Het Nederlands Koninkrijksteam reist volgend jaar als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.

Honkbal

Nationale jeugdteams naar Nicaragua en Panama

Nationale jeugdteams naar Nicaragua en Panama

Het Nederlands Koninkrijksteam reist volgend jaar als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.

Het Nederlands Koninkrijksteam reist volgend jaar als Europees kampioen af naar het WK U23 in Nicaragua.
Foto: © ČBA

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag bekendgemaakt de wereldkampioenschappen voor spelers van 23 jaar en jonger en van 15 jaar en jonger toe te hebben gewezen aan respectievelijk Nicaragua en Panama. Voor beide mondiale toernooien van volgend jaar heeft het Nederlands Koninkrijk zich gekwalificeerd.

Het U23 Koninkrijksteam plaatste zich in augustus van dit jaar met de Europese titel voor de derde editie van het wereldkampioenschap. In de finale werd gastheer Tsjechië in de verlenging met 9-10 verslagen. Daarvoor reist de selectie volgend jaar af naar Nicaragua. De wedstrijden worden gespeeld in het Estadio Denis Martinez in de hoofdstad Managua. Het nieuwe stadion biedt plaats aan vijftienduizend toeschouwers.

De data voor het WK worden op een later moment vastgesteld. De WBSC streeft naar een datum waarop talentvolle spelers uit de Amerikaanse Minor League ook beschikbaar zijn. Na de Premier12 en de World Baseball Classic zijn op het WK U23 de meeste punten te verdienen voor de wereldranglijst.

Deelnemersveld

Aan het toernooi nemen twaalf teams deel. Behalve het Nederlands Koninkrijk hebben negen andere landen zich inmiddels ook al geplaatst, waaronder titelverdediger Japan (1). Gastheer Nicaragua (13) heeft van de WBSC een wildcard ontvangen. Ook Zuid-Korea (3), Taiwan (4), Mexico (6), Venezuela (9), Puerto Rico (11), Tsjechië (14) en de Dominicaanse Republiek (16). Het deelnemersveld wordt nog aangevuld met een Afrikaans team en een team uit Oceanië.

Nog niet eerder nam het Nederlands Koninkrijk deel aan het WK U23. Wel was Oranje in 2014 één van de deelnemers aan het wereldkampioenschap voor spelers van 21 jaar en jonger. Dit toernooi gold als voorloper voor het WK U23. Het Koninkrijksteam eindigde toen in een deelnemersveld van elf landen op een negende plaats.

WK U15

Naast het WK U23 wordt volgend jaar ook het wereldkampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger gehouden. De organisatie van de vierde editie van deze mondiale titelstrijd is door de WBSC toegewezen aan Panama. Het toernooi wordt gehouden in de periode juli-augustus. Voor het eerst worden tijdens dit WK wedstrijden van zeven innings gespeeld.

Het Nederlands Koninkrijksteam kwalificeerde zich afgelopen juli voor dit WK met de finaleplaats tijdens het EK U15 in het Oostenrijkse Wiener Neustadt. Daarin verloor Oranje met 2-4 van Duitsland. Nederland (8) en Duitsland (20) zijn volgend jaar twee van de elf deelnemers aan het WK U15. Ook hier wordt het deelnemersveld nog aangevuld met een Afrikaans team en een team uit Oceanië. Japan (1), de Verenigde Staten (2), Taiwan (4), titelverdediger Cuba (5), gastheer Panama (15), de Dominicaanse Republiek (16) en Brazilië (18) kwalificeerden zich eerder ook al voor het WK.

In 2011 nam Nederland voor het laatst deel aan het WK U15. Toen eindigde Oranje in Mexico, als enige Europese deelnemer, op een zevende plaats. In totaal namen in 2011 elf landen deel aan dat toernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal