Het was koud tijdens het overleg van de Italiaanse honkbalbond met de clubs uit de Italian Baseball League.

Honkbal

Italiaanse clubs stemmen in met minder wedstrijden

Italiaanse clubs stemmen in met minder wedstrijden

Het was koud tijdens het overleg van de Italiaanse honkbalbond met de clubs uit de Italian Baseball League.

Het was koud tijdens het overleg van de Italiaanse honkbalbond met de clubs uit de Italian Baseball League.
Foto: © FIBS

Bij temperaturen dichtbij nul en zware bewolking boven Bologna vergaderde vandaag het bestuur van de Italiaanse bond FIBS met de uitgenodigde clubs (behalve Novara) om knopen door te hakken over het naderend seizoen 2018. Onder meer werd afgesproken om het aantal wedstrijden in de Italian Baseball League per week terug te brengen van drie naar twee. Bovendien werd ingestemd met onderbrekingen voor verschillende internationale toernooien.

Vanmorgen om 10.00 uur begon het Italiaanse ‘hoofdklasse-overleg’ in het koude kantoor van FIBS-regio Emilia-Romagna, dat gevestigd is in de stad Bologna. Elf clubs hadden een vertegenwoordiging gestuurd. Zeven van de acht clubs uit de Italian Baseball League, aangevuld met de vier halve finalisten uit de landelijke Serie A. Onder leiding van bondsvoorzitter Andrea Marcon werd gesproken over het aantal clubs en het aantal wedstrijden per week.

Bovendien aanvaardden de aanwezige clubs zonder overwegend bezwaar de onderbrekingen in het programma voor de European Champions Cup in Rotterdam, de Honkbalweek in Haarlem en de Super Six in Hoofddorp. Aan het eerste toernooi nemen landskampioen Rimini en bekerwinnaar Bologna, alsmede de eeuwige kampioen van San Marino deel, waarna de nationale selectie van beschikbare spelers tweemaal naar ons land vliegt voor het traditionele toernooi in Haarlem en het debuterend toernooi in Hoofddorp.

Vaste wedstrijddagen

Omdat het nog niet zeker is dat het deelnemersaantal van acht zal worden verhoogd naar tien, laat staan naar twaalf, werd besloten in ieder geval het aantal wedstrijden per week te beperken tot twee. Opvallend is dat over de naam Italian Baseball League werd gezwegen en dat bij noodzaak de woorden ‘Massime serie’ worden gebruikt. Het lijkt erop alsof een paleisrevolutie in het Italiaanse honkbal is vermeden en dat de nalatenschap van de vorige bondsvoorzitter in stilte is geliquideerd.

Het plan blijft om de hoogste afdeling van het Italiaanse honkbal te laten uitbreiden naar tien of beter naar twaalf clubs. Als dat niet gebeurt in 2018, dan wel in 2019. De vaste wedstrijddagen van de twee wedstrijden blijven vrijdag en zaterdag, maar het tijdstip van aanvang wordt vervroegd naar 19.00 uur. Dat is één tot twee uur eerder dan voorheen gebruikelijk was. Aan clubs kan op aanvraag toestemming worden verleend om twee wedstrijden op zaterdag te mogen spelen. Die wedstrijden beginnen dan om 15.00 uur en 20.00 uur.

Bekertoernooi

Tijdens de Honkbalweek Haarlem nemen de Italiaanse clubs met de resterende spelers deel aan het bekertoernooi. Dat toernooi krijgt mogelijk daardoor minder gewicht. Waar tot nu toe de bekerwinnaar zich plaatste voor het eerstvolgende Europees clubtoernooi, komen voor de European Champions Cup van het seizoen 2019 nu als eerste de landskampioen van Italië als winnaar van de Play-Offs en als tweede de winnaar van de reguliere competitie in aanmerking.

In het geval dat die twee titels bij dezelfde club terecht komen, wordt de tweede Europese plek ingenomen door de verliezend finalist van de Italiaanse Play-Offs. De bekerwinnaar uit 2018 moet het komend jaar doen met alleen de eer en de titel.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal