Martin Helmig (1e van links) en Ruggero Bagialemani (3e van links) als coaches van Duitsland tijdens het EK in Hoofddorp.

Honkbal

Start Europese Spring Training in Italiaanse Nettuno

Start Europese Spring Training in Italiaanse Nettuno

Martin Helmig (1e van links) en Ruggero Bagialemani (3e van links) als coaches van Duitsland tijdens het EK in Hoofddorp.

Martin Helmig (1e van links) en Ruggero Bagialemani (3e van links) als coaches van Duitsland tijdens het EK in Hoofddorp.
Foto: © Julia Pelealu

In navolging van de Grapefruit League in Florida en de Cactus League in Arizona zijn de de Duitser Martin Helmig (ex-Haarlem Nicols) en de Italiaan Ruggero Bagialemani (ex-Nettuno) bezig een Spring Training voor Europese clubs te organiseren. Trainingen en wedstrijden van zaterdag 17 tot 24 maart in Nettuno en Anzio, een vrije dag naar eigen keus en lage hoteltarieven. De organisatie hoopt op tien deelnemende ploegen en heeft nog vijf vacatures in de aanbieding.

Helmig, die ook in Italië heeft gespeeld, en Bagialemani hebben elkaar teruggevonden als coaches van de Duitse Nationalmannschaft, die vorig jaar deelnam aan het Europees kampioenschap in Hoofddorp. Nu werken ze samen aan een nieuw Europees initiatief, namelijk een internationaal kamp in het voorseizoen. De in 1962 in Mannheim geboren Helmig speelde in 1984 voor de Italiaanse club Anzio en aansluitend twee seizoenen voor Haarlem Nicols, waarmee hij landskampioen in 1985 werd en waarvan hij de beste pitcher in 1986 was. In de Verenigde Staten nam hij deel aan Spring Training van Chicago White Sox en Baltimore Orioles en in Duitsland werd hij Hall of Famer (1998).

Momenteel is Helmig bondscoach in Duitsland. Ruggero Bagialemani is daar één van zijn assistenten. De Italiaan speelde zijn hele carrière bij Nettuno. Ook als coach en manager bleef hij die club trouw, behalve in het seizoen 2010 toen hij uitkwam voor Grosseto. Landskampioen werd Bagialemani in 1990, 1993, 1996 en 1998. Met de Azzurri werd hij Europees kampioen in 1983, 1989, 1991 en 1997. Vorig jaar debuteerde Bagialemani als Duitse coach bij het Franse toernooi Yoshida Challenge in Sénart.

Pizza League

Logo Pizza League

Logo Pizza League

In zijn huidige woonplaats Regensburg aan de samenloop van de twee rivieren Regen en Donau heeft Martin Helmig de onderneming Donau Events opgericht. Vandaar zet hij nu samen met zijn Italiaanse medewerker de Pizza League op. De eerste binnenlandse aanmeldingen zijn al binnen, te weten van clubs in Muenchen, Mannheim en Bonn, alsmede van twee Italiaanse clubs, maar de organisatie heeft ook uit Nederland, België en Frankrijk vragen over mogelijkheden ontvangen.

Helmig en Bagialemani staan open voor korte wedstrijden van zeven innings en/of twintig pitches per inning. Iedere club wordt gevraagd een scheidsrechter mee te nemen om de dagelijkse wedstrijden te leiden. Vanwege het vroege seizoen zijn hotels nog goedkoop en pizzeria’s gastvrij. Op roostervrije dagdelen kan desgewenst een uitstapje naar Rome worden gemaakt, waarheen ieder uur een trein vertrekt.

Ontslagen

De Italiaanse clubs zijn druk bezig met het nieuwe seizoen. Vandaag is bekend geworden dat manager Marco Nanni na nog maar één seizoen al heeft besloten te vertrokken bij T&A San Marino. Met San Marino slaagde Nanni, die eerst gebonden was aan UnipolSai Bologna en een doordeweekse dagbaan in die stad, er niet in om hoofdprijzen te pakken in de Italiaanse en Europese competities.

In 2014 werd Nanni geroemd als de beste manager van het Italiaanse honkbal. Maar in de jaren daarna volgden nederlagen voor Nanni in Italië en Europa. Nu mag hij gaan meedraaien in de caroussel van de Italian Baseball League.

Sebastiano Poma

Een van de spelers, die al eerder besloten had om San Marino te verlaten, is de 24-jarige buitenvelder Sebastiano Poma. Opgeleid bij Collecchio, nabij Parma, maakte hij zijn debuut in de IBL op zeventienjarige leeftijd bij het toenmalige CariParma. Voor die club speelde hij 126 wedstrijden en 409 slagbeurten met een productie van gemiddeld .252. In 2016 kwam Poma voor het eerst uit voor San Marino, waar hij zijn slaggemiddelde verbeterde tot .369, waarmee hij de beste slagman van Italië werd. Dat gebeurde onder leiding van manager Mauro Mazzotti, die hem ook in Hoofddorp kwam bekijken bij deelname door de Azzurri aan het EK. Met de nationale ploeg van Italië ging Poma mee naar de World Baseball Classic, maar in het afgelopen seizoen kwam hij bij San Marino niet verder dan een slaggemiddelde van .237.

Dat gebeurde onder leiding van manager Nanni. Het komend seizoen speelt Sebastiano onder leiding van zijn vader Gianguido Poma, die zijn positie bij de Italiaanse bond opgaf en manager is geworden van ParmaClima. Die vacature was ontstaan na de benoeming van Gilberto Gerali tot bondscoach van Italië. De nieuwe bondsvoorzitter Andrea Marcon koos na uitstel bij de onderhandelingen met Mauro Mazzotti over de opvolging van Marco Mazzieri voor Gerali, de toenmalige manager van Parma. Poma wisselt de part-time job van manager van de nationale U18-selectie in voor de full-time baan in honkbalstad Parma. Als speler was hij daar al op het hoogste niveau actief van 1986 tot en met 1993: een periode waarin de club maar één keer landskampioen werd, maar wel vier keer de Europa Cup won (1986-87-88-92). Andere IBL-clubs die nog op zoek zijn naar een manager voor 2018 zijn Nettuno, Novara, Padova, San Marino en de twee promovendi uit de Serie A.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal