Bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.

Honkbal

Marcon spreekt over weg naar Tokyo 2020

Marcon spreekt over weg naar Tokyo 2020

Bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.

Bondsvoorzitters Ron Schel (links) en Andrea Marcon.
Foto: © FIBS

De European Baseball Series waren voor de nationale teams van Nederland en Italië een eerste voorbereiding op Olympische kwalificatie. Het daadwerkelijke kwalificatietoernooi wordt in maart 2020 in Spanje gehouden, aldus Andrea Marcon. De Italiaanse bondsvoorzitter heeft dit verteld in een interview op de website van de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS.

Omdat Italië een voornamelijk katholiek land is, sloot het Olympisch Comité van het land het kantoor van de sportbonden voor de periode van 1 tot en met 5 november. Ieder jaar worden op 1 en 2 november alle heiligen en alle doden herdacht, waartoe iedereen op woensdag en donderdag een vrije dag had. Het CONI besloot het personeel de brug naar het weekend te gunnen, waardoor ook op vrijdag niemand toegang had tot de burelen.

Zo raakte ook de honk- en softbalbond FIBS geïsoleerd, maar voor belangrijke kwesties werd het telefoonnummer van het secretariaat gepubliceerd voor bereikbaarheid op donderdag en vrijdag. Door deze lange werkonderbreking prijkt al sinds 31 oktober bovenaan de voorpagina van hun website de charmante foto van de bevriende bondsvoorzitters Andrea Marcon en Ron Schel, elkaar omarmend in Verona.

Groot enthousiasme

De foto werd gekozen als illustratie bij een uitgebreid interview met de Italiaanse voorzitter aan het eind van zijn eerste seizoen als ‘Presidente’. Vooral tegen het eind van dit bestuursjaar kampte Marcon met een weerbarstig groepje clubvoorzitters in de Italian Baseball League, die zelfs een advocaat op het bondsbestuur afstuurden om hun gezamenlijk standpunt juridisch over te brengen.

De vragensteller in het interviewt constateerde vooraf al, dat Italië de Europese finales in alle leeftijdscategorieën heeft bereikt en dat de European Baseball Series weer zijn teruggekeerd. Marcon: “Overal waar we wedstrijden van deze Series kwamen spelen, reageerde het publiek met groot enthousiasme. Een heel mooi signaal van genegenheid.”

Marcon vervolgt: “Het evenement heeft aangetoond hoe belangrijk deze plaatsen voor ons zijn. Ik heb zelfs vernomen dat elders in het land de fans jaloers waren en van mening waren dat we de Azzurri verscholen hielden. Maar iedereen heeft ons kunnen zien op Fox televisie en op internet. We hebben alle respect voor de grote centra, maar dat geldt ook voor de plaatsen waar wedstrijden van dit niveau minder gebruikelijk zijn.”

Eurafrikaans kwalificatietoernooi

In het interview heeft Marcon ook meer duidelijkheid verschaft over de route naar kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. “De plaatsing voor de Olympische Spelen vergt een parcours dat na het WBSC-congres in Botswana is bepaald”, aldus de Italiaanse preses. “Het format is zo goed als gestructureerd. Alles begint officieel bij het Europees kampioenschap 2019 in Bonn. De beste vijf landen van dit toernooi nemen samen met het beste land van Afrika deel aan het Eurafrikaans kwalificatietoernooi, dat in maart 2020 in Spanje wordt gehouden. De winnaar van dit toernooi gaat rechtstreeks naar Tokyo.”

Marcon: “Tussen deze twee plaatsingstoernooien door hebben we in november 2019 ook weer de Premier 12, dat in Azie wordt gehouden en waaraan de twaalf beste landen van de WBSC-ranking mogen meedoen. Dan wordt er nog een opening gemaakt, waarvan de formule binnenkort wordt gepubliceerd door de WBSC. Die wil ik overigens hartelijk bedanken voor de belofte een plaats te garanderen aan Europa-Afrika. Voor softbal geldt hetzelfde, echter met het WK 2018 in plaats van de Premier 12”.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal