AWBL 2016

Steve Janssen met ‘een hele mooie groep’ als coach naar de AWBL

Steve Janssen met ‘een hele mooie groep’ als coach naar de AWBL

Steve Janssen poseert voor aanvang van de wedstrijden met Team Europe tegen Samurai Japan met Japanse bondscoach Kokubo in 2015. Deze winter is hij manager van de WBSC All-Stars
(Foto: WBSC)

De Asia Winter Baseball League begint op 25 november aan haar vijfde editie en voor de derde keer op rij zullen ook Europese talenten de kans krijgen om in Taiwan hun kunsten te vertonen. Bij de voorgaande twee edities nam er ook daadwerkelijk een Team Europe deel, maar deze winter is het team aangevuld met spelers vanuit Amerikaanse profcompetities en speelt het onder de naam WBSC European/USA All-Star Team. Aan het roer van dit team staat een bekende: Steve Janssen.

De Vlaamse Field Manager van Team Kingdom of the Netherlands was in 2015 manager van Team Europe dat het in het Tokyo Dome opnam tegen Samurai Japan. “Wij hebben toen goed gepresteerd en de samenwerking met de WBSC verliep erg goed. Nu hebben zij mij gevraagd om als manager op te treden van dit All-Star Team.”, aldus Janssen.

Sterke selectie
In de selectie van deze editie zitten veel spelers die als professional spelen of gespeeld hebben. Zijn dit allemaal spelers die Janssen zelf kent en geselecteerd heeft? “Een groot deel van de jongens ken ik al, maar de selectie is in overleg met de WBSC samengesteld. Sommige jongens zijn voor mij dus ook nog onbekend. Op dit moment ben ik druk bezig om uit te zoeken wat hun kwaliteiten zijn.”

Binnen de selectie heeft Janssen uiteraard ook geprobeerd om een aantal spelers uit het Koninkrijksteam toe te voegen. Omdat een aantal spelers vanuit hun proforganisatie al ingedeeld waren in andere Winter Leagues of om andere redenen niet beschikbaar waren zijn dat er van de 26 spelers uiteindelijk twee geworden: Rudy van Heydoorn en Phildrick Llewellyn Jr.

“Rudy heeft met ons in het verleden al een aantal toernooien gespeeld en is toen via de Japanse Independent Leagues in de Italiaanse competitie terecht gekomen. Hij een catcher, die ook aanvallend erg sterk is. Phil kennen we nog van de voorbereiding op de World Baseball Classic, waar hij een zeer goede indruk maakte. Phil is iemand voor wie deze trip een mooie kans is om zich internationaal op de kaart te zetten. Hij is free agent en heeft de ambitie om nog als prof te spelen.”

Zitten er nog andere bekende spelers in de selectie? “De selectie bestaat vooral uit spelers die zich, net als Llewellyn, als free agent in de kijker willen spelen. Spelers die de fans in Nederland al zouden kunnen kennen zijn Italianen als Jose Ferrini en Erick Epifano, waar wij met Oranje al jaren tegen gespeeld hebben. En met Clayton Mortensen hebben we een pitcher in huis die al ervaring opgedaan heeft in de MLB.”

Verwachtingen
In de AWBL spelen talentvolle spelers uit de grootste Aziatische clubcompetities zoals de NPB (Japan), KBO (Zuid-Korea) en CPBL (Taiwan). Hoe zal het team van de WBSC All-Stars het er vanaf brengen in deze competitie? “Ik vind het nog lastig om te bepalen hoe goed de concurrentie is en hoe wij als team zullen presteren. De tegenstanders hebben de grootste talenten van onder de 25 jaar in Azië dus die tegenstand zal sterk zijn, maar ik denk dat wij een mooie selectie hebben.”

Janssen en de WBSC All-Stars komen op woensdag 22 november aan in Taiwan en spelen drie dagen later al de eerste wedstrijd tegen de KBO U25 All-Stars.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in AWBL 2016