Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Jansen op shortlist Sportman van het Jaar

Jansen op shortlist Sportman van het Jaar

Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.

Kenley Jansen in actie tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Major Leaguer Kenley Jansen is door sportkoepel NOC*NSF genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. In totaal zijn elf sporters voor deze prestigieuze onderscheiding genomineerd. De dertigjarige pitcher van Curaçao is momenteel de best betaalde sporter uit het Nederlands Koninkrijk. Nog niet eerder werd een honkballer tijdens het landelijke Sportgala uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Na de commotie rondom het nominatieproces van vorig jaar heeft NOC*NSF besloten in de aanloop naar het NOS | NOC*NSF Sportgala een shortlist bekend te maken met genomineerde sporters. De genomineerden zijn, in overleg met een jury, opgesteld door NOC*NSF en NOS.

In totaal zijn elf sporters genomineerd voor de titel van Sportman van het Jaar. Dat zijn wielrenners Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen en Bauke Mollema, darter, Michael van Gerwen, shorttracker Sjinkie Knegt, schaatsers Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens, autocoureur Max Verstappen, openwaterzwemmer Ferry Weertman en honkballer Kenley Jansen. Verstappen werd de winnaar vorig jaar. Knegt in 2015. Ook Kramer won de titel in 2007 al eens.

Brief

Eerder deze maand stuurde honkbal- en softbalbond KNBSB nog een brief naar de vakjury om de prestaties van profhonkballers Rick van den Hurk, Roger Bernadina en Kenley Jansen onder de aandacht te brengen. De dertigjarige Jansen nam in maart van dit jaar met het Nederlands Koninkrijksteam deel aan de halve finales van de World Baseball Classic. Met Los Angeles Dodgers bereikte hij de World Series. Vorige maand ontving de tweevoudig All Star voor het tweede jaar op rij de Trevor Hoffman National League Reliever of the Year Award.

Geachte leden van de vakjury voor het Sportgala 2017,

Binnen een maand maakt u de genomineerden voor onder meer Sportman en Sportploeg van het Jaar 2017 bekend. Langs deze weg willen wij graag uw aandacht vragen voor een aantal sporters die wellicht in Nederland, ondanks de groeiende aandacht voor de sport in de afgelopen tijd, nog niet heel erg op het netvlies staan.

Sporters die in drie van ’s werelds grootste sportcompetities uitkwamen en daarin niet alleen zeer succesvol, maar ook nog eens zeer populair onder de fans waren. Wij hebben het over honkballers Rick van den Hurk, Roger Bernadina en Kenley Jansen.

Van den Hurk werd afgelopen weekend voor de vierde keer in vijf seizoenen kampioen in een Aziatische competities. Na twee titels met de Samsung Lions in Zuid-Korea, won hij nu met de Fukuoka Softbank Hawks, waar hij bijna dagelijks voor tienduizenden fans speelt, de Japanse titel. Met een kijkdichtheid van 35% op de Japanse televisie gaf hij exposure aan het sporttalent dat Nederland heeft. Hij maakte bovendien eerder dit jaar deel uit van het succesvolle Team Kingdom of the Netherlands tijdens de World Baseball Classic dat met de halve finale een uniek resultaat boekte.

Roger Bernadina werd kampioen in de Zuid-Koreaanse KBO met de KIA Tigers en behoorde tot de tien beste spelers van de derde grootste honkbalcompetitie ter wereld. Je zou het kunnen vergelijken met een Nederlandse voetballer die de Bundesliga wint en in de Duitse competitie bij de beste spelers hoort.

Kenley Jansen, ons Koninkrijk’s best betaalde sporter, is in de Major League Baseball uitgegroeid tot een waar fenomeen en misschien wel de beste pitcher ter wereld. Jansen kwam met de Los Angeles Dodgers één overwinning te kort voor de World Series titel, maar werd al verkozen tot de beste relief pitcher van de league. Het lijkt een superlatief, maar we durven hem te maken omdat de grootste sportman ooit in Nederland in zijn boek aangaf dat hij zo’n complete voetballer is geworden dankzij honkbal. In grootheid is Kenley in Amerika onze Johan Cruijff! Laat Los Angeles nu net de stad zijn waar deze twee grootheden geweldige prestaties leverden en leveren.

Het zou fantastisch – doch niet meer dan terecht – zijn als u deze atleten meeneemt in uw overwegingen bij het bepalen van de nominaties voor Sportman van het Jaar. Voor de Sportploeg van het Jaar wil ik u graag nog wijzen op Team Kingdom of the Netherlands. Het team van bondscoach Hensley Meulens bereikte de halve finale van de World Baseball Classic: het WK Honkbal waaraan alle spelers uit de MLB, NPB en KBO deel mogen nemen.

Een prestatie van formaat, die valt te vergelijken met het winnen van de wereldtitel (zonder de absolute wereldtoppers) door ditzelfde team in 2011 (De Sportploeg van het Jaar in 2011) en – laten we het er maar bij pakken – te vergelijken met een halve finale WK voetbal.

Wij wensen u, met bovenstaande informatie paraat, veel succes met het nomineren van de beste sportmannen, sportvrouwen, coaches en sportploegen van 2017!

KNBSB

Uit de shortlist kiest een vakjury uiteindelijk drie genomineerden. Dit drietal wordt zondag 3 december bekendgemaakt. Tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala kiezen de aanwezige topsporters, samen met de leden van de vakjury, op dinsdag 19 december de uiteindelijke winnaar. De laatste keer dat een honkballer een prijs in ontvangst mocht nemen tijdens het Sportgala, was in 2011. In dat jaar werd het nationale honkbalteam uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Bondscoaches Robert Eenhoorn en Brian Farley mochten in respectievelijk 2007 en 2011 de prijs voor de Coach van het Jaar in ontvangst nemen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal