KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP aan Dinet Oosting.

Golden League

Star Awards: Dinet Oosting opnieuw MVP

Star Awards: Dinet Oosting opnieuw MVP

KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP aan Dinet Oosting.

KNBSB-directeur Bart Volkerijk overhandigt de prijs voor de MVP aan Dinet Oosting.

Voor het tweede jaar op rij is Dinet Oosting uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Golden League. In het Claus Park Collection in Hoofddorp mocht de softbalinternational vanavond tijdens de jaarlijkse Star Awards van de honkbal- en softbalbond KNBSB maar liefst drie persoonlijke prijzen in ontvangst nemen.

Oosting leidde de reguliere competitie van de Golden League dit seizoen in vrijwel alle aanvallende klassementen. Zo had ze de meeste gescoorde punten (40), meeste honkslagen (45), de meeste binnengeslagen punten (37) en de meeste keren vier wijd (19). Dat was voldoende voor de keuzecommissie van de KNBSB om haar voor het tweede jaar op rij uit te roepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Golden League. Oosting kreeg daarbij de voorkeur boven de andere genomineerden Karin Tuk (Sparks Haarlem) en Jessie van Aalst (Olympia Haarlem).

Oosting is de zesde speelster geworden die de onderscheiding voor MVP in twee opeenvolgende seizoenen heeft gewonnen. En de eerste sinds Lindsey Meadows dat deed in 2007 en 2008. Andere speelsters die tweemaal op rij werden uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster waren Luciène Geels (1991 en 1992), Anouk Mels (1993 en 1995), Sandra Gouverneur (2000 en 2001) en Kim Kluijskens (2005 en 2006).

Beste slagvrouw

De presentatie was in handen van Jason Houtkamp.

De presentatie was in handen van Jason Houtkamp.

In Hoofddorp mocht Oosting vanavond bovendien nog twee andere prijzen in ontvangst nemen. De speelster van landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem werd dit seizoen ook de beste slagvrouw van de Golden League en wist daarnaast de meeste honken (21) te stelen. Oosting kwam voor Olympia Haarlem tot een slaggemiddelde van .536. Ze hield daarmee de concurrentie op ruime achterstand. Haar ploeggenote Jessie van Aalst werd tweede met .458, terwijl Katharina Szalay (Terrasvogels) met .418 als derde eindigde.

In 2014 was Karin Tuk (MVP, Beste slagvrouw en Homerun Queen) de laatste softbalster die tijdens de jaarlijkse prijzenregen van de KNBSB drie onderscheidingen won. Ook dit jaar mocht Tuk het podium beklimmen. Het slagkanon van Oolders Omaco Sparks Haarlem werd voor de zesde keer in haar carrière uitgeroepen tot Homerun Queen. Eerder gebeurde dat in 2010, 2012, 2013, 2014, 2015. Tuk kwam dit jaar tot vijf homeruns. Dat was één meer dan Laura Wissink (Tex Town Tigers), die vorig jaar Homerun Queen werd.

Beste pitcher

Beste pitcher van dit seizoen werd voor het tweede jaar op rij Dagmar Bloeming. De speelster van DSS, die in 2003 al de Riet Vermaat Trofee kreeg, werd eerder ook in 2012, 2014 en 2016 al uitgeroepen tot beste pitcher. De andere twee genomineerden voor deze onderscheiding waren Danielle Bonnet (Terrasvogels) en Lindsey Meadows (Tex Town Tigers). Bloeming kwam tot een verdiende puntengemiddelde van 1.30 en bleef daarmee Bonnet (1.47) en Meadows (1.93) voor. Daarnaast was ze achter Meadows tweede in aantal strikeouts (138) en gegooide innings (108).

Bloeming is de zevende speelster die twee seizoenen op rij is uitgeroepen tot beste pitcher van de Nederlandse softbalcompetitie. Marian van Ginhoven (1972-1973), Ineke Mulder (1976-1977), Els Koks (1979-1981 en 1984-1985), Fredy van Offeren (1986-1987), Sonja Pannen (1994-1996) en Lindsey Meadows (2007-2008) gingen haar voor.

Jeugdprijzen

De Star Awards vond plaats in het Claus Park Collection in Hoofddorp.

De Star Awards vond plaats in het Claus Park Collection in Hoofddorp.

Feline Poot maakte het succes voor het Haarlemse DSS compleet. Zij mocht de Bep van Beijmerwerdt Trofee in ontvangst nemen als meest veelbelovende speelster. Poot maakte dit seizoen voor DSS haar debuut in de Golden League en kwam in 29 wedstrijden tot zestien honkslagen (.235). Ze maakte bovendien deel uit van de U19-selectie, die in juli deelnam aan het wereldkampioenschap in Florida. Op dat mondiale toernooi kwam ze tot acht hits (.296).

De andere jeugdprijzen gingen naar Rhowan Stuart (Terrasvogels) en Lisa Hop (Talent Team Holland), die respectievelijk de Egbert van der Sluis Memorial Trophy voor beste international onder de 23 jaar en de Riet Vermaat Trofee voor de beste junior pitcher kregen toegekend. Het drietal was voorgedragen door bondscoach Juni Francisca. Hop speelde dit jaar haar tweede seizoen voor het Talent Team Holland in de Golden League. Stuart nam afgelopen juli met het Nederlands team deel aan het U19 wereldkampioenschap in Clearwater (Florida). Op dit toernooi leidde ze haar team in aantal honkslagen (10), homeruns (2) en gescoorde punten (6). Ze kwam op het WK tot een slaggemiddelde van .435.

Coach of the Year werd Stanley Doney. Hij leidde FysioExpert Olympia Haarlem in augustus voor het tweede jaar op rij naar de Europese clubtitel tijdens de European Cup Winners Cup. Een maand later werd de Haarlemse ploeg voor het eerst in de clubhistorie bovendien kampioen van Nederland. In de Holland Series werd titelverdediger Sparks Haarlem verslagen.

Persoonlijke prijzen softbal:
Meest Waardevolle Speelster: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem)
Beste slagvrouw: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem)
Beste pitcher: Dagmar Bloeming (DSS)
Homerun Queen: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Meeste gestolen honken: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem)
Egbert van der Sluis Memorial Trophy: Rhowan Stuart (Terrasvogels)
Riet Vermaat Trofee: Lisa Hop (Talent Team Holland)
Bep van Beijmerwerdt Trofee: Feline Poot (DSS)
Coach of the Year: Stanley Doney (FysioExpert Olympia Haarlem)

De prijswinnaars van de Star Awards 2017.

De prijswinnaars van de Star Awards 2017.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League