection in Hoofddorp.

De Star Awards vond plaats in het Claus Park Collection in Hoofddorp.

Profhonkballer Tom de Blok werd uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar. Hij kreeg daarvoor de Guus van der Heijden Memorial Trophy. De Blok nam dit jaar met het Nederlands Koninkrijksteam deel aan de World Baseball Classic. De pitcher stond in twee wedstrijden geen enkel verdiend punt toe. Zijn uitzonderlijke prestaties leverden hem in april zelfs een profcontract op bij Detroit Tigers. De andere twee jeugdprijzen gingen naar Donny Breek (DSS) en Delano Selassa (HCAW), die respectievelijk de Roel de Mon Award voor de beste juniorpitcher en de Ron Fraser Award voor de meest veelbelovende jeugdspeler ontvingen. Zij waren, evenals De Blok, voorgedragen door de technische staf van het Nederlands Koninkrijksteam.

Selassa brak in zijn tweede seizoen voor het Bussumse HCAW definitief door in de hoofdklasse. De binnenvelder kwam in de reguliere competitie tot achttien hits (.281) en een veldgemiddelde van .935. Bovendien veroverde hij met het nationale U23-team de Europese titel en nam Selassa met het nationale U18-team deel aan het WK in Canada. Ook pitcher Breek nam deel aan dat WK. In vier wedstrijden stond hij slechts twee verdiende punten toe (1.08) en kwam Breek tot achttien strikeouts. Daarmee verdiende hij een profcontract bij Minnesota Twins.

Ook coaches Ronald Jaarsma en Michael Duursma werden vanavond in Hoofddorp onderscheiden. Jaarsma leidde bij zijn debuut als hoofdcoach in de hoofdklasse Curaçao Neptunus naar de Europese clubtitel tijdens de European Champions Cup en de landstitel tijdens de Holland Series tegen L&D Amsterdam. Daarvoor kreeg hij vanavond de prijs voor Coach of the Year uitgereikt. Duursma ontving de Bill Arce Award voor de beste jeugdcoach. Hij schreef met een Nederlandse jeugdselectie dit jaar geschiedenis door de U16 Colt World Series te winnen.

Persoonlijke prijzen honkbal:
Meest Waardevolle Speler: Danny Rombley (L&D Amsterdam)
Beste slagman: Benjamin Dille (Curaçao Neptunus)
Beste pitcher: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Homerun King: Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus)
Meeste gestolen honken: Rick Kuipers (Pickles UVV)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Roel de Mon Award: Donny Breek (DSS)
Ron Fraser Award: Delano Selassa (HCAW)
Coach of the Year: Ronald Jaarsma (Curaçao Neptunus)
Bill Arce Award: Michael Duursma

De prijswinnaars van de Star Awards 2017.

De prijswinnaars van de Star Awards 2017.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse