Kenley Jansen tijdens de uitreiking met van links naar rechts Trevor Hoffman, Rob Manfred en Mariano Rivera.

Honkbal

Jansen opnieuw uitgeroepen tot beste reliever

Jansen opnieuw uitgeroepen tot beste reliever

Kenley Jansen tijdens de uitreiking met van links naar rechts Trevor Hoffman, Rob Manfred en Mariano Rivera.

Kenley Jansen tijdens de uitreiking met van links naar rechts Trevor Hoffman, Rob Manfred en Mariano Rivera.
Foto: © Los Angeles Dodgers

Kenley Jansen is opnieuw uitgeroepen tot de beste reliever van de National League. De dertigjarige pitcher van Curaçao is de eerste speler die deze onderscheiding twee jaar op rij wint. Gisteravond ontving Jansen, voor aanvang van de vierde wedstrijd van de World Series in Houston, hiervoor de Trevor Hoffman National League Reliever of the Year Award. “Dominantie is een woord dat meteen bij mij naar boven komt”, omschreef naamgever Trevor Hoffman de tweevoudig winnaar.

Bij de uitreiking van de Trevor Hoffman NL Award moest Jansen een jaar geleden nog verstek laten gaan nadat hij zich met Los Angeles Dodgers niet had weten te plaatsen voor de World Series. Dit jaar heeft hij zich met zijn profclub wel geplaatst voor de finale van de Amerikaanse profcompetitie.

Gisteravond werd in het Minute Maid Park in Houston de vierde wedstrijd met 2-6 gewonnen. Met de winst trok Los Angeles Dodgers de stand in de best-of-seven weer in evenwicht. Jansen gooide de negende inning. Voorafgaand aan het duel vond de bekendmaking plaats van de prijswinnaars van de Mariano Rivera en Trevor Hoffman Awards voor de beste relievers in de National en American League. Bij de uitreiking waren onder meer commissioner Robert Manfred Jr., Trevor Hoffman en Mariano Rivera aanwezig. “Dit wordt een jaarlijkse traditie”, grapte Manfred over de nieuwe prijs van Jansen.

Feliciteren

Kenley Jansen tijdens de uitreiking met zijn zoontje Kaden.

Kenley Jansen tijdens de uitreiking met zijn zoontje Kaden.

Voormalig topreliever Trevor Hoffman had lovende woorden voor Jansen: “Twee keer op rij winnen, is zeker een eer die jou toekomt. Maar nog belangrijker, ik heb gesproken met je manager en bullpen-coach. Twee voormalige ploeggenoten van mij. Zij raakten niet uitgepraat over de persoon die jij bent buiten het veld en in het clubhuis. Dat zegt veel over de persoon die jij bent. We kunnen je niet genoeg feliciteren”, aldus de zevenvoudig All Star.

“Dit is geweldig. Alleen al om hier te zitten met de beste relievers van het honkbal en worden geëerd als beste reliever. Dat is geweldig. Dit is een hele mooie dag”, aldus een blije Jansen met zijn zoontje Kaden op zijn schoot. Hij leidde dit seizoen Los Angeles Dodgers naar één van de meest succesvolle seizoenen uit de clubgeschiedenis. De ploeg won maar liefst 104 wedstrijden, de meeste sinds de club is verhuisd naar Los Angeles. Voor de vijfde keer op rij werd de titel veroverd in de National League West. En voor het eerst in 29 seizoenen heeft Dodgers zich geplaatst voor de World Series

Prestaties.

In zijn achtste seizoen in de Major League kwam de dertigjarige Jansen tot een verdiende puntengemiddelde van 1.32. Hij stond slechts 44 honkslagen en zeven keer vier wijd toe in 68 1/3 inning. De tweevoudig All Star schakelde bovendien maar liefst 109 tegenstanders uit met drie slag. Jansen leidde de National League met 41 saves in 42 pogingen. Daarmee verhoogde hij zijn totaal tot 230, het hoogste ooit in de historie van Los Angeles Dodgers.

Gelijktijdig met de Trevor Hoffman NL Award werd door Major League Baseball en sponsor The Hartford ook de Mariano Rivera American League Reliever of the Year Award uitgereikt. Die prijs voor de beste reliever uit de American League ging naar Craig Kimbrel van Boston Red Sox. In 2014 werd Kimbrel in dienst van Atlanta Braves de allereerste winnaar van de Hoffman Award. De winnaars werden bepaald door een jury bestaande uit zeven van de grootste relievers uit de historie van de Major League. Behalve Rivera en Hoffman waren dat Hall of Famers Dennis Eckersley, Rollie Fingers en Bruce Sutter, aangevuld met John Franco en Billy Wagner.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal